Rețetă Mnazaleh – mâncare de vinete israeliană
Românilor le-au plăcut dintotdeauna tocanele. Tocmai de aceea, ce-ar fi să încerci și o tocană din bucătăria mediteraneeană? Îți propunem Mnazaleh, o tocană din vinete și năut care provine din bucătăria Israeliană. Mnazaleh este un antreu delicios și sănătos care poate fi servit ca atare sau pe pâine, cald sau rece. În afară de faptul că este un aperitiv, acesta poate fi și o garnitură, dar și un mezze pentru o masă în stil mediteraneean.
TIMP DE PREPARARE 30 minute
PORȚII 4
TIP REȚETĂ Aperitiv
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente pentru tocană Mnazaleh
- 1 vânătă
- ¼ cană ulei măsline
- 1 ceapă, feliată
- 1 lingură usturoi, proaspăt tocat
- 4 roșii
- 1 lingură pastă roșii
- ¼ linguriță chimen
- ¼ linguriță nucșoară măcinată
- ¼ linguriță scorțișoară
- 1 vârf cuțit fulgi ardei iute
- 1 ½ cană năut fiert și scurs
- Sare și piper după gust
- Garnitură: pătrunjel proaspăt
Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!
Mod de preparare tocană Mnazaleh
- Decojiți vinetele, lăsând totuși câteva fâșii pentru textură.
- Feliați vinetele în bucăți de 3-4 cm.
- Așezați vinetele într-o sită și presărați-le cu sare. Lăsați-le la frigider pentru 30-45 de minute, până când picături de lichid se ridică la suprafață.
- Dați roșiile pe răzătoare (coaja roșiilor se aruncă).
- Clătiți bine vinetele pentru a scăpa de excesul de sare și scurgeți-le de apă.
- Preîncălziți cuptorul la 218 grade și ungeți o foaie de copt cu ulei de măsline. Așezați feliile de vinete pe foaia de copt într-o tavă, stropiți-le cu două lingurițe de ulei de măsline și amestecați pentru a le acoperi uniform, cu ulei. Introduceți tava în cuptor pentru 10 minute la 2180. Întoarceți feliile și coaceți încă 10-15 minute, până când sunt fragede.
- În timp ce vinetele se coc, se încălzesc 2 lingurițe de ulei de măsline la foc mediu într-o tigaie și se adaugă feliile de ceapă timp de 5-10 minute, amestecând frecvent. Gătiți până când ceapa este translucidă. Adăugați usturoiul și lăsați-l pentru încă un minut.
- Adăugați pasta de roșii și condimentele. Se menține pe foc încă un minut sau două, până când se parfumează.
- Este rândul roșiilor răzuite să se alăture celorlalte ingrediente. Se lasă amestecul să se gătească la foc mediu pentru aproximativ 5-10 minute, până când este gros și parfumat. Adăugați sare și piper negru după gust.
- Adăugați vinetele coapte și năutul. Continuați să gătiți încă 5 minute.
- Garnitură: pătrunjel proaspăt tocat sau cilantro (coriandru)
- Serviți cald sau la temperatura camerei, nu fierbinte.
Știai că?
- Vinetele nu sunt doar mov. Ele pot fi și albe, verzi sau mov cu dungi albe.
- China are cea mai mare producție globală de vinete (aproximativ 28,8 milioane de tone anual).
- Sunt o sursă foarte bună de vitamine si minerale. Ele conțin viaminele A, C, K și B6, acid folic, magneziu, potasiu si fitonutrienți cu rol antioxidant!
- Vinetele sunt bogate în fibre, astfel ele purtând un rol important în facilitarea și menținerea sănătoasă a tractului digestiv.
- În mod deosebit în coaja vinetelor de culoare mov se găsește un antioxidant din clasa antocianinelor, care în studiile pe animale a avut rol în prevenirea neuroinflamării și facilitarea fluxului de sânge către creier. Acest lucru ar putea ajuta la împiedicarea pierderilor de memorie și a altor aspecte ale declinului mental legat de vârstă.
- Năutul a început să fie cultivat prima oară în jurul anului 7500 î.e.n, în Orientul Mijlociu. Popularitatea năutului s-a răspândit rapid în toată lumea, iar acum reprezintă baza unuia dintre cele mai populare feluri de mâncare, humusul.
- Acesta este foarte sănătos întrucât are un aport ridicat de proteine, vitamine, minerale și fibre, astfel ajutând organismul să își procure o multitudine de elemente vitale sănătății noastre.
- El este un substitut foarte bun pentru carne în dietele vegetariene sau vegane prin conținutul lui bogat în proteine.