Salata greceasca de castraveti
Salata greceasca de castraveti reprezinta mai mult decat o salata de castraveti clasica: este un preparat usor, racoritor si in acelasi timp suficient de satios incat sa nu simti nevoia sa mai mananci si altceva la cina. Combinatia de castravete, marar si usturoi confera preparatului tau o aroma inconfundabila, iar meiul si tofu iti aduc proteine vegetale sanatoase, atat de necesare organismului pentru a avea energie zilnic.
TIMP PREPARARE 35 minute
PORTII 4
TIP RETETA Salata/Aperitiv
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Salata greceasca de castraveti
- 1 castravete mare
- 1 legatura marar
- 1 cana seminte de mei fierte
- 200 g tofu natur
- 100 ml ulei de masline
- 2 lingurite praf de usturoi
- 2 lingurite zeama de lamaie
- sare, dupa gust
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Salata greceasca de castraveti
- Castravetele se da prin razatoarea mare si se amesteca cu putina sare si mararul tocat marunt, apoi se lasa la o parte timp de 30 de minute.
- Semintele de mei se fierb pana cand devin moi si pufoase.
- Adaugi semintele de mei peste restul ingredientelor, adica tofu, uleiul de masline, zeama de lamaie si usturoiul praf si mixeaza-le in blender pana cand obtii o pasta cremoasa.
- După cele 30 de minute, scurgi castravetele de zeama si adaugi crema obtinuta.
- Salata greceasca de castraveti se poate servi ca aperitiv sau la cina.
Observatii reteta Salata greceasca de castraveti
- Pentru a obtine o cana de mei, trebuie sa fierbi jumatate de cana de seminte cu o cana de apa, timp de aproximativ 15-20 de minute.
- In cazul in care nu gasesti un praf de usturoi natural, care sa nu contina adaos de sare sau aditivi, mai sanatos ar fi sa folosesti 4-5 catei de usturoi pe care sa ii pisezi marunt si apoi sa ii mixezi cu putin zeama de la castravete, pana cand obtii un fel de mujdei foarte fin. Poti folosi pentru aceasta operatiune un blender mic, vertical, ca sa te asiguri ca rezultatul este o pasta cremoasa si fina.
- Cateii de usturoi se pot pune si in blender, impreuna cu celelalte ingrediente, insa noi recomandam totusi ca, daca pregatesti pentru prima data reteta, sa mixezi usturoiul proaspat separat, pentru a controla exact cat anume sa pui in salata, dupa gustul tau. Odata ce ai fixat cantitatea care iti place, nu trebuie sa il mai pasezi separat.
Stiai ca?
- Meiul poate fi o alternativa gustoasa la orez sau la cartofi, in alimentatia ta? El are in compozitie vitamine din complexul B, magneziu, fosfor, potasiu, fier, mangan, iti aduce o cantitate importanta de proteine si fibre, dar NU contine deloc gluten.
- Castravetele contine mai mult de 95% apa si face parte din aceeasi familie cu pepenele si dovlecelul?
- Imparatul Tiberius, in Roma antica, aprecia atat de mult castravetii, incat avea sclavi care se ocupau exclusiv de cultivarea acestei legume? Acestia primeau, printre altele, sarcina de a-i supraveghea si de a-i intoarce periodic de pe o parte pe alta, in asa fel incat sa se coaca in mod uniform.
- Proteinele vegetale obtinute, in cazul acestui preparat, din tofu si mei, sunt mult mai sanatoase decat cele din carne, pentru ca nu contin colesterol?