Salată de morcovi
Această salată de morcovi – dulce și simplă – este excelentă ca aperitiv sau folosită în loc de garnitură pentru felurile principale. Te invităm la o porție de vitamine – rețetă propusă de Chef Daniela Dan – și să ne spui cum ți-a plăcut!
TIMP DE PREPARARE 15 minute
PORȚII 4-6
TIP REȚETĂ Salată
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 7 morcovi mari
Ingrediente pentru vinegretă:
- 6 linguri suc de lămâie (aprox. 2 lămâi)
- 1 lingură de zahăr brun, sau după gust
- 4 linguri ulei pentru salată, după gust
- 1 lingură fulgi de drojdie
- ½ linguriță sare de mare, după gust
- ¼ linguriță piper negru
Ingrediente pentru asamblarea salatei:
- ½ legătură pătrunjel proaspăt
Mod de preparare:
- Morcovii se curăță și apoi se dau pe răzătoarea fină (manual) ori se mărunțesc cu cuțitul – sau puteți folosi, desigur, un robot de bucătărie. Cu cât este mărunțit mai fin, cu atât salata este mai delicioasă!
- Pentru a face vinegreta, fie amestecați cu o lingură pentru a combina toate ingredientele, fie folosiți un borcan cu un capac etanș și agitați timp de 1 minut. Gustați vinegreta, ar trebui să aibă un gust dulce acrișor. După preferință, puteți să mai adăugați puțin zahăr, suc de lămâie sau ulei de salată.
- Tăiați grosier pătrunjelul și adăugați-l la morcovi, împreună cu vinegreta. Gustați din nou, potrivind condimentele după bunul plac.
Recomandare:
Dacă doriți să faceți această salată din timp, nu adăugați vinegreta decât înainte de servire. Sosul va trage umezeala din morcovi și aceștia nu vor mai fi crocanți.
Știai că?
- Prin conținutul bogat de antioxidanți, morcovii pot reduce și chiar trata cancerul. Cercetătorii au studiat faptul că betacarotenul – substanța naturală conținută de morcovi – a indus moartea celulară și au oprit progresia bolii la doar 72 de ore de la administrare.
- În drojdie se află o colecție de vitamine și minerale cu rol în restabilirea echilibrului organismului. Enumerăm aici complexul de vitamine B și vitaminele D și E, calciul, fosforul și magneziul.
- Zece crenguțe de pătrunjel sunt suficiente pentru a ajunge la doza zilnică recomandată de vitamina K.