Paine de casa fara framantare, cu seminte
Nu este deloc greu sa faci paine de casa si astazi ti-o demonstram cu aceasta reteta de paine! Incearca o paine fara framantare, crocanta, plina de seminte hranitoare si care foloseste faina integrala si vei cumpara mai rar (spre deloc, speram noi) paine din comert. Reteta de paine de casa este una simpla, care presupune lasarea aluatului la dospit si apoi pastrarea lui la frigider (da, ai citit bine) pana a doua zi, cand obtii o frumoasa paine fara framantare.
Numai atunci cand iti pregatesti ceva de mancare acasa, cu mainile tale, stii exact ce mananci, pentru ca doar asa cunosti cu precizie ingredientele care au intrat in componenta preparatului respectiv. Aceasta paine de casa nu face exceptie: contine doar ingrediente naturale, sanatoase si benefice organismului.
TIMP PREPARARE 40 minute
PORTII 1 paine mare
TIP RETETA Aluat/Paine de casa
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Paine de casa fara framantare, cu seminte
- 440 g faina integrala
- 5 g drojdie uscata
- 10 g sare
- 15 g mix 4 seminte
- 15 g seminte de in
- 10 g seminte de floarea soarelui/seminte de susan
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Paine de casa fara framantare, cu seminte
- Primul pas in reteta de paine de casa este sa rasnesti semintele de in pana obtii o pudra fainoasa.
- Amesteca, intr-un bol, 340 ml de apa calduta cu faina, semintele de in rasnite, sarea si drojdia, folosind o lingura de lemn.
- Lasa la dopsit aluatul astfel obtinut timp de 2 ore, apoi baga-l la frigider, peste noapte, acoperind bolul cu folie alimentara.
- A doua zi, modeleaza aluatul in forma dorita (rotunda, bagheta, ovala) si lasa aceasta paine integrala la odihnit, pe o tava tapetata cu hartie de copt, in jur de 30 de minute.
- Cresteaza painea, pentru a lasa gazele de fermentatie sa iasa in timpul coacerii si a obtine o paine uniforma, unge painea de casa cu apa si presara deasupra semintele de floarea soarelui sau de susan, dupa preferinta.
- Baga tava cu painea la cuptorul preincalzit la 200o C, toarna apa rece in tava goala (si incinsa deja) aflata dedesubt – rolul apei este acela de a crea abur in timpul coacerii, pentru a obtine paine de casa crescuta frumos, cu o coaja crocanta.
- Lasa painea de casa la copt in jur de 30 de minute sau pana cand devine aurie.
Observatii reteta Paine de casa fara framantare, cu seminte
- Poti pregati mai mult aluat de paine integrala odata si il poti imparti in doua, punand jumatate din el la frigider (timp de 1 saptamana) sau la congelator (unde rezista 2 saptamani, invelit bine in folie alimentara, pentru a nu patrunde aerul).
- Incearca si retetele noastre de paine de casa integrala (cu faina de secara), paine impletita cu lapte si paine de casa tip floare (cu faina integrala).
Stiai ca?
- Semintele de in provin de la planta Linum usitatissimum si un consum zilnic de 2 linguri iti asigura 35% doza zilnica recomandata de mangan, 31% din doza zilnica recomandata de Vitamina B1 si 27% doza zilnica recomandata de magneziu?
- Semintele de floarea-soarelui sunt pline de Vitamina E, B1, B6, cupru, seleniu si mangan?
- Floarea-soarelui este floarea nationala a Ucrainei?
- Recordul mondial pentru cea mai inalta floarea-soarelui ii apartine, din 2014, germanului Hans-Peter Schiffer (care a crescut o planta de 9,14 m inaltime)? Schiffer este veteran in domeniu, aflandu-se la a treia detinere a recordului.
La ce temperatura sa fie cuporul? Sa fie preincalzit?
Cuptorul se preincalzeste la 200 grade C.
Mixul de 4 seminte nu apare in reteta, se pun la inceput impreuna cu semintele de in rasnite?
Bună ziua,
Mixul de patru semințe trebuie presărat deasupra aluatului înainte ca acesta să fie pus în cuptorul preîncălzit.
O zi frumoasă,
Echipa SanoVita