Cu ce inlocuiesti zaharul alb? Alternative naturale pentru o alimentatie sanatoasa
De ce este util sa stii cu ce inlocuiesti zaharul alb?
Influenta pe care consumul de zahar o are asupra sanatatii a fost discutata de nenumarate ori pana acum, online si offline. Oricare dintre noi a auzit spunandu-se, cel putin o data in ultima vreme, ca zaharul alb nu ne face bine: contine calorii goale, scade sistemul imunitar, favorizeaza depozitarea grasimilor, cauzeaza probleme dentare, creeaza hiperactivitate si lista poate continua. Utilizarea in exces poate afecta calitatea vietii tale si longevitatea, de aceea este bine sa il eviti in cat mai mare masura. Usor de zis, dar cum realizezi asta concret, mai ales atunci cand te-ai obisnuit cu preparate dulci? Nu e chiar atat de dificil pe cat s-ar crede: o poti face inlocuind, fie cu zahar brun, fie cu indulcitori naturali. Dat fiind ca de zahar brut am vorbit anterior, te invit sa discutam astazi si despre cea de-a doua varianta si sa vedem cu ce inlocuiesti zaharul alb.
Iata cativa indulcitori naturali pe care ii poti folosi in gatitul si alimentatia ta obisnuita:
Siropul de curmale
Reprezinta o excelenta varianta naturala de inlocuire a zaharului in retetele tale culinare (de la dulciuri de casa de tot felul si pana la smoothie-uri) sau poate fi folosit ca atare, in ceai sau topping pentru inghetata. 100 g de sirop de curmale contin circa 300 de calorii, 1,4 g de proteine si aprope 0 grasimi. Poate ca numarul de calorii pare mare, dar trebuie sa ai in vedere ca in ceai, de exemplu, este suficienta o singura lingurita.
Siropul de artar
Siropul de artar este un indulcitor deosebit de care poti sa profiti, cu o singura conditie: sa il alegi informat. Majoritatea siropurilor de artar din supermarket inseamna, de fapt, sirop de zahar cu aroma de artar, asa ca este indicat sa citesti cu atentie ingredientele. Folosit inca din vechime de indienii americani si extrem de popular in Statele Unite, siropul de artar reprezinta o alternativa gustoasa si cu mai putine calorii pentru indulcitorii clasici.
Siropul din agave
Siropul de agave ste un sirop extras dintr-un anumit soi de cactus, de fapt, are o consistenta similara cu a unei mieri foarte lichide si poate fi gasit in farmacii sau in magazinele naturiste. Nu este cel mai ieftin inlocuitor al zaharului, dar are un gust placut, oarecum neutru, ceea ce inseamna ca poate fi folosit intr-o multitudine de preparate.
Mierea
Mierea este un indulcitor universal sanatos. Aduce multe beneficii sanatatii si este relativ ieftina. Se potriveste de minune in bauturi calde si poate inlocui zaharul in multe retete (desi este posibil sa fie necesar o cantitate mai redusa de miere).
Stafidele
Nu iti mai spun ce sunt stafidele, ca stii deja. Te intrebi cum poti sa inlocuiesti cu ele zaharul? Simplu: amesteca-le in salate sau mancaruri pentru a le conferi dulceata naturala. Le poti folosi intregi, hidratate sau facute piure adaugand putina apa. La fel de bine, in loc de stafide poti sa incluzi in reteta ta si alte fructe uscate.
Sucul de mere
Sucul de mere este un indulcitor natural usor de facut si folositor intr-o multitudine de situatii. Este bun la produse coapte si la deserturi ca o alternativa de indulcitor, atunci cand reteta necesita lichide.
Piureul de curmale
Curmalele sunt ieftine si foarte dulci, iar piureul lor potrivit pentru indulcire. Foloseste in mancare curmale bucati sau piure de curmale pentru a inlocui zaharul. Piureul de curmale se face pasand cu blenderul apa si curmale fara samburi in cantitati egale.
Tu ai folosit unul dintre acesti inlocuitori ai zaharului in retetele culinare sau ii folosesti in alimentatia ta obisnuita?