Acasă Wellness și stil de viață sănătos Cum să prelungim postul într-un stil de viață sănătos

Cum să prelungim postul într-un stil de viață sănătos

0
Cum să prelungim postul într-un stil de viață sănătos

Cum să prelungim postul într-un stil de viață sănătos

Din ce în ce mai mulți oameni adoptă o alimentație vegană, similară perioadelor de post, precum postul Crăciunului sau cel al Paștelui. Așa cum deja bine știm cu toții, postul religios creștin-ortodox presupune evitarea alimentelor de origine animală și integrarea cât mai multor surse de hrană vegetale, precum fructele și legumele, cerealele integrale, nucile sau semințele, dar și multe alte produse derivate din acestea.

Integrarea unei diete bazate exclusiv pe alimente de origine vegetală prezintă câteva beneficii importante asupra sănătății. Specialiștii consideră că o astfel de alimentație nu doar că previne, ci chiar joacă un rol important în ținerea sub control a unor boli cardiovasculare sau a diabetului zaharat de tip 2. Pe lângă aceste beneficii, mâncatul vegan este deseori asociat cu un control echilibrat și de lungă durată al greutății sau prevenirea și tratarea hipertensiunii și nivelului ridicat de colesterol nesănătos.

Dietele vegane, atât timp cât sunt integrate într-un mod echilibrat, ne îmbunătățesc sănătatea pe termen lung și ne asigură toți nutrienții de care avem nevoie. În plus, o astfel de dietă poate fi adoptată indiferent de vârstă, fiindcă putem să o calibrăm conform nevoilor noastre.

Desigur, trecerea la o dietă exclusiv vegană trebuie făcută treptat, cu multă planificare și poate chiar cu efort de convingere. Nu ar trebui să tăiem brusc celelalte alimente cu care suntem obișnuiți. Pentru asta, postul, fie că alegi să îl ții complet sau doar parțial, reprezintă ocazia perfectă de a încerca să te alimentezi din surse vegetale pentru o perioadă mai lungă de timp.

Așadar, îți prezentăm câteva tactici prin care să poți face mai ușoară tranziția de la un post de doar câteva săptămâni la o alimentație vegană echilibrată:

 

Începe cu pași mici

Gândește-te la câteva preparate vegetale pe care le îndrăgești și rotește-le pentru o perioadă. Alege rețete care îți plac și care se întâmplă să fie vegane, iar apoi experimentează și folosește-le ca pe o bază. Totul stă în obișnuință, pe măsură ce prinzi gustul altor preparate vegane, tranziția va fi mult mai facilă și fără să te simți obligat/ă să faci totul perfect de la început.

 

Redu treptat alimentele procesate și de origine animală

Dacă nu ții tot postul sau alegi să mănânci de post doar în unele zile, poți începe și să înlocuiești unele alimente de origine animală sau pe cele procesate, fie ele vegane sau nu. Astfel, vei crește treptat proporția mâncărurilor vegane pe care le consumi zilnic, ceea ce îți va da răgazul să te adaptezi noii diete. De asemenea, poți face schimbări mici și prin integrarea unei porții în plus de legume sau fructe la oricare masă din zi.

 

O masă vegană pe zi

Odată ce te adaptezi noului regim alimentar și găsești câteva rețete care îți plac, încearcă să transformi una dintre mese într-o masă exclusiv vegetariană. De exemplu, poți începe cu cea mai simplă masă, micul dejun. Apoi, te poți extinde treptat către prânz, cină și gustările dintre mese.

 

Nu pica în capcane!

Chiar dacă unele preparate precum cartofii prăjiți și cele foarte procesate îți sunt la îndemână, încearcă să le eviți pe cât posibil. Înlocuirea preparatelor nesănătoase pe care le consumi în mod obișnuit cu altele vegane, dar la fel de nesănătoase, nu îți va aduce niciun beneficiu. Multe produse etichetate „de post” conțin cantități importante de sare și zahăr adăugat sau grăsimi dăunătoare. În schimb, citește cu atenție etichetele produselor înainte de achiziție și apelează la produse cât mai puțin procesate, integrale.

 

Umple-ți cămara cu alimente sănătoase

Pe lângă toate „capcanele” alimentare din comerț, există și o varietate de produse accesibile, pentru a te bucura de surse alimentare vegetale naturale, numai bune de integrat în orice rețetă. Explorează magazinele și te asigurăm că vei descoperi mereu noi ingrediente care să se plieze de gusturile tale.

Cumpără mai multe produse și gustări sănătoase pe care să le ții în apropiere. În felul acesta, tentația de a apela la soluții mai nesănătoase nu va mai fi la fel de mare.

 

Găsește-ți o echipă

Poate că îți va fi greu pe alocuri să îți găsești un ritm, însă sfatul unui prieten vegan sau chiar cel al unui specialist te vor ajuta să îți echilibrezi alimentația în modul dorit.

Dacă nu vrei să faci schimbarea de una singură, convinge-ți un prieten, coleg sau membru al familiei să continue cu mâncatul vegan și după terminarea postului. Cu siguranță veți descoperi lucruri folositoare unul de la altul, iar trecerea va fi una mai ușoară. Însă ține cont că fiecare evoluează și se adaptează la noi schimbări – fie ele cât de mici – în propriul ritm!

 

Experimentează pentru a nu te plictisi

Citește și află în permanență noi rețete și moduri în care poți integra mai multe produse vegetale în alimentația ta. Chiar dacă nu stăpânești bucătăria ca un chef, rezumă-te la rețete mai ușoare și învață cum să le adaptezi pentru a le face mai interesante.

De asemenea, nu te abține de la gustări ocazionale. Mai mult, ele ne ajută să ne menținem energia pe tot parcursul zilei, iar cu cât sunt mai sănătoase gustările tale, cu atât te vei simți mai bine după ce le consumi.

Cu timpul, vei descoperi noi rețete, gusturi și arome, iar sănătatea și starea ta de bine te vor convinge că ai făcut alegerea potrivită!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.