Brioșă vegană
Niciodată nu poți avea prea multe rețete de brioșe, iar această brioșă vegană își merită locul în portofoliul oricui. Dulce și pufoasă, ciocolatie și plină de fructe confiate și colorate, această rețetă va fi o explozie de gust. Papaya, ananasul și chiar și merișorul îi dau o întorsătură interesantă și o tentă exotică clasicii brioșe.
TIMP DE PREPARARE o oră
PORȚII 6-8
TIP REȚETĂ Desert
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 360 ml băutură de soia (sau migdale, orez)
- 2 lingurițe oțet de mere
- 230 grame de zahăr brun
- 110 ml ulei floarea soarelui
- 1 fiolă esență de vanilie
- 250 grame făină albă de grâu
- 3 linguri amidon de porumb
- 3/4 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță praf de copt
- 3/4 linguriță sare
- 4 – 5 linguri pudră de roșcove (sau cacao)
- 150 grame nucă
- 5 linguri papaya confiat (tăiate mărunt în cubulețe)
- 5 linguri ananas confiat (tăiate mărunt în cubulețe)
- 5 linguri merișor confiat
Mod de preparare:
- Se încălzește cuptorul la 177 grade Celsius.
- Într-un castron mare, se amestecă băutura de soia (sau alt tip de băutură vegetală) și oțetul. Se lasă în repaus aproximativ 5 minute.
- După cele 5 minute, se adaugă zahărul, uleiul și esența de vanilie și se amestecă împreună până când amestecul devine spumos.
- Separat, făina, amidonul de porumb, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, pudra de roșcove și sarea se cern împreună printr-o sită pentru făină.
- Se adaugă ingredientele uscate peste ingredientele umede și se amestecă împreună până se omogenizează.
- Se pune compoziția în forme de brioșe și se coace timp de 22-25 minute, sau până când o scobitoare introdusă în centrul blatului iese curată.
- Se lasă la răcit în bucătărie, aproximativ 15 minute, pe suporturi care permit pătrunderea aerului în partea de jos. Apoi, se scoate din forme și se lasă să se răcească.
Știai că?
- Consumul oțetului din cidru de mere poate fi o modalitate de a menține sub control nivelul zahărului din sânge. Oțetul de cidru nu va vindeca diabetul, dar poate scădea moderat nivelul glicemiei. Nu va lua locul niciunui medicament pentru diabet, dar este un supliment suficient de sigur la un plan de tratament al diabetului (atâta timp cât nu aveți boli de rinichi).
- Oțetul din cidru de mere organic, nefiltrat, conține, o substanță numită “mama” (combinație de drojdie și bacterii din procesul de fermentație), care conține bacterii prietenoase, vitamine din complexul B și polifenoli care conferă produsului un aspect tulbure.
- Băuturile fermentate fac parte din categoria alimentelor bogate în probiotice, “bacterii bune” cu rol benefic în digestie, imunitate și prevenirea depresiei. Bacteriile bune sunt prezente în mod natural în oțetul din cidru nefiltrat, acestea fiind dezvoltate în timpul procesului de fermentație.
- Datorită acidului acetic din compoziție care prezintă proprietăți antibacteriene, oțetul din cidru poate fi folosit diluat, inclusiv pentru calmarea durerilor de gât. Pentru o acțiune mai eficientă se poate adăuga o linguriță de miere. Se spune că acesta era și remediul lui Hippocrate, părintele medicinii, pentru tuse și alte simptome ale răcelii.
- Oțetul din cidru de mere nu se consumă niciodată nediluat, datorită acidității crescute care poate provoca arsuri la nivelul tractului gastroesofagian.