Tort din arpacaș

Dacă prima mâncare ce-ți vine în minte când te gândești la arpacaș estec coliva, află că gândim la fel 😉 Credem, însă, că o mare nedreptate i se face acestui aliment obținut prin decojirea boabelor de grâu, tocmai fiindcă este folosit în atât de puține rețete. De aceea, chef Daniela Dan vine și de data aceasta cu o nouă rețetă de desert pe bază de arpacaș, bun pentru gusturile și bucătăria tuturor.
TIMP DE PREPARARE 25 minute
PORȚII 13-15
TIP REȚETĂ Desert
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 400 g arpacas
- 1,7 L apă
- 100 – 150 g zahăr brut
- ½ linguriță sare
- 300 g nucă, măcinată grosier
- 80 g biscuiți măcinați foarte fin
- ½ lingură esență rom
- ½ lingură esență vanilie
- ½ lingură esență lămâie
- Sucul de la jumătate lămâie
Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!
Mod de preparare:
- Arpacașul se spală bine în mai multe ape reci, până când ultima apă este limpede.
- Într-o oală încăpătoarese pune apă, arpacașul spălat și sarea. Pentru început, se fierbe la foc mediu spre mare, fără capac. Se strânge spuma care se formează. Încă nu este nici un pericol ca grâul să se prindă.
- Când grâul a început să fiarbă, dați focul la mic spre mediu și continuați fierberea până când apa se absoarbe complet iar boabele de arpacaș se umflă (sunt înflorite).
- Atenție: amestecați mai mereu arpacașul pentru că se prinde foarte repede.
- Testați boabele de grâu ca să vedeți dacă sunt fierte suficient: luați de pe fundul oalei câteva boabe și vedeți dacă sunt moi. Atunci este gata. Se mai continuă fierberea pentru încă 5-10 minute, moment în care adăugăm zahărul brun, amestecând bine.
- Se ia de pe foc și se adaugă sucul de lămâie și esențele. Se pune la răcit cu capacul deasupra.
- Când este complet răcit, se adaugă nuca măcinată și se amestecă foarte bine. Aceasta este cremoasă, aromatizată și bine legată.
- Pe un platou, se așează cercul (fără fund) de la o formă rotundă. Se adaugă compoziția din arpacaș, presând foarte bine și nivelând bine partea de deasupra. Se lasă la frigider 2-3 ore (sau de seara până dimineață).
- Pentru servire, se desface cercul cu grijă ca să nu se rupă și se decorează cu biscuiți.
- Se servește după preferință.
Știai că?
- Arpacașul nu este foarte bun doar în alimentație, ci poate fi folosit si în retetele de înfrumusetare? Cu ajutorul unui pumn de arpacaș, măcinat și apoi fiert în puțină apă, poți să pregătești o mască purificatoare, cu efecte spectaculoase pentru tenul tău.
- Grație faptului că ajută la stabilizarea glicemiei, arpacașul este un aliment nu doar permis, ci chiar recomandat – în doze moderate, desigur – persoanelor care suferă de diabet.
- Arpacașul conține vitamine din complexul B, care ajută la buna funcționare a sistemului nervos.
