Acasă Rețete Aluaturi și Pâine de casă Pâine fără frământare cu ovăz și semințe

Pâine fără frământare cu ovăz și semințe

Pâine fără frământare cu ovăz și semințe

TIMP PREPARARE  1h 

PORTII 8

TIP RETETA  Garnitură

DIFICULTATE Scăzută

PRINTEAZA RETETA


Ingrediente:

390 g făină, plus puțin mai multă, după cum este necesar, pentru modelare și tigaie

6 g drojdie instant

85 g de fulgi de ovăz întregi 

30 g semințe de dovleac

30 g semințe de floarea-soarelui

18 g semințe de in sau semințe de susan

1 linguriță și jumătate sare grunjoasă

2 linguri (43 g) miere

360ml apă caldă (35°C)

Topping

5g fulgi de ovăz întregi

8g semințe de dovleac 

8 g semințe de floarea-soarelui

1 linguriță semințe de in sau semințe de susan

Mod de preparare:

  1. Într-un castron mare, se amestecă făina și drojdia. Adaugă ovăzul, semințele de dovleac, semințele de floarea soarelui, semințele de in și sarea și amestecă pentru a le omogeniza. Se combină mierea și apa, apoi se toarnă peste ingredientele uscate. Folosind o spatulă de silicon sau o lingură de lemn, amestecă ușor. Aluatul va părea uscat și zgrunțuros, dar continuați să-l amesteci până când toată făina este umezită. Dacă este necesar, folosește-ți mâinile pentru a amesteca ingredientele aluatului. Aluatul va fi foarte lipicios. Modelează cât de bine poți o bilă în castron. (Sfat: amestecă aluatul cu mâna. Aluatul este prea lipicios pentru un mixer).
  2. Păstrând aluatul în castron, acoperiți-l bine cu folie de plastic sau folie de aluminiu și puneți-l pe blat la temperatura camerei. Se lasă să crească timp de 3 ore. Aluatul abia își va dubla dimensiunea, se va lipi de pereții bolului și va avea o mulțime de bule de aer.
  3. Se pudrează ușor cu puțină făină o foaie de copt mare (cu sau fără margini, dar asigură-te că este antiaderentă). Folosind mâinile presărate cu făină abundentă și apăsând ușor pentru a nu dezumfla prea mult aluatul, formează o bilă din aluatul crescut. Aluatul este foarte lipicios.
  4. Se transferă bila pe tava de copt pregătită. Se amestecă ingredientele pentru topping. Se presară peste aluat, iar dacă semințele nu se lipesc, se presează cât mai bine în aluat. Acoperă ușor și lasă aluatul să se odihnească timp de 45 de minute. Vei coace aluatul pe această tavă pregătită.
  5. În timpul acestor 45 de minute, preîncălzește cuptorul la 218°C.
  6. Când este gata de copt, cu ajutorul unui cuțit foarte ascuțit sau al unei lame de pâine ( poți folosi și foarfece de bucătărie), crestează aluatul cu o tăietură sau un X. Dacă pâinea modelată s-a aplatizat în timpul celor 45 de minute, folosește mâinile presărate cu făină pentru a o remodela.
  7. Se introduce aluatul în cuptorul preîncălzit, pe grătarul central.
  8. Lasă la cuptor timp de 40 de minute sau până când crusta este aurie. Dacă observi că exteriorul se rumenește prea repede, tapetează pâinea cu folie de aluminiu. Cum să testezi dacă este gata: Lovește ușor pâinea caldă. Dacă sună a gol, este gata. Pentru un test mai precis, pâinea este gata atunci când un termometru cu citire imediată indică 90°C în centrul pâinii.
  9. Se scoate pâinea din cuptor și se lasă să se răcească timp de cel puțin 10-20 de minute înainte de a fi feliată și servită.
  10. Pastrează restul de pâine acoperit la temperatura camerei timp de până la 3 zile sau în frigider timp de până la 10 zile.

 

Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Pâine fără frământare cu ovăz și semințe
Autor
Publicat la
Articolul precedent Budincă de chia cu mango
Articolul următor Tofu Stir Fry
Sabina Constantinescu este o tânără pasionată de nutriție, wellness și sănătatea generală. Este mereu la curent cu toate noutățle din domeniu, informații pe care le împărtășește cu cititorii SanoVita pe blog, în newsletter și pe paginile de social media. Crede cu tărie că alimentația este și medicament, și poate fi folosită pentru a preveni sau ameliora afecțiuni și a avea o sănătate de invidiat. Când nu se documentează sau scrie, pe Sabina o vei găsi și în bucătărie, unde îi place să experimenteze cu tehnici de gătire și combinații de ingrediente vegetale pentru a obține rețete plant-based echilibrate, delicioase și pline de nutrienți. Pe Sabina o motivează gândul că ceea ce creează aduce un strop de sănătate în farfuriile celor ce o citesc. Fire caldă și prietenoasă, ea este și prima care îți va sări în ajutor cu răspunsuri atunci când ne scrii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.