Acasă Rețete Băuturi Băutură de soia

Băutură de soia

0
Băutură de soia

Știm deja că soia este un ingredient pe care îl putem adapta ușor oricărei rețete, de aceea nu ne mirăm că putem realiza din aceasta și o băutură vegetală. Acum, grație creativității Danielei Dan, Chef SanoVita, care a creat această rețetă, ne putem bucura de unul dintre alimentele noastre preferate și într-un format lichid. Este perfect în această perioadă călduroasă în care trebuie să bem cât mai multe lichide, iar pentru persoanele care au intoleranță la lactoză, poate fi folosită fără nicio problemă alături de o cafea sau un ceai.

TIMP DE PREPARARE   o oră 

PORȚII  8

TIP REȚETĂ  Băutură

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZĂ REȚETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente bază:

  • 250 g soia boabe
  • 2 L și 800ml apă
  • 4 batoane scorțișoară
  • 3 linguri miere (sau orice alt îndulcitor)
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță extract vanilie (sau esență vanilie)

Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsul!

Soia boabe este o leguminoasă bogată în proteine complete, gătită după preferințele fiecăruia, este sățioasă, gustoasă și plină de nutrienți.

 

  Mod de preparare:

  • Pasul 1: Într-un vas mai mare, pune boabele de soia și umple vasul cu apă. Lasă soia la hidratat, de seara pană a doua zi (minim 10 ore).
  • Pasul 2: A doua zi, scurge apa și spală boabele, frecându-le între mâini pentru a desprinde cojile de pe boabele de soia. Acestea din urmă se strâng și se aruncă.
  • Pasul 3: Într-un robot de bucătărie, pune 1 cană de soia și 3 căni de apă, blendând timp de 4-6 minute (este necesar să mixăm mai mult timp ca boabele de soia să devină un piure foarte fin). Blendăm cu multă răbdare toată cantitatea de soia boabe J Rezultă 2,5 L lapte de soia.
  • Pasul 4: Cu ajutorul unui sac de filtrare pentru lapte vegetal (sau tifon), se strecoară tot laptele rezultat la Pasul 3. Stoarceți cât de bine puteți pentru a extrage cât mai mult lapte de soia. Pulpa rezultată, numită okara, nu se aruncă ci se folosește la alte rețete.
  • Pasul 5: Într-o oală de dimensiuni mai mari, la foc mic, puneți laptele la fiert împreună cu batoanele de scorțișoară, timp de 20-25 de minute (din momentul în care începe să fiarbă).  Trebuie să fiți foarte atenți, fiindcă atunci când va începe să dea în clocot, se va forma o spumă destul de groasă, care va tinde să dea pe afară. De asemenea, trebuie amestecat mai mereu în oală, pentru a evita prinderea pe fundul oalei.
  • Pasul 6: După ce a fiert, oprește focul, și lasă deoparte 10 minute. Scoate batoanele de scorțișoară și adaugă restul ingredientelor, amestecând bine.
  • Pasul 7:  Se poate consuma imediat, cald sau îl poți consuma rece. Se păstrează la frigider pentru 3-5 zile.

Te poți bucura de acest lapte la micul dejun, sau puteți să îl folosiți la budinci, deserturi și dacă vreți o aromă mai specială puteți să îl imbogățiți cu carob, orz solubil, curmale, banana etc.

 

  Știai că?

  • Alimentele pe bază de soia precum băutura de soia, tofu și miso au proprietăți antiinflamatorii, scad colesterolul, tensiunea arterială, îmbunătățesc funcționarea rinichilor și, de asemenea, reduc riscul de apariție al anumitor tipuri de cancer.
  • Timp de multe secole, soia era cunoscută doar de un număr mic de țări din Orientul Extrem – iar secretul s-a păstrat până la contactul masiv cu navigatorii europeni.
  • Soia avea să fie cultivată prima dată în Occident abia în secolul al XVIII-lea, Benjamin Franklin, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite, fiind printre primii care aveau să încerce cultivarea boabelor de soia.
  • Datorită conținutului crescut de antioxidanți, scorțișoara ar putea fi implicată în scăderea riscului de apariție al bolilor neurodegenerative (boala Alzheimer) și a diferite tipuri de cancer.
  • Consumată regulat, soia poate contribui la reducerea colesterolului LDL și a trigliceridelor.

Informații nutriționale validate de Maria Cornea, nutriționist și dietetician, Telomera Lifestyle Medicine Clinic.

Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Bautura de soia
Autor
Publicat la
Timp preparare
Articolul precedent Plăcintă vegană Banoffee
Articolul următor „Aripioare” picante din conopidă
Pasiunea pentru bucătăria vegană a început din dorința de a-și hrăni sănătos familia. Treptat, după o serie de cursuri de formare și multe ore petrecute în bucătărie, pasiunea a evoluat spre profesie. Chef Daniela iubește să combine gusturi, culori, arome și texturi. Dacă ai dileme legată de rețete, gust, asocieri culinare, forme de prezentare, Daniela este omul potrivit căruia să îi ceri o opinie. Și garantat ți-o va da abia după ce o va fi testat în bucătăria proprie, unde zilnic se întâmplă multă magie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.