Mozzarella Vegană

Timp citire:

Un aspect minunat și esențial al mâncării se referă la capacitatea acesteia de a fi, într-un fel, pentru toată lumea – unde „a fi” se definește prin diversitate, bogăție de culori, arome, gusturi și senzații. Desigur, nu ne referim nicidecum la volum, ci la variante. Există versiuni pentru toate tipologiile gastrosociale – pentru gurmanzi, pentru pretențioși, pentru extravaganți, pentru novici într-ale mâncării și pentru fine connoisseurs, precum și pentru cei care au anumite restricții intoleranțe alimentare. Pentru această categorie din urmă și nu numai, propunem o rețetă de mozzarella vegană cremoasă, ușor de întins, gustoasă și  ușor de integrat în preparate mai complexe.

TIMP PREPARARE   35 de minute

PORTII   7-8

DIFICULTATE   Scăzută

TIP REȚETĂ: Aperitiv

PRINTEAZA RETETA 

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente de bază:

  • o cană de caju crud
  • o cană iaurt vegan, neîndulcit
  • ¼ cană lapte de soia (sau orice lapte pe bază de plante)
  • două linguri ulei de cocos dezodorizat
  • o lingură fulgi drojdie inactivă
  • două linguri suc de lămâie, proaspăt stors
  • ½ linguri amidon porumb
  • ¼ linguriță pudră de usturoi
  • ½ linguriță sare de mare
  • ½ cană de apă
  • două lingurițe agar pudră

Pentru saramură:

  • 1,5 l apă
  • două linguri sare
  • 15 cuburi gheață

Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!

Băutură vegetală de soia

Mod de preparare:

  • Pentru a eficientiza procesul puteți pregăti dinainte hidratarea nucilor de caju, punându-le în apă rece timp de două până la patru ore (sau peste noapte în frigider). După ce vor fi stat la înmuiat, le adăugați în blender numai în momentul în care intenționați să faceți preparatul, în caz contrar le mai puteți ține în apă. Dacă nu ați apucat să executați acest pas, puteți pur și simplu să puneți nucile într-un vas peste care adăugați apă fiartă, acoperiți vasul și lăsați pentru 25 minute nucile la înmuiat.
  • Pentru prepararea saramurii: puneți într-un vas de dimensiuni medii, 1,5 l apă filtrată, adăugați cele două linguri de sare și 15 cuburi de gheață. Lăsați deoparte.
  • Într-un blender puneți caju-ul, iaurtul, laptele de soia, uleiul de cocos, sucul de lămâie, amidonul de porumb, pudra de usturoi, drojdia inactivă și sarea. Mixați la maxim patru minute până se omogenizează complet, lăsați compoziția în recipient.
  • Într-o oală medie, adăugați ½ cană de apă filtrată și încălziți la foc mediu. Când este fierbinte, adăugați pudra de agar. Amestecați bine. După aproximativ două-patru minute se va forma un gel. Când se întâmplă acest lucru, turnați compoziția din blender și amestecați foarte bine și des pentru ca aceasta să nu se lipească sau să se ardă. Folosind o spatulă din silicon, răzuiți părțile laterale și fundul, după cum este necesar. Textura brânzei se va schimba, aceasta începând să se îngroașe. Când amestecul devine foarte întins și gros, îndepărtați-l de pe foc. Întregul proces ar trebui să dureze aproximativ trei-cinci minute. Se lasă la răcit 10-15 minute.
  • Scoateți amestecul folosind o lingură de înghețată (sau ceva similar) și puneți fiecare bilă în apa cu gheață/saramură. Repetați acest pas până când toată compoziția s-a terminat. Acoperiți și puneți la frigider (în apă) cel puțin două-trei ore. Brânza se va întări pe măsură ce se răcește, iar textura va fi mai închegată. De asemenea, va fi și mult mai ușor de tăiat.

 

Recomandări:

  • Folosind o lingură de înghețată standard veți obține aproximativ șapte-opt bile de mozzarella.
  • Păstrate la rece și în saramură bilele de mozzarella vor rămâne proaspete timp de trei-cinci zile.
  • Dacă doriți ca textura aceastei mozzarella să fie mai moale, adăugați cu ¼ cană mai mult lapte de soia la combinarea ingredientelor. De asemenea, puteți scoate conținutul din saramură mai devreme (aproximativ o oră). Va fi moale și numai bun pentru topire. Dacă faceți pizza, tăiați brânza (nu prea groasă) și așezați-o înainte ca pizza să intre în cuptor, astfel încât brânza să aibă timp să se topească.
  • Se servește pe pizza, paste, burgeri, nachos, salată, felii de roșii cu busuioc, pâine prăjită, pâine sau în orice rețetă sărată vegană care acceptă și integrează printre alte ingrediente textura și gustul acesteia.
  • Notă: Această mozzarella vegană nu se va topi la fel ca mozarella adevărată. Cu toate acestea, se topește puțin și devine moale și ușor de întins.
Daniela Dan
Pasiunea pentru bucătăria vegană a început din dorința de a-și hrăni sănătos familia. Treptat, după o serie de cursuri de formare și multe ore petrecute în bucătărie, pasiunea a evoluat spre profesie. Chef Daniela iubește să combine gusturi, culori, arome și texturi. Dacă ai dileme legată de rețete, gust, asocieri culinare, forme de prezentare, Daniela este omul potrivit căruia să îi ceri o opinie. Și garantat ți-o va da abia după ce o va fi testat în bucătăria proprie, unde zilnic se întâmplă multă magie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

Cum să dai un gust și mai bun legumelor

Legumele, deși sunt supereroii alimentației, nu sunt plăcute de toată lumea. De cele mai multe ori sunt evitate fie pentru că nu mai satisfac...

Ghidul fructelor uscate

Fructele uscate sunt foarte des întâlnite în rețetele noastre. Acestea reprezintă topping-ul ideal al unor salate, ingredientul-cheie pentru deserturi, micul dejun plin de vitamine...

Cum convingem micii mofturoși să mănânce sănătos?

Mulți părinți cunosc scenariul: bucătăria este frontul, copiii sunt soldații, iar legumele sunt inamicii. Este posibil să fi trecut și tu printr-un moment în...

Articole din aceeasi categorie

Cum să dai un gust și mai bun legumelor

Legumele, deși sunt supereroii alimentației, nu sunt plăcute de toată lumea. De cele mai multe ori sunt evitate fie pentru că nu...

Ghidul fructelor uscate

Fructele uscate sunt foarte des întâlnite în rețetele noastre. Acestea reprezintă topping-ul ideal al unor salate, ingredientul-cheie pentru deserturi, micul dejun plin...

Cum convingem micii mofturoși să mănânce sănătos?

Mulți părinți cunosc scenariul: bucătăria este frontul, copiii sunt soldații, iar legumele sunt inamicii. Este posibil să fi trecut și tu printr-un...