Acasă Rețete Deserturi sănătoase Tort de mere de post cu ulei de cocos. Reteta delicioasa si sanatoasa

Tort de mere de post cu ulei de cocos. Reteta delicioasa si sanatoasa

1
Tort de mere de post cu ulei de cocos. Reteta delicioasa si sanatoasa

Un tort de mere dupa reteta de post pe care ti-am pregatit-o va transforma masa familiei tale intr-una de sarbatoare, indiferent de perioada anului. Fara sa fie preparat dupa o reteta sofisticata, tortul de mere reuseste sa dea un aer festiv oricarei mese, pentru ca are un gust desavarsit. Aroma inconfundabila a merelor coapte, la care se adauga ingredientele sanatoase cum este uleiul de cocos si faina integrala sunt argumente in plus pentru care merita sa alegi un tort de mere de post pentru desertul tau si a celor dragi.

TIMP PREPARARE   120 minute

PORTII  8 (un tort cu diametrul de 25 cm)

TIP RETETA   Desert

DIFICULTATE   Medie

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


  Ingrediente Tort de mere reteta de post

Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!

Faina de grau integrala

faina-integrala-de-grau-1-kg

Ulei de cocos ecologic

Ulei_de_cocos_200ml

Crema de cocos

crema-vegetala-din-nuca-de-cocos-400-ml

  Mod de preparare Tort de mere reteta de post

  • In cratita in care vom coace tortul, topim cele 4 linguri de zahar brun, la foc mic. Cand zaharul a devenit lichid, inclinam oala in asa fel incat caramelul format sa tapeteze peretii acesteia.
  • Luam oala de pe foc si o lasam sa se racoreasca, pregatind in acest timp celelalte ingrediente.
  • Merele se curata de coaja si se elimina mijlocul cu seminte, apoi se taie felii cam de grosimea unui deget. Daca vrei sa pastrezi cojile, poti sa pregatesti din ele un compot sau sa le folosesti pentru a insiropa suplimentar tortul de mere.
  • Asaza feliile de mar in cratita tapetata cu zahar caramelizat, una langa alta, incercand sa nu lasi nici o portiune neacoperita. Dupa ce ai acoperit intreg fundul cratitei, pune si celelate felii deasupra, in asa fel incat ele sa formeze un strat uniform ca inaltime.
  • Peste feliile de mar, pune din loc in loc cate putin ulei de cocos lichid (2-3 linguri in total), presara scortisoara, o mana de stafide, miez de nuca taiat marunt (dar nu  pisat complet) si eventual putina coaja de lamaie sau portocala, daca iti place.
  • Baga cratita cu mere la foc mediu, in cuptorul preincalzit, pentru 20 de minute. In timp ce merele se inmoaie, vei pregati blatul de pandispan.
  • Intr-un castron, pui toate ingredientele lichide pentru blat (apa minerala si cei 75 de ml de ulei de cocos), adaugi cele 200 de grame de zahar si amesteci cu un tel pana cand zaharul se topeste.
  • Separat, amestecam faina integrala si cea alba cu praful de copt, apoi presaram amestecul de faina peste ingredientele lichide, putin cate putin, amestecand continuu cu un tel, dar nu energic si des, ci cu miscari usoare si cat mai largi, pe cat posibil facute de sus in jos, pentru ca aceasta compozitie sa capete cat mai mult volum.
  • Adaugam mixul peste merele cu scortisoara si stafide, apoi dam cratita la cuptor la foc mediu pana cand se umfla, se rumeneste putin si trece testul cu scobitoarea.
  • Cand tortul este gata, se rastoarna pe un platou cu tot cu cratita si se lasa sa se racoreasca putin. Dupa  circa 30 de minute poti sa ridici cratita, dar foloseste lateralele unei forme de tort (din aceea cu fundul detasabil), pentru a  prinde tortul tau de mere si a-l mentine compact pana la racirea completa. Procedand asa, el isi va pastra o forma frumoasa, rotunda.
  • Dupa ce tortul s-a racit, se orneaza dupa gust cu frisca vegetala (noi am folosit frisca din crema de cocos) si se da la frigider pentru 2 ore inainte de servire.

  Observatii reteta Tort de mere reteta de post

  • Zaharul trebuie topit obligatoriu la foc cat mai mic si este necesar sa fii atenta la el permanent, pentru ca se arde foarte repede si capata un gust amar si o culoare neagra, in loc de un frumos caramel.
  • Nu pune stafidele la hidratat inainte de a le folosi in tort, ci lasa-le uscate, asa cum le-ai cumparat, altfel vor lasa prea multa apa si iti vor inmuia pandispanul.
  • Daca ai tinut uleiul de cocos in frigider sau in alt loc rece si este solid, trebuie sa il lasi putin timp la caldura (peste 24 de grade), in asa fel incat sa capete o forma lichida si sa poata fi masurata cantitatea necesara tortului de mere.
  • Daca vrei ca blatul sa fie mai umed, poti sa il insiropezi cu putin suc de mere sau apa cu zahar, dar numai dupa ce s-a racit si cu mare atentie sa nu exagerezi, pentru ca risti sa se rupa in bucati atunci cand vei incerca sa il intorci. Pentru insiropare poti folosi de asemenea un lichid aromat obtinut fierband cateva minute cojile merelor (pe care le-ai indepartat la inceput) cu putina apa.

  Stiai ca?

  • Uleiul de cocos nu doar ofera preparatelor tale o aroma deosebita, ci te si ajuta sa iti mentii sanatatea?
  • Acizii grasi cu catena medie din uleiul de cocos ajung mai repede in ficat decat majoritatea celorlalte grasimi consumate? De acolo, acesti acizi sunt transformati in energie, nu stocati ca depozite, rezultand un fapt paradoxal: desi consumam o grasime, ea ne ajuta sa slabim.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Tort de mere reteta de post
Autor
Publicat la
Timp preparare
Rating
51star1star1star1star1star Based on 81 Review(s)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.