Tort bundt (cu dovlecei si ciocolata)
Acest tort bundt (cu dovlecei si ciocolata) are un gust bogat, este cremos, potrivit in orice anotimp si poate inlocui cu succes orice tort aniversar. Incearca si tu aceasta reteta de tort bundt si vei descoperi un desert aromat, care poate fi servit ca atare sau alaturi de frisca vegetala sau o cupa de inghetata de casa. La fel ca in cazul tortului de morcovi, acest tort bundt (cu dovlecei si ciocolata) nu are gust de legume, dovleceii avand rolul de a pastra aluatul hidratat si cremos.
TIMP PREPARARE 70 minute
PORTII 8
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Tort bundt (cu dovlecei si ciocolata)
- 3 dovlecei medii
- ¾ cana alune de padure
- 2 ¼ cani faina de grau integrala
- 1 cana zahar brut
- ½ cana cacao pudra
- ½ cana lapte de migdale
- 1 cana ulei vegetal
- 4 linguri seminte de in
- 4 linguri fulgi de nuca de cocos
- 1 lingurita scortisoara
- 2 lingurite esenta de vanilie
- 12 linguri apa
- 2 ½ lingurite praf de copt
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita sare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Tort bundt (cu dovlecei si ciocolata)
- Pentru a pregati acest tort bundt (cu dovlecei si ciocolata), incepe prin a curata de coaja dovleceii, a-i spala si a-i da pe razatoarea mare.
- Preincalzeste cuptorul la 180o C si unge cu ulei o forma de tort bundt de 25 cm diametru.
- Intr-un castron mediu, combina faina integrala, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara si sarea.
- Intr-un bol, pregateste echivalentul a 4 oua vegane: marunteste cele 4 linguri de seminte de in (folosind un mojar sau o rasnita curata de condimente); toarna deasupra lor 12 linguri de apa; bate amestecul cu o furculita, pana cand devine gelatinos.
- Intr-un castron separat, mixeaza uleiul vegetal si zaharul, apoi adauga deasupra ouale vegane, laptele de migdale si esenta de vanilie, omogenizand bine toate ingredientele lichide; adauga deasupra dovleceii rasi si amesteca.
- Toarna ingredientele uscate peste cele lichide si omogenizeaza totul.
- Taie alunele de padure in bucati mari si incorporeaza-le in aluatul de tort bundt (cu dovlecei si ciocolata).
- Toarna aluatul in forma bundt pregatita anterior si da-o la copt, la cuptorul preincalzit, timp de 45-50 de minute sau pana trece testul scobitorii (poti folosi un cutit sau o frigaruie de lemn, pentru a verifica nivelul de coacere).
- Scoate tava din cuptor si lasa-o la racit timp de 20 de minute, apoi rastoarna tortul bundt (cu dovlecei si ciocolata) pe un gratar metalic, decoreaza-l cu fulgi de nuca de cocos si lasa-l sa se raceasca de tot.
- Feliaza-l si serveste-l ca atare sau alaturi de o lingura de frisca vegetala sau de o cupa de inghetata de casa, cu banane.
Observatii reteta Tort bundt (cu dovlecei si ciocolata)
- Poti pastra acest tort bundt (cu dovlecei si ciocolata) in frigider, timp de pana la 1 saptamana, intr-o forma de tort din plastic (cu capac) sau invelit in folie alimentara.
- Daca vrei sa congelezi acest tort, o poti face simplu, invelindu-l in folie alimentara si apoi folie de aluminu; consuma-l in maxim 2 luni, lasandu-l inainte sa se dezghete la frigider, peste noapte.
Stiai ca?
- Tortul bundt poarta acest nume datorita formei speciale in care este copt? Forma este inspirata de tortul european gugelhupf, find popularizat in America de Nord in anii ’50, cand compania Nordic Ware a inceput sa produca aceste forme de aluminiu, sub marca proprie inregistrata.