Salata Tabbouleh (cu linte)
Incearca si tu sa faci salata Tabbouleh (cu linte), pentru un fel de mancare exotic, care inlocuieste bulgurul traditional al retetei cu lintea. Asamblarea ingredientelor este extrem de simpla: dupa ce a fiert lintea, nu trebuie decat sa adaugi legumele si verdeturile taiate peste acesta, sa torni deasupra dressing-ul si gata: ai obtinut rapid o salata sau o garnitura sanatoasa, aromata, potrivita alaturi de un fel de mancare asiatic, puternic condimentat.
TIMP PREPARARE 20 minute
PORTII 6
TIP RETETA Salata
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Salata Tabbouleh (cu linte)
SALATA:
- 300 g linte
- 1 ceapa mica
- 1 morcov mediu
- 2 catei usturoi
- 3 cepe verzi
- 200 g rosii cherry
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura menta
- sare, dupa gust
DRESSING:
- 4 linguri ulei vegetal
- 2 linguri zeama de lamaie
- ¼ lingurita sare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Salata Tabbouleh (cu linte)
- Clateste lintea, apoi pune-o intr-o cratita incapatoare, acoper-o cu apa si las-o la fiert timp de 2 minute, din momentul in care da in clocot.
- Scurge lintea si adaug-o inapoi in cratita, alaturi de ceapa mica (taiata in sferturi), morcovul mediu (taiat in 6 felii) si cei 2 catei de usturoi (taiati in jumatate); adauga apa, da in clocot si apoi redu focul, lasand amestecul la fiert pana se inmoaie toate ingredientele.
- La sfarsit, adauga sare, dupa gust.
- Scurge lichidul, indeparteaza legumele (care au fost adaugate in reteta doar pentru a da aroma lintei) si lasa salata Tabbouleh la racit.
- Toaca marunt ceapa verde, patrunjelul si menta; taie rosiile in sferturi sau jumatati.
- Amesteca, intr-un bol incapator, ceapa verde, rosiile, menta si patrunjelul cu lintea fiarta anterior si racita.
- Pregateste dressing-ul de salata amestecand bine uleiul de masline, zeama de lamaie si sarea (poti folosi un borcanel cu capac pentru asta) si apoi toarna sosul peste salata Tabbouleh cu linte.
Observatii reteta Salata Tabbouleh (cu linte)
- Poti incerca fara probleme sa inlocuiesti lintea cu cus-cus sau bulgur fierte in prealabil; vezi, in acest sens, reteta noastra de salata Tabbouleh cu bulgur.
Stiai ca?
- Tabbouleh este o salata vegetariana originara din Liban, care are in compozitie – in mod traditional – patrunjel taiat marunt, rosii, menta, ceapa, bulgur si un dressing de ulei, zeama de lamaie, sare si piper? Unele variatii includ usturoi sau salata si folosesc cus-cus in loc de bulgur.
- Lintea contine polifenoli (compusi activi care lupta impotriva radicalilor liberi, promoveaza sanatatea cardiovasculara si previn diabetul), proteine (o cana de linte gatita are 18 g din doza zilnica recomandata de 50 g), fier (o cana de linte gatita are 6,6 mg, in jur de o treime din doza zilnica recomandata), calciu (care este benefic pentru sanatatea oaselor), magneziu (care te ajuta sa scapi de stres si sa dormi mai bine), fibre (care sunt importante pentru un tranzit intestinal si o digestie optime) si acid folic (care este important pentru femeile care sunt/vor sa ramana insarcinate)?
- Consumul regulat de menta ajuta mult pacientii care sufera de astm, fiind un relaxant eficient, are ii scapa de congestie? Folosita in exces, poate irita nasul si gatul.
- Menta este un ajutor de nadejde al digestiei, aroma acesteia activand glandele salivare din gura si glandele care seceta enzimele digestive? In plus, menta calmeaza stomacul in caz de indigestie sau inflamatie.
- Patrunjelul contine vitamine (A, B, C si K), minerale (fier, potasiu) si te ajuta sa scapi de retentia de apa (fiind un diuretic natural, care elimina excesul de lichid din corp, fara a scadea nivelul de potasiu)?