Prajitura red velvet
Aceasta prajitura red velvet nu contine nici coloranti artificiali (foloseste pudra naturala de sfecla rosie), nici gluten si nici ulei, fiind o reteta vegana bogata in antioxidanti si usor de facut. In plus, o poti transforma intr-un tort red velvet, perfect de facut de Sarbatori sau la aniversarile importante din familia ta. Rezultatul este o prajitura red velvet pufoasa, deloc uscata si mai sanatoasa decat una clasica, din comert.
TIMP PREPARARE 45 minute
PORTII 6
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Prajitura red velvet
BLAT
- 150 g fulgi de ovaz
- 100 g zahar de cocos
- 75 g fulgi de nuca de cocos
- 240 ml lapte de migdale
- 80 g banana
- ½ lingurita otet din cidru de mere
- 2 linguri pudra de sfecla rosie
- ¾ lingura pudra de roscove (karob)
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita esenta de vanilie
- ¼ lingurita sare
CREMA
- 180 g caju
- 240 ml lapte de migdale
- 80 g zahar de cocos
- 20 g amidon din porumb
- 1 lingurita esenta de vanilie
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Prajitura red velvet
- Primul pas in pregatirea acestei prajituri red velvet consta in a pune nucile caju la inmuiat, in apa fierbinte, timp de 45 de minute; cat timp nucile caju se hidrateaza, pregateste blatul.
- Preincalzeste cuptorul la 180o C si tapeteaza o tava de 23×15 cm cu hartie de copt.
- Intr-un blender vertical, transforma fulgii de ovaz in faina, adauga deasupra fulgii de nuca de cocos si marunteste-i si pe acesteia.
- Toarna amestecul din blender intr-un bol, adauga deasupra pudra de sfecla rosie si de roscove, zaharul de cocos, praful de copt si sarea, amestecand uniform, cu un tel.
- In alt bol, combina toate ingredientele umede (banana pasata, laptele de migdale, otetul din cidru de mere si esenta de vanilie).
- Toarna ingredientele umede peste cele uscate si amesteca-le cu un tel, pana obtii un aluat red velvet omogen.
- Toarna aluatul red velvet in tava tapetata deja si da-o la cuptorul preincalzit timp de 22-25 de minute; scoate tava din cuptor si las-o la racit complet.
- Pentru a prepara crema destinata prajiturii red velvet (care are consistenta de budinca), pune la fiert (intr-o cratita), laptele de migdale, amidonul, zaharul de cocos si esenta de vanilie; amesteca periodic ingredientele, pana ce acestea dau in clocot.
- Cand crema incepe sa fiarba, stinge focul.
- Pune nucile caju hidratate intr-un blender vertical, toarna deasupra lor crema din cratita si mixeaza-le bine, 1-2 minute, pana cand obtii un amestec omogen.
- Toarna crema peste blatul de red velvet racit complet, toarna deasupra crema si baga tava la frigider, timp de minimum 3 ore sau pana se intareste crema.
- Taie prajitura red velvet in patrate sau romburi si serveste-o imediat; pastreaz-o la frigider.
Observatii reteta Prajitura red velvet
- In loc de zahar de cocos, poti folosi zahar brut sau xylitol.
- Poti inlocui banana pasata cu piure de sfecla rosie, pentru a adauga un plus de culoare blatului red velvet.
- Poti transforma cu usurinta aceasta prajitura intr-un tort red velvet, turnand aluatul intr-o forma rotunda.
- Daca nu ai restrictii alimentare legate de gluten, poti inlocui fulgii de ovaz cu faina integrala de grau.
Stiai ca?
- Sfecla rosie contine nitrati (care sprijina circulatia sanatoasa si cresc nivelul de energie) si betaina (care ajuta ficatul sa functioneze bine)?
- Tortul red velvet mai este cunoscut sub numele de „tort Waldorf”, „tort covorul rosu” si „tort inflacarat”?
- Prima reteta de tort red velvet a fost publicata in 1943, de Irma S. Rombauer, in cartea de bucate „The Joy of Cooking”?