Turtă dulce
Crăciunul e practic aici, ai împodobit bradul, ai decorat casa și poate ai împachetat deja toate cadourile. Tot ce îți mai rămâne de făcut sunt cozonacii, prăjiturile și, desigur, turta dulce. Iar pentru că anul acesta încercăm să avem grijă să nu exagerăm cu dulciurile, puteți încerca rețeta de turtă dulce creată de cheful nostru, Daniela Dan – care pe lângă faptul că este mai sănătoasă, este și foarte delicioasă. Mai mult ca sigur o să îți lași familia cu gura căscată, poftind după mai mult!
TIMP DE PREPARARE 50 minute
PORȚII 15
TIP REȚETĂ Desert
DIFICULTATE Scăzut
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 550 g făină de grâu, împărțită în 170 g + 380 g
- 300 g miere sau 260 g zahăr brut
- 125 g apă
- 50 g ulei de cocos
- 2 lingurițe semințe făină de in
- 5 linguri apă fiartă
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
Condimente pentru aromă:
- 2 lingurițe scorțișoară
- 1linguriță nucșoară
- 1 linguriță ghimbir pudră
- ½ linguriță cuișoare măcinate
- ½ linguriță coriandru măcinat
- un vârf de sare
Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!
Mod de preparare:
- Într-o cană amestecă făina de in cu cinci linguri apă fiartă pentru cinci minute, o să observi că se va forma un gel.
- Pune apa într-o oală și fierbe-o până este aproape să dea în primul clocot. Adaugă mierea, amestecă până când aceasta s-a topit. Oprește focul și adaugă condimentele.
- În siropul cald, pune 170 g făină (toată odată) și amestecă foarte bine cu un tel până când compoziția devine omogenă, fără cocoloașe. Adaugă uleiul de cocos pentru a se topi la cald. Lasă la răcit timp de 10 minute.
- Într-un bol amestecă restul de făină cu bicarbonatul și sarea. Toarnă peste amestecul din oală. Adaugă gelul format din făina de in cu apă.
- Frământă amestecul câteva minute până ce aluatul devine elastic și nelipicios.
- În tava de cuptor, pune foaie de copt și începe modelarea turtelor, rupând din aluat bucăți de aproximativ 30g. Modelează în formă de bilă, apoi pune-le în tavă, cu spațiu între ele.
- Coace turta dulce în cuptor timp de 8-13 minute la 180°C. (Să nu o coci mai mult timp, se poate arde). Aluatul copt trebuie să fie oarecum moale la atingere deoarece se întărește atunci când se va răci.
Pentru presoanele mai îndrăznețe, vă propunem să faceți omuleți de turtă dulce. Nu uitați să ne dați tag atunci când vă postați creația pe Instagram sau Facebook. 😉
Știai că?
- V-ați întrebat până acum de ce sunt verde, roșu și auriu sunt culorile crăciunului? Verde a fost mult timp un simbol al vieții și al renașterii, roșul simbolizează sângele lui Hristos, iar auriul reprezintă lumina, abundența și regalitatea.
- Moșul nu s-a îmbrăcat întotdeauna în roșu. În anii 1930, au existat multe variante diferite ale lui Moș Crăciun, purtând diferite culori. Unii oameni susțin că imaginea modernă a lui Moș Crăciun a fost creată de Coca-Cola, dar acest lucru nu este neapărat adevărat. Moș Crăciun, îmbrăcat în roșu, a devenit popular în SUA și Canada în secolul al XIX-lea datorită influenței caricaturistului Thomas Nast.
- Oamenii de știință americani au calculat că Moș Crăciun ar trebui să viziteze cam 822 de case pe secundă pentru a livra toate cadourile în Ajunul Crăciunului.