Unt vegan de casă
Cine ar fi crezut că este atât de ușor să faci unt de casă? În doar 20 de minute poți face acest unt vegan la tine acasă, într-o rețetă foarte simplă pregătită de chef Daniela Dan. Este numai bun de folosit atât în preparatele dulci, cât și în cele sărate și va rezista la frigider săptămâni întregi.
TIMP DE PREPARARE 20 minute (fără timpul în care stă la frigider)
PORȚII Aproximativ 850g
TIP REȚETĂ Aperitiv
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 250 ml lapte de soia
- 350 ml ulei de cocos dezodorizat, topit
- 50 ml ulei de sâmburi de avocado (sau un alt ulei vegetal neutru la gust)
- ¼ linguriță sare
- 2 linguri fulgi de drojdie inactivă
- 3 lingurițe oțet de cidru de mere (de preferat să folosiți un oțet delicat)
- 5 linguri lecitină de soia granule
Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!
Mod de preparare:
- Se pun în blender laptele de soia, lecitina de soia, oțetul, sarea și fulgii de drojdie și se mixează la viteză medie spre mare până când se dizolvă granulele de lecitină. Acest proces poate dura până la 5 minute.
- După ce se dizolvă, poți începe să adaugi uleiul de cocos și cel de avocado, fie tot odată, fie în fir, având blenderul la viteză mică spre medie. La final, pornește blenderul la viteză maximă pentru 30-40 secunde pentru a amesteca bine pasta deja obținută.
- Compoziția se pune în vase de sticlă cu capac sau în forme de gheață și se păstrează la frigider. Se poate consuma în diverse preparate, atât dulci, cât și sărate.
- Se poate consuma și după 5 săptămâni.
Știai că?
- Având în vedere că sunt fabricate în principal din uleiuri derivate din plante, unturile vegane sunt în general bogate în grăsimi mononesaturate (tip de grăsimi nesaturate) și scăzute în grăsimi saturate.
- E important să știm că uleiul de cocos raw = crud = presat la rece. Un ulei presat la rece se extrage prin procedee mecanice la temperaturi de până la 42 de grade. Uleiul rafinat este extras la temperaturi înalte, iar în procesul de rafinare pot fi folosite tehnici care implica unele substante chimice. Dezodorizarea uleiului de cocos este un proces fizic sau chimic care poate să includă rafinarea sau nu. În cele mai multe cazuri, atunci când se apelează la procedee fizice, dezodorizarea se face fie apelând la distilare, fie folosind o substanță (cărbune activat), care să capteze compusul responsabil de aroma specifică de cocos, iar compoziția chimică a uleiului virgin să nu fie alterată. Uleiul presat la rece are un miros puternic de cocos, in timp ce uleiul dezodorizat (sau rafinat) nu are acest miros.
- Uleiul de avocado este mult mai bogat în vitamine, minerale și acizi grași esențiali decât uleiul de floarea soarelui, are un punct ridicat de ardere și poate fi folosit la preparatele prăjite și coapte.