Mozzarella Vegană

2
Mozzarella Vegană

Un aspect minunat și esențial al mâncării se referă la capacitatea acesteia de a fi, într-un fel, pentru toată lumea – unde „a fi” se definește prin diversitate, bogăție de culori, arome, gusturi și senzații. Desigur, nu ne referim nicidecum la volum, ci la variante. Există versiuni pentru toate tipologiile gastrosociale – pentru gurmanzi, pentru pretențioși, pentru extravaganți, pentru novici într-ale mâncării și pentru fine connoisseurs, precum și pentru cei care au anumite restricții intoleranțe alimentare. Pentru această categorie din urmă și nu numai, propunem o rețetă de mozzarella vegană cremoasă, ușor de întins, gustoasă și  ușor de integrat în preparate mai complexe.

TIMP PREPARARE   35 de minute

PORTII   7-8

DIFICULTATE   Scăzută

TIP REȚETĂ: Aperitiv

PRINTEAZA RETETA 

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente de bază:

  • o cană de caju crud
  • o cană iaurt vegan, neîndulcit
  • ¼ cană băutură vegetală
  • două linguri ulei de cocos
  • o lingură fulgi drojdie inactivă
  • două linguri suc de lămâie, proaspăt stors
  • ½ linguri amidon porumb
  • ¼ linguriță pudră de usturoi
  • ½ linguriță sare de mare
  • ½ cană de apă
  • două lingurițe agar pudră

Pentru saramură:

  • 1,5 l apă
  • două linguri sare
  • 15 cuburi gheață

 

Mod de preparare:

  • Pentru a eficientiza procesul puteți pregăti dinainte hidratarea nucilor de caju, punându-le în apă rece timp de două până la patru ore (sau peste noapte în frigider). După ce vor fi stat la înmuiat, le adăugați în blender numai în momentul în care intenționați să faceți preparatul, în caz contrar le mai puteți ține în apă. Dacă nu ați apucat să executați acest pas, puteți pur și simplu să puneți nucile într-un vas peste care adăugați apă fiartă, acoperiți vasul și lăsați pentru 25 minute nucile la înmuiat.
  • Pentru prepararea saramurii: puneți într-un vas de dimensiuni medii, 1,5 l apă filtrată, adăugați cele două linguri de sare și 15 cuburi de gheață. Lăsați deoparte.
  • Într-un blender puneți caju-ul, iaurtul, laptele de soia, uleiul de cocos, sucul de lămâie, amidonul de porumb, pudra de usturoi, drojdia inactivă și sarea. Mixați la maxim patru minute până se omogenizează complet, lăsați compoziția în recipient.
  • Într-o oală medie, adăugați ½ cană de apă filtrată și încălziți la foc mediu. Când este fierbinte, adăugați pudra de agar. Amestecați bine. După aproximativ două-patru minute se va forma un gel. Când se întâmplă acest lucru, turnați compoziția din blender și amestecați foarte bine și des pentru ca aceasta să nu se lipească sau să se ardă. Folosind o spatulă din silicon, răzuiți părțile laterale și fundul, după cum este necesar. Textura brânzei se va schimba, aceasta începând să se îngroașe. Când amestecul devine foarte întins și gros, îndepărtați-l de pe foc. Întregul proces ar trebui să dureze aproximativ trei-cinci minute. Se lasă la răcit 10-15 minute.
  • Scoateți amestecul folosind o lingură de înghețată (sau ceva similar) și puneți fiecare bilă în apa cu gheață/saramură. Repetați acest pas până când toată compoziția s-a terminat. Acoperiți și puneți la frigider (în apă) cel puțin două-trei ore. Brânza se va întări pe măsură ce se răcește, iar textura va fi mai închegată. De asemenea, va fi și mult mai ușor de tăiat.

 

Recomandări:

  • Folosind o lingură de înghețată standard veți obține aproximativ șapte-opt bile de mozzarella.
  • Păstrate la rece și în saramură bilele de mozzarella vor rămâne proaspete timp de trei-cinci zile.
  • Dacă doriți ca textura aceastei mozzarella să fie mai moale, adăugați cu ¼ cană mai mult lapte de soia la combinarea ingredientelor. De asemenea, puteți scoate conținutul din saramură mai devreme (aproximativ o oră). Va fi moale și numai bun pentru topire. Dacă faceți pizza, tăiați brânza (nu prea groasă) și așezați-o înainte ca pizza să intre în cuptor, astfel încât brânza să aibă timp să se topească.
  • Se servește pe pizza, paste, burgeri, nachos, salată, felii de roșii cu busuioc, pâine prăjită, pâine sau în orice rețetă sărată vegană care acceptă și integrează printre alte ingrediente textura și gustul acesteia.
  • Notă: Această mozzarella vegană nu se va topi la fel ca mozarella adevărată. Cu toate acestea, se topește puțin și devine moale și ușor de întins.
Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Mozzarella vegana
Autor
Publicat la
Timp preparare

2 COMENTARII

  1. Buna ziua
    Multumim pt retete. Sunt foarte folositoare pt ca avem multe intolerante alimentare si conteaza varietatea. Ciorba a la greg e foarte gustoasa si am introdus-o in meniu.
    Fiica mea are mai multe intolerante alim. printre care si agar.Se poate inlocui agar agar cu guma de xantan.?
    Aceasta reteta de mozazzarella ar fi foarte binevenita daca as putea folosi xantan pe care il tolereaza.
    Va urmarim cu interes toate retetele.
    O zi buna.

    • Bună ziua,

      Ne-am consultat cu cheful nostru, Daniela Dan, care ne-a transmis că puteți înlocui lingurița de agar cu guma de xantan, însă cum nu a lucrat până acum cu acest aliment, nu poate garanta că rezultatul obținut o să fie același. Totodată, vă recomandăm să folosiți xantanul într-o cantitate mai mică. De exemplu, dacă în rețetă se folosește 1% agar, xantan o să folosim într-o proporție de 0,8%.

      Mulțumim și o zi frumoasă,
      Echipa SanoVita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.