Placinta de linte rosie
Placinta de linte rosie poate fi considerata aperitiv, gustare sau chiar fel principal, intrucat nu este doar delicioasa, ci si hranitoare si plina de beneficii pentru organism. Chiar daca prepararea pare, la prima vedere, migaloasa, in realitate, cu instrumentele moderne din bucatarie te vei descurca rapid si eficient, iar gustul obtinut va compensa orice efort!
TIMP PREPARARE 90 minute
PORTII 8
TIP RETETA Gustare
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente:
- 5 linguri ulei de masline
- 2 ½ cani apa
- 1 ceapa taiata marunt
- 1 lingurita cimbru
- 50 g telina tocata marunt
- 1 morcov dat pe razatoarea mica
- 1 lingurita boia dulce
- 3 catei de usturoi maruntiti
- 250 ml bulion
- 1 cana linte rosie
- 1/2 kg cartofi curatati
- 2 linguri faina de grau integrala
- 1/2 ceasca lapte de soia
- 1/2 lingurita sare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare:
- Se taie cartofii in sferturi, se pun apoi in apa cat sa ii acopere si se lasa la foc mediu pana cand se fierb.
- Cand vezi ca sunt gata, scurgi apa inn care au fiert si ii lasi la racit.
- Intre timp, vei pune la calit ceapa, usturoiul, 2 linguri de ulei, 1/2 cana de apa, cimbrul, telina si morcovul, timp de aproximativ 10 minute.
- Speli lintea rosie in mai multe ape.
- Adaugi peste compozitia de legume de mai sus bulionul, restul de apa si lintea rosie, lasand in continuare sa fiarba timp de inca 30 de minute, cu capacul pus, pana cand ai sa constati ca scade.
- Se adauga 1/2 lingurita de sare si boiaua rosie.
- Lasa toata compzitia sa se raceasca putin, ca sa nu te frigi cand o vei pregati pentru dat la cuptor.
- In acest timp pui intr-un castron cartofii fierti, 3 linguri de ulei plus ceasca de lapte de soia si mixezi aceasta compozitie, folosind fie mixerul, fie blenderul.
- Cand cartofii sunt pasati, adaugi faina de grau integrala si un varf de lingurita de sare si amesteci pentru omogenizare.
- In acest moment vei vedea ca ai obtinut un piure tare.
- Se pune cam jumatate din cantitatea de piure pe fundul unei tavi rotunde si pe margini, eventual niveland putin cu ajutorul unei linguri.
- Adaugi in tava rotunda lintea, dupa care asezi deasupra piureul ramas, eventual dand un aspect decorativ cu o lingurita, asa cum se poate vedea si in fotografia noastra.
- Pui placinta de linte rosie in cuptorul preincalzit la 200 grade C si o lasi la copt timp de 30 de minute.
Observatii:
- Poti gasi pe piata mai multe tipuri de linte, de la cea rosie sau verde si pana la lintea neagra sau maro – primele doua tipuri sunt cele mai folosite in gastronomie, de aceea le comercializam si pe site-ul Sano Vita. Fiecare tip de linte are un gust specific si o anumita consistenta dupa fierbere, iar de aici pornesc si diferentele intre preparatele in care se adauga. In placinta de linte vom folosi lintea rosie care se fierbe intr-un timp de doua ori mai scurt decat cea verde si are o textura mai pufoasa.
- Desi prepararea poate sa para migaloasa, gustul delicios iti va rasplati eforturile.
Stiai ca?
- Continutul de fier din boabele de linte este de 7 ori mai mare decat in cazul spanacului, iar continutul de calciu este de 3 ori mai mare decat al majoritatii cerealelor?
- Din linte poti pregati o multime de retete delicioase, pentru fiecare moment al zilei? Alege chiar de pe blogul nostru, intre aceasta placinta de linte, pateul vegetal de linte rosie sau mancarea de linte verde la cratita.