Tort de ciocolata

Astazi te invitam sa descoperi cel mai bun tort de ciocolata vegan/de post! Reteta este usoara, rapida, presupune murdarirea unui singur bol (deci nu ramai cu tone de vase de spalat, ulterior), iar rezultatul are un gust bogat, este insiropat (datorita adaugarii de apa fierbinte in compozitie, la final) si perfect pentru orice iubitor de ciocolata.
TIMP PREPARARE 55 minute
PORTII 16
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Tort de ciocolata
BLAT
- 2 cani faina integrala de grau
- 1 ¾ cani zahar brut
- ¾ cana cacao pudra
- 2/3 cana banane pasate
- 1 cana lapte de migdale
- ½ cana ulei de cocos
- 1 lingura otet din cidru de mere
- 2 lingurite praf de copt
- 1 ½ lingurite bicarbonat de sodiu
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 lingurita sare
- 1 cana apa
CREMA
- 1 cana cacao pudra
- 1 ½ cani unt vegan
- 4-5 cani zahar pudra
- 2 lingurite esenta de vanilie
- ¼-½ cana lapte de migdale
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Tort de ciocolata
- Pentru a pregati acest tort de ciocolata, incepe prin a preincazi cuptorul la 180o C si a tapeta cu hartie de copt doua tavi rotunde de tort.
- Pregateste intai blatul: toarna otetul din cidru de mere peste laptele de migdale, amesteca usor si lasa-le deoparte, la inchegat, pentru a se forma lapte batut/acru.
- Intr-un bol incapator, adauga faina, zaharul brut, pudra de cacao, praf de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea, amestecandu-le uniform cu un tel.
- Pune la fiert apa, intr-o cratita.
- Adauga in bol ingredientele umede pentru blat (uleiul de cocos topit, bananele pasate, esenta de vanilie si laptele acru vegan), apoi mixeaza-le la viteza medie, pana cand obtii un amestec omogen.
- Micsoreaza viteza mixerului si toarna treptat apa fierbinte in aluatul din bol, mixand in continuare, pana la incorporarea completa (vei obtine un aluat foarte lichid, dar asa trebuie sa fie).
- Toarna cate o jumatate din aluatul din bol in fiecare forma de tort pregatita anterior.
- Da formele la cuptorul preincalzit, timp de 30-35 de minute sau pana cadn blaturile trec testul scobitorii.
- Scoate tavile de tort din cuptor, lasa-le la racit 10 minute, apoi scote blaturile de tort de ciocolata din ele si lasa-le la racit complet.
- Cat timp se racesc blaturile, pregateste crema de ciocolata: spala bolul folosit deja, sterge-l si adauga in el pudra de cacao si untul vegan moale (lasat la temperatura camerei), mixand pana cand obtii o crema pufoasa si omogena.
- Adauga in bol jumatate din cantitatea de zahar pudra si jumatate din cantitatea de lapte de migdale, mixand in continuare.
- Adauga si restul de zahar pudra si esenta de vanilie, mixand la viteza mica, apoi mai mare, pana cand obtii o crema de ciocolata omogena; daca rezultatul ti se pare prea uscat, mai completeaza cu lapte de migdale, adaugand cate 1 lingura odata, apoi incorporand-o; daca rezultatul ti se pare prea umed, mai adauga zahar pudra.
- Dupa ce blaturile s-au racit complet, asambleaza tortul de ciocolata: pune jumatate din crema peste primul blat, adauga al doilea blat si acopera tot tortul cu crema ramasa, folosind o spatula.
- Da tortul la rece 1-2 ore, inainte de servire.
Observatii reteta Tort de ciocolata
- Pentru aceasta reteta de tort de ciocolata vei avea nevoie de forme de tort cu fundul detasabil si cu diametrul de 23 cm; poti folosi si o singura forma de tort cu diametrul mai mare, taind singurul blat obtinut in 2, pe inaltime, dupa ce s-a racit complet.
- Un truc util si interesant pentru a obtine blaturi de tort drepte in partea superioara (si nu bombate) este urmatorul: taie in doua un prosop vechi, pe lungime; pliaza-l pana obtii o panglica lata de 5-7 cm (de inaltimea tavilor tale de tort) si coase-l la ambele capete; uda-l bine cu apa rece, stoarce-l, inveleste marginea exterioara a tavii de tort cu el si prinde-l cu agrafe de birou, pentru a nu se desface la cuptor.
- Poti transforma usor aceasta reteta de tort de ciocolata intr-una de briose de ciocolata (vei obtine in jur de 24 de bucati): toarna blatul obtinut in forme de briose (tapetate cu hartie speciala), coace-le 20-25 de minute si decoreaza-le cu crema, dupa ce s-au racit complet.
Stiai ca?
- Bananele cresc in formatiuni de 10-20 de bucati (numite o „mana” de banane), fiecare fruct fiind un „deget”?
- Bananele sunt o sursa buna de Vitamina C, potasiu si fibre alimentare?
- Dureaza in jur de 5 ani pentru ca un arbore de cacao sa produca primele fructe cu seminte, din care se poate face cacao?
- Pentru 450 g de ciocolata este nevoie de 400 de boabe de cacao?






Salut sunt foarte bune retetele mai fac!!!!