Sos de ciuperci

0
Sos de ciuperci

sos de ciuperciAcest sos de ciuperci se pregateste cu ajutorul unui blender vertical si a aragazului, iar rezultatul se poate combina cu garnituri (paste integrale, legume sau mamaliguta) sau feluri principale (snitele ori chiftelute). Incearca-l si tu, daca iti place aroma acestor palarii carnoase: poti folosi ciuperci champignon sau pleurotus din comert ori bureti culesi din padure (galbiori, creasta cocosului, ghebe). Vei obtine un sos de ciuperci intens, cremos si dens, care te va cuceri si pe tine, dar ii va convinge si pe membrii familiei tale sa vina mai repede la masa!

TIMP PREPARARE   50 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Garnitura

DIFICULTATE   Scazuta

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente reteta Sos de ciuperci

  • 4 cani ciuperci
  • 1 ceapa mare
  • 2 catei usturoi
  • 1/3 cana malai
  • 1 cana lapte de soia
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 1 lingura amestec de legume
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • 1 lingurita salvie uscata
  • 1 lingura patrunjel proaspat
  • 2 ½ cani apa
  • 1 lingurita sare

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Lapte de soia

lapte de soia

Ulei de floarea-soarelui

ulei-presat-la-rece-din-sem-floarea-soarelui-1l

Amestec de legume

amestec-de-legume-500g

Sare de mare

sare-de-mare-fina-iodata-1-kg

  Mod de preparare reteta Sos de ciuperci

  • Pentru a pregati acest sos de ciuperci, incepe prin a curata de coaja, a spala si a taia marunt ceapa si usturoiul; procedeaza la fel cu ciupercile, pe care trebuie sa le tai cubulete.
  • Intr-o cratita incapatoare, adauga uleiul vegetal, ceapa si usturoiul si lasa totul pe foc pana cand ceapa devine transparenta.
  • Adauga in cratita ½ cana de apa si amestecul de legume; lasa totul la fiert, apoi completeaza baza pentru acest sos de ciuperci cu cimbrul si salvia uscate, dar si 3 cani de ciuperci.
  • Fierbe toate ingredientele la foc mediu, amestecand din cand in cand, pana cand ciupercile sunt patrunse.
  • Intr-un bol, amesteca malaiul cu aproximativ 1/3 cana de apa, pana cand obtii o compozitie fina, apoi adauga alte 2/3 cana de apa.
  • Intr-un blender vertical, toarna amestecul de malai pe care l-ai preparat in bol, laptele de soia, cana de ciuperci crude ramasa, ultima cana de apa si sarea.
  • Marunteste toate ingredientele din blender, pana obtii un sos omogen, apoi toarna-l in cratita in care se afla restul de ingrediente, preparate anterior.
  • Lasa sosul de ciuperci pe foc pana se ingroasa, amestecand in continuu, pentru a nu se arde.
  • La final, adauga patrunjelul taiat marunt.

  Observatii reteta Sos de ciuperci

  Stiai ca?

  • Toate tipurile de ciuperci comestibile contin proteine, fibre, vitamine (D, B-uri) si seleniu (antioxidant puternic care sprijina sistemul imunitar si asigura protectia celulara)?<
  • Poti creste in mod natural cantitatea de Vitamina D din ciupercile cumparate? Pentru asta, asaza-le 1-2 ore pe pervazul unei ferestre insorite, cu coditele in sus (expunandu-le astfel interiorul palariei si lamelele). Aceasta zona este cea mai sensibila la lumina si acest proces le poate „incarca” natural.
  • Ciupercile contin apa in proportie de pana la 90%?
  • Exista peste 30 de specii de ciuperci care stralucesc la intuneric, reactia chimica ce are loc fiind numita bioluminescenta?
  • Ciupercile erau folosite pe vremuri pe post de vopsea, pentru lana si alte fire natural, compusii organici din ele producand culori intense si puternice?
  • Malaiul este bogat in fibre, proteine, vitamine (A, B-uri), minerale (fosfor, mangan, magneziu, seleniu, fier, zinc, cupru)?
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Sos de ciuperci
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.