Overnight oats sau… terciul de peste noapte

Timp citire:

Overnight oats sau... terciul de peste noapte

Fie că ne referim la termenul englezesc de „porridge” sau cel american de „oatmeal”, ovăzul preparat prin amestecul cu lapte, semințe sau alte topping-uri este, de fapt, un terci. Terciurile sunt unele dintre cele mai versatile alimente, iar când spunem acest lucru ne referim nu doar la tradiționalul terci dulce servit la micul dejun, ci și la unele sortimente sărate și condimentate.

Iar versatilitatea terciului vine și din faptul că poate fi preparat în multe feluri. Cel mai cunoscut mod de preparare este prin fierberea cerealelor, care să se îngroașe într-un timp scurt. Gătindu-le în acest fel, procesul de eliberare al amidonului din cereale este mai rapid – și tocmai de aici vine popularitatea sa pentru dimineți aglomerate sau gustări rapide. Cu toate acestea, te-ai gândit vreodată că există o alternativă și mai rapidă? Ei bine, da, există și se numește „overnight oats”, adică un terci pe care doar îl amesteci, fără a fi nevoie de gătire – dacă le dai timp, cerealele se vor îngroșa prin absorbirea lichidului și vor face tot procesul în locul tău.

Nu doar că economisești timp dimineața, însă atunci când îl pregătești de seara, procesul este unul la fel de rapid. Tu doar amesteci ingredientele într-un bol (netrebuind să mai murdărești altă cratiță) și le pui la frigider. Nu știm dacă există un mic dejun mai rapid și mai hrănitor de atât, pe care să îl poți lua rapid din frigider în drum spre muncă, cursuri sau, de ce nu, la biroul de acasă!

 

Cum pregătești overnight oats?

Pe lângă ovăz și lapte, îți poți personaliza ovăzul adăugând diverse semințe (chia, in), iaurt vegetal, siropuri, miere sau vanilie, dar și o mulțime de topping-uri, de la nuci și fructe, până la müsli și granola.

Însă o rețetă cu care nu poți da greș niciodată este de a adăuga cantități egale de fulgi de ovăz și băutură vegetală. În plus, poți adăuga o lingură de semințe de chia (sau aproximativ 30 de grame). Astfel, ovăzul ar trebui să absoarbă o bună parte a laptelui, iar semințele de chia să adauge o textură cremoasă perfectă, ca de budincă. Desigur, poți pune o cantitate mai mare sau mai mică de semințe de chia, în funcție de gust sau de consistența dorită.

  1. Pentru început, amestecă ovăzul și semințele de chia, împreună cu alte ingrediente uscate.
  2. Toarnă laptele peste, împreună cu alte ingrediente lichide (esența de vanilie, mierea sau siropul).
  3. Pentru a aduce la viață și mai mult gustul ovăzului poți folosi băutura vegetală de ovăz. Aceasta este o alternativă cu multe proteine și fibre, care va adăuga savoare ovăzului, pentru un gust cât mai bogat.
  4. Dacă vrei însă o aromă contrastantă cu cea a ovăzului, atunci poți alege băutura de orez cu alune de pădure. Aceasta are un gust specific inedit, pe care nu ai cum să nu-l iubești. Gustul plăcut de nuci va da destulă aromă ovăzului, fără să mai fie nevoie de vreun alt ingredient în plus dacă nu ai altceva la îndemână.
  5. Amestecă totul bine și pune compoziția la frigider pentru cel puțin 2-3 ore sau, ideal, peste noapte.

În funcție de modul în care îți propui să servești ovăzul a doua zi, îl poți pregăti în pahare pentru gustări sau în recipiente cu capac pentru un mic dejun sau o gustare la birou.

 

Găsește-ți sortimentul preferat!

Adaugă alături de băutura de ovăz, fulgii de ovăz și semințele de chia:

  • jumătate de linguriță de scorțișoară și jumătate de linguriță de coajă de portocală rasă;
  • o lingură de migdale mărunțite și un strop de esență de vanilie;
  • chipsuri de banane, fulgi de cocos și papaya confiat;
  • două linguri de unt de arahide, jumătate de linguriță de coajă de lămâie rasă și una-două linguri de semințe de rodie;
  • două-trei frunze de mentă și jumătate de linguriță de coajă de limetă rasă.

Adaugă alături de băutura de orez cu alune de pădure, fulgii de ovăz și semințele de chia:

  • una-două linguri de măr sau pară rasă și o linguriță de scorțișoară;
  • pudră de roșcove (karob) și o lingură de căpșuni tăiate cubulețe. Poți adăuga căpșunile proaspete și după ce scoți ovăzul de la frigider.
  • o lingură de merișor uscat și o lingură de müsli ca topping;
  • jumătate de lingură de nuci caju și câteva coacăze, mure sau zmeură ca topping;
  • jumătate de lingură de ananas confiat și fistic mărunțit ca topping.

 

Combinațiile nu se termină niciodată când vine vorba de overnight oats, în special atunci când ai la îndemână ingrediente de calitate și o bază aromată de băutură vegetală, precum cea din ovăz sau orez cu alune de pădure, ambele bio!

 

Încearcă produsele noastre!

Băutură vegetală din ovăz

BAUTURA VEGETALA DIN OVAZ BIO 1L

Băutură vegetală din orez și alune de pădure

 BAUTURA VEGETALA DIN OREZ SI ALUNE DE PADURE BIO 1L

Fulgi de ovăz

 FULGI DE OVAZ 500G

Expertul SanoVita
Expertul SanoVitahttps://www.sanovita.ro/
Viziunea SanoVita este ca, promovand hrana sanatoasa, nu doar vom asista la o imbunatatire a sanatatii romanilor, ci, mai mult de atat, vom fi unul dintre factorii care participa activ la schimbarea in bine. Ne dorim sa contribuim la o lume mai buna, mai constienta de ceea ce mananca, de oportunitatile care exista in camara fiecaruia si sa dam idei pentru o alimentatie sanatoasa si, in acelasi timp, gustoasa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

spot_img

Postari recente

20+ de rețete cu tofu pe care poți să le prepari în post sau în orice dietă vegetariană sau plant-based

Știm că uneori poate fi mai greu să găsești ideile potrivite în bucătărie, mai ales atunci când ții post sau urmezi o dietă vegană...

Tot ce trebuie să știi despre tofu

În zilele noastre, tofu este un aliment din ce în ce mai comun. În ultima vreme, multă lume este curioasă să afle ce este...

Tofu de casă

Această rețetă te învață cum să pregătești tofu în propria bucătărie, din boabe de soia – rețeta perfectă în post - sau dacă te-ai...

Articole din aceeasi categorie

20+ de rețete cu tofu pe care poți să le prepari în post sau în orice dietă vegetariană sau plant-based

Știm că uneori poate fi mai greu să găsești ideile potrivite în bucătărie, mai ales atunci când ții post sau urmezi o...

Tot ce trebuie să știi despre tofu

În zilele noastre, tofu este un aliment din ce în ce mai comun. În ultima vreme, multă lume este curioasă să afle...

Tofu de casă

Această rețetă te învață cum să pregătești tofu în propria bucătărie, din boabe de soia – rețeta perfectă în post - sau...