Acasă Rețete Țelina, vedeta dintr-o supă-cremă delicioasă!

Țelina, vedeta dintr-o supă-cremă delicioasă!

0
Țelina, vedeta dintr-o supă-cremă delicioasă!

Țelina… o folosim deseori în ciorbe sau în salatele de crudități, în tocănițe sau, iarna, o mai consumăm murată. De cele mai multe ori apelăm la ea ca ingredient ajutător și mult prea rar ca ingredientul-vedetă din farfurie. Chef Daniela Dan crede că ar trebui să îi oferim țelinei mai multe șanse, pentru că are un potențial de gust foarte mare, pe lângă beneficiile semnificative pentru sănătate. Iată mai jos o rețetă de supă cremă de țelină, unde planta rădăcinoasă are rolul principal și primește aplauze la scenă deschisă pentru performanța de gust. Și mai avem și un invitat surpriză: crema de caju. Împreună formează un duet de senzație!

TIMP DE PREPARARE   45 minute

PORȚII   6

TIP REȚETĂ   Supă

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZĂ REȚETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente:

  • ½ cană de ceapă, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 5 căni de țelină rădăcină, tăiate în cuburi mici și uniforme
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 6 linguri de apă (pentru înăbușit)
  • 4 linguri de făină albă
  • 4 căni băutură vegetală, fierbinte
  • 2 linguri ulei de struguri
  • sare de mare, după gust
  • piper alb, după gust
  • ½ cană cremă de caju

  Mod de preparare:

  • O cană de țelină se pune deoparte pentru garnitură. Pentru a pregăti garnitura, încălziți cuptorul la 180°C. Într-un vas amestecați țelina cu o lingură de ulei și condimentați cu sare și piper. Țineți la cuptor țelina până ce cuburile se rumenesc frumos pe toate părțile, după care lăsați-le deoparte.
  • Pentru a face supa, încălziți un vas de dimensiuni medii la foc mediu-mic și adăugați cele 3 linguri de ulei rămase, împreună cu cele 6 linguri de apă. Adăugați ceapa și usturoiul, împreună cu un vârf de sare. Înăbușiți ceapa ușor, până ce aceasta devine translucidă, adică aproximativ 10 minute.
  • Adăugați țelina, amestecați și continuați să înăbușiți câteva minute, până când începe să se înmoaie.
  • Presărați făina și amestecați până ce aceasta se combină cu restul. Adăugați băutura vegetală fierbinte, puțin câte puțin. Aduceți supa la foc mic. Condimentați cu un praf bun de sare.
  • Amestecați adesea, pentru a vă asigura că ingredientele nu se lipesc pe fundul vasului.
  • Lăsați supa să fiarbă ușor până când țelina este fragedă și gătită până la capăt. Apoi adăugați cele 2 linguri ulei de struguri, sare și piper după gust.
  • Transferați supa într-un blender și amestecați până la neted. Este posibil să fie nevoie să faceți acest lucru în loturi. Puneți supa-cremă într-un vas curat și aduceți la foc mic. După care adăugați crema de caju și amestecați să se combine. Condimentați la final, după gust, cu sare și piper alb.

  Cum se prepară crema de caju:

  • 100 g caju (lăsate la înmuiat 4 ore)
  • Sucul de la o jumătate lămâie (sau după gust)
  • 1 vârf cuțit sare
  • 150 ml apă

Se pun toate ingredientele în vasul unui robot de bucătărie și se blendează până ce compoziția devine cremoasă și fină.

Țelina – beneficii pentru sănătate

Țelina, prin frunze și rădăcină, are efecte detoxifiante, antiinflamatorii, antidepresive, diuretice și antibacteriene, oferind beneficii pentru sistemul cardiovascular, urinar, nervos și pentru cel digestiv.

Înainte de a fi folosită ca ingredient alimentar, țelina a fost folosită tradițional ca tratament pentru durerile de dinți, insomnie, hipertensiune, anxietate, artită, reumatism și purificarea sângelui.

De asemenea țelina, prin conținutul în fibre alimentare, ajută la scăderea în greutate.

  Știai că?

  • Se crede că țelina a început să fie cultivată acum 3000 de ani, în regiunea mediteraneană;
  • A început să fie folosită în mâncare ca ingredient abia în secolul al XVI-lea, în Italia;
  • Țelina a fost folosită pe post de buchet de flori pentru a premia câștigătorii jocurilor de atletism din Grecia Antică;
  • În statul american Ohio există și un oraș care îi poartă numele, Celeryville, fondat la începutul secolului al XIX-lea de fermierii cultivatori de țelină;
  • În Roma antică era folosită ca afrodisiac.

Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Supa Crema de Telina
Autor
Publicat la
Timp preparare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.