Acasă Rețete Fel principal Reteta de sarmale de post cu ciuperci si soia, in frunze de varza acra

Reteta de sarmale de post cu ciuperci si soia, in frunze de varza acra

2
Reteta de sarmale de post cu ciuperci si soia, in frunze de varza acra

Pregateste reteta de sarmale de post cu ciuperci daca vrei sa te bucuri de gustul mancarurilor traditionale si in perioada de post, chiar daca ai renuntat la carne definitiv sau temporar. O alternativa gustoasa la retata de sarmale de porc, folosind produse potrivite pentru post. Reinventeaza un preparat arhicunoscut cu ingrediente vegetale naturale si sanatoase si savureaza-l la mesele in familie. Sarmalele de post cu ciuperci sunt exact ceea ce iti trebuie pentru mesele tale fara carne!

TIMP PREPARARE   90 minute

PORTII   8

TIP RETETA   Fel principal

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Sarmale de post cu ciuperci

  • 250 g orez (1 cana)
  • 150 g ciuperci (1-2 cani)
  • 2 linguri soia granule (daca vrei sa nu folosesti soia, dubleaza cantitatea de ciuperci)
  • 3 cepe taiate marunt
  • 1 morcov razuiti fin
  • 3 linguri pasta de rosii
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 lingurita marar verde
  • 1 lingurita amestec de legume uscate
  • 1 lingura fulgi de drojdie inactiva
  • 4-5 linguri de ulei
  • sare dupa gust
  • 1 varza murata

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Soia granule

granule-vegetale-1-kg

Amestec de legume

amestec-de-legume-125g

Fulgi de drojdie inactiva

fulgi-de-drojdie-uscata-100g

Sare de mare fina iodata

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare reteta Sarmale de post cu ciuperci

  • Granulele de soia se pun la inmuiat 10 minute in apa calda, apoi se scurg de lichid.
  • Ceapa şi morcovul se calesc in putina apa si ulei, dupa care adaugam ciupercile tocate si granulele de soia.
  • Adaugam orezul spalat bine, legumele uscate, sarea, fulgii de drojdie, cimbrul si pasta de rosii.
  • Se desfac frunzele de varza si se indeparteaza cotorul. Se impacheteaza sarmalele de post cu ciuperci si orez si se asaza frumos intr-o oala in care s-au pus in prealabil 3-4 linguri de varza tocata pe fund.
  • Dupa ce se aseaza toate sarmalele, se toarna apa sau bulion si se fierb circa 1 ora, cu capac.
  • Cu mamaliguta calda si smantana vegetala, sarmalutele de post cu ciuperci sunt o alegere foarte bună pentru perioadele fara carne.

  Observatii reteta Sarmale de post cu ciuperci

  • Aceasta reteta de sarmalute de post cu ciuperci si soia este o reteta de sarmale fara carne si poate fi pregatita atat in perioadele dinaintea sarbatorilor, cat si de sarbatori de catre cei care au renuntat la carne. In acest fel nu va trebui sa renunti la produsele traditionale pe care le indragesti, chiar daca ai ales sa nu mai consumi produse de origine animala.
  • Multa lume renunta chiar si la soia in reteta de sarmale de post, punanad in ele o cana suplimentara de ciuperci in compensatie. Sunt foarte bune si in aceasta varianta, cu diferenta ca vor contine o cantitate mai mica de proteine vegetale.
  • Apa/bulionul pe care le pui in cratita trebuie sa acopere sarmalele de post, pentru ca acestea sa aiba lichid in care sa fiarba.
  • Fata de reteta clasica, sarmalutele cu soia si ciuperci fierb ceva mai repede,  asa incat supravegheaza-le atent si daca apa/bulionul care le acopera scade, mai completeaza cu apa fierbinte, altfel risti sa afumi sarmalele.
  • Amestecul de legume uscate folosit in reteta de fata de sarmale de post cu ciuperci si orez si nu contine sare adaugata, conservanti sau glutamat, ajutandu-te astfel sa iti protejezi sanatatea.
  • Daca vrei sa iti iasa cele mai bune sarmale de post, alege varza bine murata, adica mai mult acra decat sarata si respecta pas cu pas indicatiile de mai sus. Nu sunt complicate, iar reusita retetei de sarmalute cu orez si ciuperci este garantata.
  • In momentul in care infasori sarmalele, nu strange foarte tare varza, pentru ca risti ca foaia sa se crape si umplutura sarmalelor sa se raspandeasca in cratita.
  • Dupa aceeasi reteta de umplutura ca si in cazul sarmalelor de post poti sa pregatesti si ardei sau vinete umplute.

Variante pentru retete de sarmale de post folosite in bucataria romaneasca

Multa lume spune ca sarmalele de post s-ar apropia cel mai mult de gustul sarmalelor cu carne daca punem, in loc de orez, bulgur. Aceasta varianta ramane la latitudinea gustului consumatorilor, la fel ca si proportia pe care o da fiecare ingredientelor. Iata si cateva variante de sarmale de post care ti-ar putea placea si ingredientelor lor principale.

Sarmalute de post cu tofu si orez

  • Orez+legume+tofu

Sarmalute de post in foi de vita cu ciuperci

  • Orez+legume+ciuperci

Sarmalute de post cu dovlecei si bulgur

  • Bulgur+Legume+dovlecei

Sarmale de post cu linte

  • Orez+Legume+linte fiarta

Sarmalute de post cu ciuperci si orez integral

  • Orez integral+Ciuperci+Legume

Sarmale de post cu cartofi

  • Orez+cartofi+tocana de legume

Sarmalute de post manastiresti

  • Orez+ciuperci de padure+usturoi+legume

  Stiai ca?

  • Soia este un aliment recomandat vegetarienilor, intrucat le aduce in dieta proteinele atat de necesare, dar el ofera beneficii deosebite si pentru femeile trecute de 50?  Datorita continutului important de antioxidanti si de fitoestrogeni (acestia sunt hormoni secretati de plante cu o actiune similara cu cea a estrogenului), soia are capacitatea de a reduce din intensitatea simptomelor neplacute asociate menopauzei, in special a bufeurilor.
  • Grasimile din soia sunt de tip mono si poli-nesaturate, ceea ce face ca acest aliment sa nu contina deloc colesterol, ba chiar sa ajute la echilibrarea nivelului sau, lucru care se constituie ca un beneficiu important pentru sanatatea inimii tale, intrucat vei putea sa reduci semnificativ riscul de a dezvolta boli cardiovasculare?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Sarmale de post cu ciuperci
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 115 Review(s)

2 COMENTARII

  1. Am scris despre asta pe blog, dar am zis sa intru si personal sa va spun: Am vazut reteta de sarmalute de post pe Facebook saptamna trecuta si am pregatit-o si eu in weekend. Noi in familie nu tinem post neaprat, dar voiam sa mancam ceva mai usor inainte de sarbatori. Au iesit superbune, sotul meu a declarat ca mai vrea o portie de Craciun, in locul celor clasice, cu carne, ceea ce, pentru el, va rog sa ma credeti, e cel mai mare compliment posibil. Sincer, nu credeam ca niste sarmale de post pot sa iasa ata de gustoase, m-am bucurat foarte mult ca am descoperit acesta sectiune cu retete a site-ului dvs.

    • Dana, asa cum ai scris si in articolul tau (pentru care iti multumim 🙂 ), niciodata nu e prea tarziu sa adopti un stil de viata sanatos. Te asteptam sa incerci si alte retete de pe blogul Sano Vita si sa ne impartasesti impresiile tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.