Salata Fattoush
Salata Fattoush este originara din Orientul Mijlociu si foloseste lipii vechi ca baza, alaturi de legume si ierburi de sezon. Incearc-o si tu si adu aromele libaneze la tine acasa, prin intermediul unui dressing de menta si al unui condiment special – sumacul. Salata Fattoush constituie o masa sau o gustare sanatoasa si este perfecta de luat la job: adauga-i sosul inainte de a o manca si nu se va inmuia deloc!
TIMP PREPARARE 25 minute
PORTII 8
TIP RETETA Salata
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Salata Fattoush
SALATA:
- 2 lipii
- 1 salata
- 250 g rosii cherry
- 1 castravete
- 1 ceapa rosie
- 3 ridichi
- 2 fire menta proaspata
- 2 linguri ulei vegetal
- 1 cana dressing de menta
- sare, dupa gust
- sumac, dupa gust
DRESSING:
- 1 cana ulei de masline
- 1 cana zeama de lamaie
- 1 cana menta proaspata
- 3 linguri miere
- 2 catei usturoi
- 1 lingurita sare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Salata Fattoush
- Pentru a pregati aceasta salata Fattoush, incepe prin a preincalzi cuptorul la 200o C.
- Taie cele 2 lipii in triunghiuri mici si intinde-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
- Stropeste bucatile de lipie cu ulei vegetal, adauga dasupra sare si da-le la cuptor timp de 8-12 minute, intorcandu-le pe ambele parti, pana cand culoarea devine aurie si lipiile devin crocante.
- Cat lipiile sunt la cuptor, pregateste dressing-ul de menta: adauga toate ingredientele intr-un blender vertical si mixeaza bine, pana la omogenizare.
- Intr‐un castron mare de salata, combina frunzele de salata (spalate si taiate) cu rosiile cherry (taiate in jumatati), castravetele (taiat cubulete), ceapa rosie (taiata julienne), ridichile (taiate in feliute subtiri) si frunzulitele de menta proaspata.
- Inainte de a servi salata, adauga bucatile coapte de lipie si toarna deasupra dressingul de menta, amestecand usor.
- Presara sumac deasupra si serveste imediat (salata Fattoush are cel mai bun gust atunci cand chipsurile de lipie sunt crocante).
Observatii reteta Salata Fattoush
- Poti folosi in loc de lipii crutoane aromate.
- Dressing-ul de menta se poate pastra pana la 1 saptamana in frigider.
Stiai ca?
- Menta contine vitamine (A, B-uri si C), minerale (fier, mangan, calciu, magneziu, potasiu, cupru, zinc), antioxidanti si acizi grasi Omega-3 si Omega-6?
- Menta lupta cu respiratia urat mirositoare, indigestia si problemele stomacale, raceala si congestia nazala, gratie mentolului, uleiul essential prezent in frunzele sale?
- Grecii foloseau menta in apa de baie, evreii o imprastiau pe podeaua sinagogilor, iar romanii o foloseau in sosuri, pentru respiratie proaspata si pe post de amuleta (credeau ca te ajuta sa fii inteligent si echilibrat, sa nu te pierzi cu firea, astfel incat ambasadorii aveau mereu la ei crengute de menta)?
- Ridichile sprijina digestia sanatoasa, au proprietati antifungice si foate putine calorii?
- Ridichile sunt membre ale familiei Brassicaceae, fiind inrudite cu urmatoarele legume: varza, conopida, broccoli, nap, kale, hrean, wasabi?
- Ridichile au fost cultivate prima data in Asia de SE, cred specialistii?
- De la plantarea semintelor de ridiche si pana cand poti manca radacina crocanta nu trebuie sa astepti decat 25 de zile?
- In fiecare an, pe 23 decembrie, in Oaxaca (Mexic) are loc „Noaptea Ridichilor” („Noche de Rabanos”), un festival in cadrul caruia sunt expuse public diferite scene sculptate in ridichi foarte mari?
- Sumacul se obtine din fructele plantei cu acelasi nume si este folosit pe post de condiment in bucatariile orientale, pentru a adauga mancarurilor un gust acrut, ca de lamaie?