Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Top 10 alimente bogate in probiotice naturale: lista cu cele mai bune surse

Top 10 alimente bogate in probiotice naturale: lista cu cele mai bune surse

0
Top 10 alimente bogate in probiotice naturale: lista cu cele mai bune surse

Probioticele sunt microorganisme vii, în special bacterii și drojdii, care oferă beneficii pentru sănătatea noastră, în special pentru sistemul digestiv și imunitar. De aceea, este recomandat să le incluzi în rutina ta zilnică. Le poți obține din suplimente alimentare, dar și din surse naturale, alimente pe care probabil deja le ai în dieta ta.

În acest articol îți vom povesti ce alimente bogate în probiotice să începi să pui pe lista ta de cumpărături săptămânală pentru a te bucura din plin de beneficiile acestor bacterii sănătoase. 

De ce să consumi alimente cu probiotice

Există diverși factori ce pot perturba echilibrul florei intestinale. Antibioticele, alimentația săracă în fibre și excesul de zahăr sunt doar câteva exemple. Acest dezechilibru poate duce la apariția unor afecțiuni digestive, dar și la probleme de sănătate la nivel general. Acestea ar putea fi prevenite sau chiar tratate  consumând probiotice în cantități adecvate.

Rolul principal al probioticelor este de a coloniza intestinul și de a ajuta la echilibrarea microorganismelor prezente acolo. În plus, ele pot:

  • Îmbunătăți digestia: Probioticele contribuie la descompunerea alimentelor, ceea ce face nutrienții mai ușor de absorbit.
  • Consolida sistemul imunitar: Ele stimulează producția de celule imune, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor și altor agenți patogeni.
  • Preveni sau trata diareea: Probioticele pot ajuta la reducerea diareei, inclusiv a celei asociate cu tratamentele cu antibiotice.
  • Ameliora simptomele sindromului de intestin iritabil: Unele probiotice pot fi eficiente în reducerea disconfortului și a balonării la persoanele cu sindromul colonului iritabil.
  • Mențin echilibrul florei vaginale: Unele probiotice pot proteja flora vaginală, ajutând la prevenirea infecțiilor vaginale.

Află mai multe despre și beneficiile acestor bacterii bune din ghidul nostru despre ce sunt probioticele.

turmericul in sarcina

Exemple de alimente probiotice

Alimentele probiotice sunt acele produse care conțin microorganisme benefice în formă vie.Se obțin prin fermentarea acestor bacterii în procesul de prelucrare. Iată câteva exemple de alimente bogate în probiotice:

  1. Iaurt natural sau lapte bătut: Probabil unul dintre cele mai cunoscute alimente probiotice, iaurtul natural conține Lactobacillus și alte bacterii bune. Alege variantele fără adaosuri de zahăr sau arome artificiale pentru a te bucura de efectele lor benefice.
  1. Kefir: Asemănător iaurtului, kefirul este o băutură fermentată cu un conținut bogat de probiotice. Este o alternativă excelentă pentru cei care nu tolerează lactoza, deoarece procesul de fermentare reduce acest compus.
  1. Murături în saramură, nu în oțet: Castraveții, gognelele, gogoșarii și alte legume murate sunt bogate în probiotice naturale. Procesul de fermentare încurajează dezvoltarea bacteriilor benefice, ceea ce face ca aceste alimente să fie alegeri excelente pentru flora intestinală.
  1. Kimchi: Un aliment tradițional coreean, kimchi constă în legume fermentate, adesea varză, îmbogățite cu diverse condimente precum usturoi, ghimbir și ardei iute. Kimchi conține o gamă largă de probiotice, alături de antioxidanți și substanțe nutritive.
  2. Miso: Această pastă fermentată din soia și/sau orez este un ingredient de bază în bucătăria japoneză. Miso conține bacterii probiotice și este adesea folosită în prepararea supelor și sosurilor.
  3. Tempeh: Un produs din soia fermentată, tempehul este o sursă excelentă de probiotice și proteine vegetale.
  4. Varză murată: Sau varza acră, este un alt exemplu de murături care oferă o varietate de bacterii benefice, întărind astfel sistemul digestiv.
  5. Kombucha: băutură fermentată, acidulată, ușor alcoolizată cu gust dulce-acrișor. Este obținută din ceai, de obicei negru sau verde, zahăr și cultură de bacterii și drojdie. Pe lângă conținutul ridicat de probiotice, ceaiul Kombucha este și o sursă bună de vitamina C, B1, B6 și B12. 
  6. Oțetul de mere nefiltrat și nepasteurizat: Oțeturile în sine nu sunt considerate probiotice, dar anumite tipuri de oțet, cum ar fi cel din cidru de mere, au conținut mic de probiotice. Fiind extrem de acid, este recomandat a fi consumat în cantități moderate. 
  7. Brânzeturi: Brânzeturile maturate, dar care nu au fost preparate termic ulterior, cum ar fi gouda, cheddar, edam și brânza de vaci, au probiotice. Conțin bacterii bune care pot contribui la sănătatea intestinală

Fructe și legume ce conțin probiotice

Fructele și legumele în sine nu conțin probiotice în formă vie, deoarece probioticele sunt microorganisme vii, cum ar fi bacterii și drojdii, care se găsesc în produsele fermentate sau în suplimentele alimentare. 

Cu toate acestea, unele fructe și legume pot fi utilizate pentru a fermenta alimente, generând astfel probiotice. Iată câteva exemple:

  • Varză
  • Castraveți
  • Gogoșari
  • Țelină
  • Ridichi
  • Căpșuni
  • Pepene roșu
  • Sfeclă
  • Conopidă
  • Gogonele (roșii, verzi)
  • MorcoviMuraturi asortate

Concluzie

Alimentele bogate în probiotice reprezintă o componentă esențială a unei diete echilibrate și sănătoase. Acestea conțin bacterii benefice care ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale și au numeroase alte efecte pozitive asupra sănătății noastre.

Alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul, kimchi, varza murată sau murăturile, reprezintă surse naturale de probiotice. În plus, suplimentele probiotice sunt disponibile pentru a oferi o doză mai concentrată și specifică de bacterii benefice.

Este important să menționăm că beneficiile probioticelor pot varia de la individ la individ, iar consultarea medicului sau specialistului înainte de a începe orice suplimentare cu probiotice este întotdeauna recomandată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.