Acasă Gătesc gustos Ciorbe și supe bune pentru sezonul rece

Ciorbe și supe bune pentru sezonul rece

0
Ciorbe și supe bune pentru sezonul rece

Odată ce toamna își intră în drepturi resimțim schimbările meteorologice specifice și firești de altfel, fiecărui anotimp, prin impactul pe care acestea îl au asupra noastră. Scăderea bruscă a temperaturii, precum și creșterea precipitațiilor și lipsa zilelor însorite ajung să ne influențeze sănătatea sistemului imunitar și starea de bine în general, creându-ne modificări ale dispoziției și dezechilibre biologice.

Vulnerabilitatea sistemului imunitar în fața agenților patogeni poate fi combătută prin intermediul unui stil de viață echilibrat susținut prin alimentație, odihnă și mișcare. Alegând deviza – mai bine previi, decât să vindeci, alimentația reprezintă, fără îndoială, un aliat de încredere în lupta cu avalanșa virozelor de toamnă.

 

Ciorbă de legume cu borș

Borșul în starea sa naturală conține vitamine și minerale bune pentru sănătatea noastră rezultate în urma procesului de fermentație a tărâței, iar atunci când îl adăugăm în ciorbă, borșul dă o aromă specifică. Din fericire, toamna ne pune la dispoziție o recoltă bogată în rădăcinoase cu multiple beneficii pentru sănătate – morcovul, sfecla, țelina sau pătrunjelul sunt doar câteva dintre acestea. Populară și tradițională, ciorba de legume acrită cu borș este un element simbol al gastronomiei românești precum și un remediu natural, eficient și ușor de preparat.

În funcție de câte porții doriți să pregătiți aveți nevoie de morcov, păstârnac, ceapă, țelină, sfeclă și leuștean. După spălare și curățare, tăiați legumele cubulețe și le puneți la fiert în aproximativ doi litri de apă. Când legumele sunt aproape fierte adăugați sucul de roșii sau chiar roșii cuburi (dacă aveți) și lăsați să fiarbă în clocot. Adăugați borșul și amestecul de legume pentru extra gust, lăsați pentru încă cinci minute la fiert, potriviți de sare după care presărați cu generozitate leuștean. Se servește caldă sau rece, după preferințe.

 

Supă cremă de țelină

Țelina este folosită în diverse ciorbe, supe și salate, însă deseori aceasta este mai degrabă un ingredient ajutător decât vedeta farfuriei. Cu un gust promițător și cu multiple beneficii pentru sănătate, țelina este un aliment care nu ar trebui să lipsească din meniul de toamnă. Textura sa crocantă, conținutul de vitamine, (B, C și K) și minerale precum magneziu, calciu, fier, fosfor și potasiu, dar și proprietățile antioxidante și antitumorale o transformă în ingredientul potrivit pentru o supă cremă consistentă și aromată. Țelina conține multă vitamina K care ajută la absorbția calciului, susținând astfel sănătatea sistemului osos. Dacă v-ați decis să îi acordați o șansă rădăcinoasei care a stat până acum în umbra  morcovului și a sfeclei avem aici o rețetă delicioasă, numai bună de-ncercat.

 

Supă cremă de dovleac copt cu lapte de soia

Sinonim cu venirea toamnei și îndeosebi cu deserturile tradiționale, dovleacul este recomandat și în prepararea supelor creme datorită aromelor sale inconfundabile, precum și grație texturii sale. Dovleacul este sărac în calorii și bogat în conținut de vitamina A care contribuie la sănătatea sistemului imunitar, totodată acesta are chiar și efecte antioxidante datorită carotenilor din compoziție a căror absorbție este potențată prin preparare termică. Supa cremă de dovleac se remarcă printre supele creme datorită texturii sale deosebit de fine care parcă mângâie papile gustative iar dacă v-am convins să o încercați avem o rețetă cu lapte de soia chiar aici, bună de preparat și consumat chiar și în zilele de post.

 

Supă cremă de conopidă și linte

O altă legumă pe care toamna ne-o dă în dar este conopida – care nu doar că arată ca un buchet de flori, ci și este un buchet de beneficii pentru sănătate. Conopida este o legumă hrănitoare, bogată în vitamina C (100 g oferă aproximativ 48.2 mg sau 64% % din valoarea zilnică recomandată), devenind astfel un aliat alimentar ce ajută în lupta împotriva radicalilor liberi. În schimb, lintea face parte din familia leguminoaselor și este considerată alături de soia una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale bune de consumat în zilele reci, deoarece cresc nivelul de energie din organism prin completarea rezervelor de fier. În plus, prin conținutul de zinc și magneziu, lintea stimulează sistemul imunitar. Am recomandat deja pe blog o rețetă de supă cremă de conopidă și linte, gustoasă, sănătoasă și ușor de preparat.

 

Supă de morcovi, conopidă și turmeric

Dacă sunteți în căutarea unui mix alimentar cu multiple beneficii pentru sănătate, nu mai trebuie să căutați pentru că l-ați găsit – supa cremă de morcovi, conopidă și turmeric e fix ce aveți nevoie în zilele mai mult decât răcoroase de toamnă. Un super preparat care înglobează într-un bol vitamine și minerale care ne ajută în trecerea și adaptarea de la sezonul cald la cel rece. Groasă, netedă și cremoasă, această supă delicioasă este bogată în legume și asezonată cu condimente.

Deci, ce face ca amestecul acestor alimente de bază fie atât de bun? Nu doar mixul de vitamine și minerale pe care le generează cele trei ingrediente de bază, ci și gustul și aromele intense pe care această supă le prezintă. Am explicat aici beneficiile turmericului și aici propunem o rețetă de supă cremă de morcov, simplă, în cazul în care nu doriți să utilizați din varii motive, conopida. Cum se face? La fel ca oricare altă supă cremă unde se fierb legumele, se lasă la răcit după care cu ajutorul unui blender se pasează până amestecul ajunge la consistența dorită, puteți folosi și lapte de soia pentru a vă juca cu textura supei, potriviți de sare și piper și serviți cu mixuri de semințe și nuci.

Informații nutriționale validate de Loredana Lăpușanschi, Dietetician Clinician, Telomera Clinic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.