Cozonac cu nuca si cacao
Aceasta reteta de cozonac cu nuca si cacao cu ingrediente exclusiv vegetale iti va dovedi ca poti sa gatesti gustos preparate traditionale de patiserie si fara sa folosesti lapte de vaca sau unt. In conditiile in care, mai ales de Sarbatori, alimentatia este una mai bogata decat in mod normal, sa iti usurezi digestia cu un cozonac cu nuca si cacao vegan reprezinta o idee foarte buna. Nu iti fa griji in legatura cu prepararea: daca urmezi toti pasii cu atentie, cozonacul tau va creste si va fi pufos.
TIMP PREPARARE 200 minute
PORTII 2 cozonaci mici/1 mare
TIP RETETA Aluaturi
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Cozonac cu nuca si cacao
- 500 g faina
- 275-300 ml băutură de soia
- 20 g drojdie proaspata
- 90 ml ulei de cocos
- 120 g zahar brut
- esenta de vanilie
- ½ lingurita turmeric
- un praf de sare
- coaja de lamaie si portocala
Umplutura
- 300 g nuca si migdale macinate
- 20 g cacao/pudra de roscove (karob)
- 100 g zahar brut
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Cozonac cu nuca si cacao
- Faina cernuta de 2 ori, se pune intr-un castron mare, astfel incat sa nu se verse pe dinafara cand vom incepe sa amestecam.
- Drojdia cu 2 linguri de zahar, 1 lingura de faina si jumatate de cana băutură de soia călduță (sau apa calda) se amesteca intr-un castron si se lasa 5-10 minute la loc caldut si ferit de curent pentru a dospi. Aceasta va fi maiaua.
- Se pune maiaua in centrul fainii, alaturi de băutura de soia/apa, uleiul, zaharul, coaja de lamaie si portocala, esenta de lamaie, sarea si turmericul.
- Amestecam cu grija, astfel incat sa se omogenizeze, si punem 30 de minute la cald, pentru a dospi.
- Dupa 30 de minute, se framanta bine pana aluatul devine elastic.
- Punem la crescut cel putin 1 ora, la loc cald si ferit de curent, iar intre timp pregatim umplutura, amestecand ingredientele mentionate anterior.
- Dupa ce cozonacul a crescut, intindem aluatul, presaram umplutura si rulam, modeland cozonacii dupa preferinta (impletit, rulat, colac).
- Asezam cozonacii in tava de chec si lasam sa mai dospeasca in 15-20 de minute, ii ungem cu 1-2 linguri de ulei si presaram 1-2 lingurite de zahar pe deasupra, apoi ii bagam la cuptor pentru copt 30-40 de minute, la 170 grade Celsius.
- Dupa ce se rumenesc, se scot din cuptor, se lasa la racit putin.
- Se servesc calzi sau reci.
Observatii reteta Cozonac cu nuca si cacao
- Daca nu se precizeaza altfel in reteta, ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
- In majoritatea retetelor de cozonac maiaua se face cu lapte caldut, dar nu fierbinte. Excesul de zel in acest caz poate sa dauneze cresterii cozonacului.
- Faza de framantare a cozonacului (acesta cu nuca sau oricare altul) este foarte importanta. Cu cat il framanti mai mult, cu cu atat sansele ca el sa creasca mai frumos si mai pufos sunt mai mari. Minimul necesar este reprezentat de cele 30 minute precizate la sectiunea Mod de preparare.
- Cozonacul se pastreaza mai bine timp de mai multe zile in cazul in care ii pastrezi in pungi de hartie invelite, iar acestea, la randul lor, invelite intr-un servet de bucatarie.
- Pentru a evita ca aluatul de cozonac sa se lase, lasa coca coapta sa se raceasca treptat, nu o pune in contact cu aerul rece. Daca nu mai ai de facut altceva la cuptor, poti sa inchizi focul, sa intredeschizi usa si sa lasi cozonacii sa se raceasca acolo.
- In varianta noastra, coca a fost pusa in doua tavi mai mici, daca vrei un cozonac mare, poti sa o dai la cutor intr-o tava mare, de cozonac.
- O varianta interesanta a acestei retete este cozonacul de post cu fructe exotice. Modalitatea de preparare a cozonacului cu fructe exotice este similara cu cea a cozonacului cu nuca si cacao, diferenta fiind data, de fapt, doar de umplutura si de lichidul pe care noi am ales sa il folosim pentru aluat. In cazul in care vei pune cozonacii in tavi mari, poti sa ii dai la cuptor chiar in acelasi timp. Reteta de cozonac cu fructe exotice este foarte aromată și colorată, datorită fructelor folosite.
Stiai ca?
- Daca vei inlocui, in reteta de cozonac, cacaua cu pudra de roscove, acesta va fi si mai sanatos si potrivit pentru copiii, intrucat karobul nu contine cofeina sau teobromina (o substanta organica cu efect excitant al sistemului nervos).
Nu stiu de unde atata preponderenta pe piata sau pe web-retete a acestui cozonac cu cacao?? Mult timp, in familia mea si in cercurile mele de prieteni se facea cozonacul numai cu nuca. O crema aurie, palida, gustul discret al nucii. Cacaoa vine cu un contrast atat vizual cat si gustativ prea mare, pentru mine si cateodata la fel in contextul unor mese. Nu este o critica, dar povestiti si despre cozonacul cu nuca, numai cu nuca. Sa invete si tinerele generatii. Ca n-o fi fost traditia veche cu cacao, la romani. 😉
Acest cozonac il promovam mai mult pentru faptul ca este vegan, si pentru ca vrem sa le oferim cititorilor nostrii variante mai sanatoase pentru anumite preparate prin inlocuirea unor ingrediente. Iar in aceasta reteta, cacao sau alte ingrediente care sunt mai mult pentru gust si aroma pot fi inlocuite dupa bunul plac sau se si pot adauga anumite ingrediente. Va multumim frumos pentru sugestie, apreciem implicarea dumneavoastra 🙂