Prajitura cu caise si fulgi de ovaz
Prajitura cu caise si fulgi de ovaz este un desert frages, aromat si foarte sanatos pe care toti cei care il gusta, il vor iubi de la prima inghititura. Datorita faptului ca prajitura cu caise foloseste fructe uscate, poate fi pregatit cu aceeasi usurinta in orice anotimp. Nu este necesar sa faci aluaturi complicate, sa te chinui sa framanti si sa pui totul intr-o ordine prestabilita, ci doar sa amesteci cateva ingrediente, sa mixezi si prajitura cu caise este gata.
TIMP PREPARARE 75 minute
PORTII 8
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Prajitura cu caise si fulgi de ovaz
- 400 g caise uscate
- 3 cesti fulgi de ovaz
- 3 cesti piure de curmale
- ½ ceasca ulei de cocos
- ½ ceasca fulgi de cocos
- 1 ceasca faina de grau integrala
- ½ ceasca seminte de susan
- ½ ceasca migdale maruntite
- 1 lingurita de piure de ghimbir, optional
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Prajitura cu caise si fulgi de ovaz
- Se preincălzește cuptorul la 180˚C. In timp ce acesta se va incinge, noi putem pregati compozitia prajiturii cu caise.
- Se pun toate ingredientele, cu exceptia caiselor (adica fulgii de ovaz, piureul de curmale, uleiul de cocos, faina integrala, fulgii de cocos, semintele de susan si migdalele), intr-un castron si se amesteca.
- Se alege o tava (aproximativ 20×30 cm) si se unge cu ulei.
- Se ia jumatate din compozitia amestecata si se asază in tava, niveland cu o spatula.
- Separat, intr-un vas, se pun la fiert 500 ml de apa; cand aceasta clocotește, se adauga caisele uscate si se stinge focul.
- Se lasa caisele in apa respectiva timp de 10 minute, apoi se scurge lichidul, punandu-l deoparte.
- In continuare, vei pune caisele (acum hidratate) intr-un blender si se adauga putin lichid atunci cand le mixezi, in asa fel incat sa iasa un piure consistent, care nu curge.
- Vei pune piureul de caise in tava peste ingredientele adaugate anterior, niveland din nou cu spatula.
- Adaugi apoi urmatorul strat de ingrediente amestecate, adica celalalta jumatate de compozitie.
- Se stropeste cu ulei si se coace pentru aproximativ 40 de minute la 180˚C.
Observatii reteta Prajitura cu caise si fulgi de ovaz
- Timpul de pregatire al acestei prajituri cu caise si fulgi de ovaz poate sa para mare, dar in realitate nu este asa: in timp ce caisele stau la hidratat sau prajitura este la cuptor, tu nu faci, de fapt, nici un efort.
- Piureul de curmale se pregateste separat, din 2 cani de apa si 2 cami de curmale fara samburi. Amestecul de curmale cu apa se fierbe timp de 5 minute si apoi se mixeaza in blender.
Stiai ca?
- Produsele de tip oatcake (fulgi de ovaz) sunt atestate documentar in Scotia anului 43 D.Hr., ulterior devenind populare si in Marea Britanie, unde regina Elisabeta a II le consuma in mod regulat la micul dejun?
- In mod paradoxal, uleiul de cocos, desi este considerat plin de grasimi, te ajuta la slabit? Acest lucru se intampla datorita compozitiei sale: in afara de vitamine si minerale, uleiul de cocos contine si acizi grasi cu catena medie, intre care enumeram acidul lauric, acidul capric si acidul caprilic, care ii confera si calitatile antibacteriene. Acesti acizi grasi ajung mai repede in ficat decat majoritatea celorlalte grasimi consumate si de acolo sunt transformati in energie, ajungand astfel la un paradox: desi consumam o grasime, ea ne ajuta sa slabim.