Pâine fără frământare cu ovăz și semințe

TIMP PREPARARE 1h
PORTII 8
TIP RETETA Garnitură
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente:
390 g făină, plus puțin mai multă, după cum este necesar, pentru modelare și tigaie
6 g drojdie instant
85 g de fulgi de ovăz întregi
30 g semințe de dovleac
30 g semințe de floarea-soarelui
18 g semințe de in sau semințe de susan
1 linguriță și jumătate sare grunjoasă
2 linguri (43 g) miere
360ml apă caldă (35°C)
Topping
5g fulgi de ovăz întregi
8g semințe de dovleac
8 g semințe de floarea-soarelui
1 linguriță semințe de in sau semințe de susan
Mod de preparare:
- Într-un castron mare, se amestecă făina și drojdia. Adaugă ovăzul, semințele de dovleac, semințele de floarea soarelui, semințele de in și sarea și amestecă pentru a le omogeniza. Se combină mierea și apa, apoi se toarnă peste ingredientele uscate. Folosind o spatulă de silicon sau o lingură de lemn, amestecă ușor. Aluatul va părea uscat și zgrunțuros, dar continuați să-l amesteci până când toată făina este umezită. Dacă este necesar, folosește-ți mâinile pentru a amesteca ingredientele aluatului. Aluatul va fi foarte lipicios. Modelează cât de bine poți o bilă în castron. (Sfat: amestecă aluatul cu mâna. Aluatul este prea lipicios pentru un mixer).
- Păstrând aluatul în castron, acoperiți-l bine cu folie de plastic sau folie de aluminiu și puneți-l pe blat la temperatura camerei. Se lasă să crească timp de 3 ore. Aluatul abia își va dubla dimensiunea, se va lipi de pereții bolului și va avea o mulțime de bule de aer.
- Se pudrează ușor cu puțină făină o foaie de copt mare (cu sau fără margini, dar asigură-te că este antiaderentă). Folosind mâinile presărate cu făină abundentă și apăsând ușor pentru a nu dezumfla prea mult aluatul, formează o bilă din aluatul crescut. Aluatul este foarte lipicios.
- Se transferă bila pe tava de copt pregătită. Se amestecă ingredientele pentru topping. Se presară peste aluat, iar dacă semințele nu se lipesc, se presează cât mai bine în aluat. Acoperă ușor și lasă aluatul să se odihnească timp de 45 de minute. Vei coace aluatul pe această tavă pregătită.
- În timpul acestor 45 de minute, preîncălzește cuptorul la 218°C.
- Când este gata de copt, cu ajutorul unui cuțit foarte ascuțit sau al unei lame de pâine ( poți folosi și foarfece de bucătărie), crestează aluatul cu o tăietură sau un X. Dacă pâinea modelată s-a aplatizat în timpul celor 45 de minute, folosește mâinile presărate cu făină pentru a o remodela.
- Se introduce aluatul în cuptorul preîncălzit, pe grătarul central.
- Lasă la cuptor timp de 40 de minute sau până când crusta este aurie. Dacă observi că exteriorul se rumenește prea repede, tapetează pâinea cu folie de aluminiu. Cum să testezi dacă este gata: Lovește ușor pâinea caldă. Dacă sună a gol, este gata. Pentru un test mai precis, pâinea este gata atunci când un termometru cu citire imediată indică 90°C în centrul pâinii.
- Se scoate pâinea din cuptor și se lasă să se răcească timp de cel puțin 10-20 de minute înainte de a fi feliată și servită.
- Pastrează restul de pâine acoperit la temperatura camerei timp de până la 3 zile sau în frigider timp de până la 10 zile.
