Salata a la russe cu maioneza vegetala
Salata a la russe cu maioneza vegetala nu este altceva decat salata de boeuf, dar fara boeuf, adica fara carne. Ea se constituie ca o alternativa potrivita pentru cei care nu mananca produse de origine animala, dar nu vor sa renunte la preparatele obisnuite de sarbatori. Desi originea ei este ruseasca, asa cum o arata si numele, salata a la russe si salata de boeuf au devenit o adevarata traditie pe mesele de sarbatori ale romanilor, iar in varianta pe care ti-o prezentam, vei ocoli proteinele animale si le vei inlocui cu cele mult mai sanatoase, vegetale.
TIMP PREPARARE 75 minute
PORTII 8
TIP RETETA Aperitiv
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Salata a la russe cu maioneza vegetala
- 4 cartofi rosii medii
- 4 morcovi medii
- 200 g mazare verde sau galbena
- 4 castraveti murati
- 4 gogosari mici murati
- maioneza vegetala
- sare de mare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Salata a la russe cu maioneza vegetala
- Maioneza vegetala se pregateste dupa reteta de aici si se da la frigider, pana cand sunt gata restul ingredientelor.
- Se pregateste mazarea – in functie de tipul pe care il ai – in mod diferit, asa cum am explicat la observatii.
- Cartofii se fierb in coaja, iar dupa ce s-au fiert si racorit, se curata si se taie cubulete.
- Morcovii se curata de coaja, apoi se fierb si se taie ca si cartofii.
- Mazarea se adauga ca atare, fara a fi zdrobita in vreun fel.
- Gogosarii si castravetii se taie cubulete si le lasa la scurs intr-o sita pentru 30 de minute.
- Dupa ce ai pregatit toate ingredientele, le-ai tocat si le-ai scurs, amesteca-le cu maioneza vegetala dupa gust.
- La final, adauga sare daca ti se pare ca mai este cazul si orneaza salata a la russe cu bucati de gogosar sau castravete.
Observatii reteta Salata a la russe cu maioneza vegetala
- Daca folosesti mazare uscata decorticata, aceasta se va pune la hidratat pentru cateva ore, apoi se fierbe pana cand boabele devin moi. Daca folosesti mazare verde proaspata, se fierbe direct, nu mai este necesara inmuierea. Daca folosesti mazare in conserva sau borcan, probabil este gata prefiarta si nu o vei mai pune pe foc decat daca boabele ti se par prea tari.
- Nu curata si taia cartofii atunci cand sunt calzi, ci numai dupa ce s-au racit, ca sa nu ii zdrobesti si salata ta ruseasca sa isi pastreze aspectul frumos.
- Desi multa lume, pentru a grabi procesul de preparare, prefera sa dea prin razatoare legumele, noi nu recomandam acest procedeu, din aceleasi ratiuni legate de aspectul preparatului.
- Daca vrei sa micsorezi cantitatea de maioneza, foloseste numai un singur fruct de avocado. Daca vrei sa micsorezi cantitatea de ulei, redu, de asemenea si laptele de soia pe care il pui in maioneza.
- Daca nu vrei sa folosesti maioneza cu avocado, poti sa o inlocuiesti cu maioneza de soia, de exemplu.
Stiai ca?
- Salata de boeuf originala, a carei varianta o reprezinta salata a la russe, a fost pentru prima dată preparata in anul 1860 de bucatarul Lucien Olivier la restaurantul Hérmitage, unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova?