Acasă Rețete Fel principal Tocanita de hrisca

Tocanita de hrisca

4
Tocanita de hrisca

Un preparat delicios si sanatos, care se pregateste usor si are putine calorii, in comparatie cu retetele clasice. Tocanita de hrisca constituie o foarte buna alternativa pentru retetele cu orez sau cartofi, intrucat ofera mai multe elemente nutritive decat acestea, in conditiile unui aport caloric mai mic. Gateste-o si nu doar ca o sa iti incante simturile, dar o sa te si ajute sa iti pastrezi silueta, fara a renunta la gustul bun!

TIMP PREPARARE   45 minute

PORTII   4

TIP RETETA   Fel principal

CFHRDIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente:

  Mod de preparare:

  • Hrisca se spala bine in mai multe ape, pana cand apa ramane curata si se lasa la hidratat 2-3 ore intr-o cana de apa.
  • Intr-un vas se pune ceapa tocata marunt, cimbrul, cele 3 linguri de ulei si se caleste cu putina apa timp de 10 minute.
  • Peste ceapa calita cu cimbru, se adauga hrisca si restul de apa si apoi se lasa la fiert la foc mic aproximativ 20 de minute.
  • Rosiile se oparesc si se curata de coaja, apoi se toaca marunt, inlaturand eventualele parti mai  tari din mijloc. Daca ai grija sa alegi rosii coapte bine si natural, nu vei avea insa aceasta problema a miezului tare.
  • Se adauga in tocanita de pe foc pulpa de rosii rezultata, amestecul de legume ardelenesc, sare după gust si se mai lasa  inca 10 minute, tot la foc mic.
  • Tocanita de hrisca se serveste calda, simpla sau alaturi de legume sotate. 

     

  Observatii:

  • In mod normal, hrisca ar trebui lasata la inmuiat mai multa vreme, ca sa se imbibe de apa, dar, dat fiind ca o vei fierbe, acest lucru nu mai este necesar.
  • Aceeasi reteta poate fi preparata si cu hrisca cruda, nu doar cu boabe coapte.
  • In timpul fierberii si cat este foarte fierbinte, nu mesteca in tocanita sau mesteca foate usor, pentru  ca altfel boabele de hrisca se vor transforma in terci si este pacat, pentru ca au o consistenta foarte placuta . De fapt, acesta este si unul dintre motive pentru care nu se gateste la foc mare.

  Stiai ca?

  • Multa lume considera hrisca o cereala, dar, in realitate, este o specie de planta cu flori, inrudita cu rubarba, macrisul, stevia creata si pirul?
  • Datorita gustului sau care aduce vag cu acela de nuca, dar nu foarte pregnant, hrisca poate intra atat in componenta preparatelor sarate, cat si dulci?
  • Hrisca nu contine gluten asa ca este recomandata persoanelor care sufera de boala celiaca?
  • Unul dintre marele beneficii aduse de hrisca organismului uman este continutul sau bogat in antioxidanti puternici, vitaminele B1, B2, B3 si B6, precum si fier, potasiu si zinc?
  • Hrisca poate fi introdusa in alimentatia copilului  tau inca de la varsta de 8 luni?
  • Exista o dieta celebra cu hrisca, tinute de cateva dintre vedetele autohtone, care promite scaderea cu pana la 10 kilograme?
  • 100 de grame de hrisca au numai 154 de calorii?
  • Rusia, este, in momentul de fata, cel mai mare cultivator si exportator de hrisca din lume?
  • Hrisca fiarta in lapte, indulcita in miere si aromatizata cu scortisoara, cunoscuta sub denumirea de Kasha, reprezinta un mic dejun traditional in spatiul slav?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Tocanita de hrisca
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 93 Review(s)

4 COMENTARII

  1. „In timpul fierberii si cat este foarte fierbinte, nu mesteca in tocanita sau mesteca foate usor, pentru ca altfel boabele de hrisca se vor transforma in terci si este pacat, pentru ca au o consistenta foarte placuta . De fapt, acesta este si unul dintre motive pentru care nu se gateste la foc mare.”
    Cuvantul corect este a amesteca… mestecatul e cu totul altceva.

    • Folosirea verbului “a mesteca” in acest context este, potrivit normelor limbii romane in vigoare, perfect corecta. Este adevarat, evolutia semantica a acestui verb “a mesteca” are legatura, la baza, cu un fenomen lingvistic care se numeste trunchiere, de aici probabil si confuzia multor persoane, care tind astfel sa corecteze chiar si greseli inexistente. Acesta este un alt fenomen lingvistic si se numeste hypercorectitudine, potrivit regretatului prof. univ. dr. Theodor Hristea. Printr-o astfel de hypercorectitudine a intrat in DEX si DLRL, in forma cunoscuta astazi, cuvantul “cimpanzeu”, de exemplu.

      Iti multumim pentru vizita si te mai asteptam cu drag oricand cu impresii privind retetele noastre.

  2. Proportia este de 2 la 1. 2 cani de apa si 1 de hrisca.

    Am facut dupa reteta dvs si nu e ok, e ca o supa. Nu mai dezinformati amatorii.

    2 la 1.
    In nici un caz 5 la 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.