Trucuri prin care poți face mucenicii altfel, dar la fel de buni
Fie că ești din Oltenia, Moldova, Ardeal sau Muntenia, nu ai cum să nu fi încercat mucenicii – sau, cel puțin, să nu fi auzit de ei. Reprezintă, pentru mulți dintre noi, un desert preferat al copilăriei. Acel lucru pe care îl puteai mânca numai odată pe an deși, dacă ar fi după noi, l-am pregăti mai des…
Conform tradiției românești, mucenicii se fac pe data de 9 martie – când se încheie „zilele babelor” – pentru Prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici. Mulți dintre noi nu știu istoria din spatele acestei sărbători religioase, deci până să trecem la subiect, ne gândeam să vă povestim un pic și despre asta.
Cine au fost cei 40 de Mucenici?
Aceștia erau soldați romani creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Doarece aceștia nu doreau să revină la religia politeistă romană, așa cum le ceruse Agricolae, prefectul Armeniei, cei 40 de soldați au fost aspru pedepsiți. Timp de opt zile au fost întemnițați și bătuți cu pietre, iar la finalul acestor zile au fost duși pe marginea unui lac înghețat din Sevastia și aruncați acolo pentru a muri de frig. În acea noapte s-ar fi întâmplat o minune – în urma rugăciunilor celor 40, apa din lac s-a încălzit. Văzând acest lucru, prefectul a decis să le zdrobească picioarele și, într-un final, cei 40 de Mucenici și-au găsit sfârșitul ca martiri ai creștinătății timpurii.
Trecând la o notă mai pozitivă – iată câteva ponturi pentru a vă prepara mucenicii altfel, fie că urmați rețeta din Moldova sau cea din Muntenia. Asta pentru a vă putea bucura de sărbătoare fără a vă abate de la obiceiurile voastre sănătoase.
- Înlocuiește laptele cu o băutură vegetală – pe lângă faptul că sunt mai sănătoase, așa se pot bucura de mucenici până și prietenii tăi care au intoleranță la lactoză – asta dacă ai de gând să îi împarți, desigur!
- Folosește făină integrală de secară – poți folosi și făină de năut, hrișcă sau grâu. Acestea au un conținut bogat de fibre alimentare și minerale.
- Pune miere de manuka în locul mierii obișnuite. Are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii. Poți afla mai multe despre mierea de manuka aici.
- Ce spui de uleiul de cocos? – Uleiul de cocos este obținut pe căi naturale șiconferă versatilitate alături de un gust ușor aromat preparatului final . Dacă nu vrei să te abați prea mult de la rețetă atunci poți încerca să folosești ulei de floarea soarelui presat la rece.
- Folosește zahăr brun – De ce? Găsești aici toate argumentele.
- Caju în loc de nuci – acesta nu este un sfat, ci mai degrabă o recomandare. Încercați să deviați un pic de la rețeta tradițională și să experimentați. Vă asigurăm că nucile de caju vor adăuga un gust aparte mucenicilor voștri.
Dacă am început articolul cu istoria Mucenicilor, ne gândim să îl terminăm cu diferite superstiții și obiceiuri specifice acestei sărbători. Ne puteți spune și voi ce obiceiuri aveți în regiunea voastră, în caz că am omis noi ceva!
- Pe 9 Martie, apicultorii scot stupii de albine afară pentru a se recolta mierea și a se curăța fagurele.
- În ziua de Mucenici nu trebuie să faci treburi prin casă, să speli haine sau să faci curățenie. Deci trebuie să muți mai devreme curățenia de primăvără.
- Se spune că dacă te cerți în această perioadă o să ai parte numai de necazuri pe tot parcursul anului.
- Nu se dau bani cu împrumut de Mucenici, pentru că riști să nu mai ai spor până la finalul anului.