Tonic anti-raceala
Astazi iti propunem o reteta putin altfel: un tonic anti-raceala, facut numai din ingrediente naturale, care trebuie lasat la fermentat 3-6 saptamani. Pregateste-l periodic si, dupa ce este gata, depoziteaza-l la frigier si foloseste-l preventiv, in anotimpul rece, sau de fiecare data cand vrei sa combati un inceput de raceala. Acest tonic anti-raceala are un gust aromat si usor picant, extragand toata sanatatea din ingredientele solide pe care le contine: mere, citrice, ghimbir, usturoi, ceapa si ardei iute.
TIMP PREPARARE 10 minute
PORTII 8
TIP RETETA Bautura
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Tonic anti-raceala
- 4 cm ghimbir
- 2 linguri miere
- 1 cana otet din cidru de mere
- ½ lingurita scortisoara
- 12 catei de usturoi
- 1 mar
- 1 portocala
- 2 lamai mici
- 1 ceapa mica
- 2 ardei iuti
- 2 crengute de rozmarin
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Tonic anti-raceala
- Pentru a prepara acest tonic anti-raceala, incepe prin a spala si scurge de apa un borcan incapator, de 1,5 l, cu capac (noua ni se pare cel mai la indemana unul cu balama, garnitura si sistem metalic de prindere, pentru inchidere ermetica).
- Curata radacina de ghimbir de coaja (folosind o lingura) si da-o pe razatoarea mica, apoi adaug-o pe fundul borcanului.
- Curata usturoiul de coaja, marunteste-l folosind o presa speciala si adauga-l peste ghimbir.
- Spala ardeii, taie in doua pe lungime si adauga-i in borcan.
- Completeaza cu scortisoara, rozmarinul si portocala taiata in 6-8 bucati (cu tot cu coaja), apoi impinge bine toate ingredientele pe fundul borcanului, folosind o lingura de lemn.
- Adauga in borcan lamaile (taiate in 8-10 bucati fiecare, cu tot cu coaja), marul (taiat in 6-8 bucati, cu tot cu coaja) si apasa din nou cu lingura, pentru a tasa ingredintelele adunate pana acum.
- Curata ceapa de coaja si taie-o marunt, apoi adaug-o in acelasi borcan.
- Toarna deasupra mierea si otetul din cidru de mere, acopera gura borcanului cu un patrat de hartie de copt mai mare decat diametrul acesteia si inchide borcanul.
- Agita-l usor, fara a deranja foarte mult continutul, apoi depoziteaza-l intr-un loc racorod si intunecat timp de 3-6 saptamani, in care va fermenta.
- Dupa acest timp, toarna continutul borcanului intr-un bol incapator, peste care ai pus o sita, pentru a opri ingredientele solide si a ramane doar cu lichidul.
- Toarna tonicul anti-raceala intr-o sticla si depoziteaza-l la frigider timp de pana la 1 luna.
- Combina 1 deget de tonic anti-raceala cu apa minerala (intr-un pahar) sau cu ceai cald (intr-o cana) si bea rezultatul de-a lungul anotimpului rece sau de fiecare data cand simti ca te ia raceala.
Observatii reteta Tonic anti-raceala
- Poti inlocui cele crengute de rozmarin proaspat cu 1 lingura de rozmarin uscat.
- Pentru aceasta reteta de tonic anti-raceala poti folosi, in loc de miere normala, miere de Manuka.
- Cu cat lasi acest tonic anti-raceala la fermentat mai mult, cu atat va fi mai picant la gust.
Stiai ca?
- Ceapa si usturoiul sunt antimicrobiene, pot tine la distanta bacteriile si virusurile, combate congestia si lupta cu raceala?
- Sucul de ceapa in combinatie cu mierea (care are proprietati antibacteriene si antimicrobiene) este un remediu traditional impotriva racelii?
- Citricele contin Vitamina C, care joaca un rol important in organism cand vine vorba despre raceala?
- Ghimbirul poate reduce tusea sau durerile de gat?