Supa minestrone
Supa minestrone este un fel principal de origine italiana, care contine legume diverse, paste sau orez si care nu se gateste dupa o reteta fixa, ci poate contine orice ingrediente gasesti prin camara sau frigider. Noi iti propunem o varianta de supa minestrone de post, cu paste, fasole, rosii si alte legume la indemana. Serveste-o fierbinte, cu parmezan vegan deasupra (in fiecare farfurie) si plecati intr-o excursie virtuala de familie in Italia!
TIMP PREPARARE 65 minute
PORTII 6
TIP RETETA Supa
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Supa minestrone
- 425 g fasole rosie, fiarta
- 1 ceapa
- 1 cartof
- 2 dovlecei
- 2 morcovi
- 2 tulpini de telina
- 3 catei de usturoi
- 3 cani spanac
- 2 cani paste scurte (macaroane, orzo sau oricare altele)
- 800 g rosii in sos tomat
- 6 cani supa de legume
- 1 lingura ulei
- parmezan vegan
- sare, dupa gust
- piper, dupa gust
Mod de preparare:
- Pentru a prepara aceasta supa minestrone, incepe prin a fierbe fasolea rosie, intr-o oala cu apa, schimband de doua ori apa.
- Scurge fasolea de apa si las-o la racit.
- Curata de coaja si spala cartofii, morcovul, usturoiul, ceapa si dovleceii.
- Pune la incins, intr-o oala incapatoare, uleiul; adauga morcovii taiati rondele, telina taiata feliute, ceapa taiata cubulete, sare si piper (dupa gust).
- Amesteca toate ingredientele din oala, apoi adauga cartoful taiat cubulete si usturioul taiat marunt.
- Dupa ce legumele s-au inmuiat putin, adauga in oala rosiile in sos tomat, supa de legume si dovleceii taiati cubulete.
- Lasa supa minestrone la fiert, la foc mic, timp de 45 de minute.
- Adauga fasolea fiarta, spanacul proaspat si pastele melcisori.
- Lasa supa minestrone la fiert alte 10 minute, la foc mic, apoi stinge aragazul si serveste-o imediat, cu o lingura de parmezan vegan deasupra si paine de casa alaturi.
Observatii:
- Poti folosi si spanac congelat pentru a face supa minestrone: in loc de 3 cani de frunze verzi proaspete, adauga in oala cu supa 2-3 cuburi de spanac congelat.
- Poti utiliza si fasole (rosie sau alba) din conserva pentru aceasta reteta de supa minestrone, de inspiratie italiana; scurge bine conserva si adauga apoi fasolea gata fiarta in supa.
Stiai ca?
- Unele dintre primele mentiuni ale supei minestrone dateaza dinaintea expansiunii triburilor latine in teritoriul care a devenit ulterior Imperiul Roman? Atunci, viitorii romani aveau o dieta vegetariana de nevoie, supa minestrone incuzand ceapa, linte, varza, usturoi, fasole, morcovi, ciuerci, sparanghel si napi. Abia in secolul 2 i.Hr., cand Roma a monopolizat reteaua comerciala si de transport, produse extrem de diverse au inundat capitala si romanii au inceput sa isi schimbe alimentatia.
- Fasolea adzuki este folosita adesea in Japonia la prepararea deserturilor si a dulciurilor?
- Fasolea rosie iti imbunatateste digestia (datorita continutului ridicat de fibre), iti scade riscul de diabet (echilibrand glicemia), iti ajuta inima (mineralele si fibrele sprijina sistemul cardiovascular), iti mentine pielea si oasele sanatoase (gratie mineralelor din compozitie) si iti detoxifica ficatul (fasolea adzuki contine molibden)?
- Tulpinile de telina contin antioxidanti, reduc inflamatia si nivelul colesterolului, ajuta digestia, au un indice glicemic scazut si un efect alcalinizant? In plus, telina este un aliment natural perfect pentru curatarea ficatului: consumul regulat de telina poate preveni bolile la nivelul acestui organ, datorita continutului de vitamine (A, B, C) si fier din aceasta si datorita proprietatilor ei diuretice (care ii permit sa elimine toxinele din corp).
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]