Rulouri cu migdale si scortisoara

Reteta de rulouri cu migdale si scortisoara este o alternativa minunata la retetele de cozonac clasic, potrivita atat pentru mesele tale festive, dar si pentru a transforma fiecare zi intr-o sarbatoare. Toate ingredientele sunt extrem de sanatoase si hranitoare, iar gustul lor – desavarsit. In serile reci de iarna, un rulou cu migdale si scortisoara iti va incalzi sufletul. A se manca numai alaturi de oamenii dragi!
TIMP PREPARARE 120 minute
PORTII 4
TIP RETETA Aluaturi / Paine
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Rulouri cu migdale si scortisoara
- 3 cani faina de grau integrala
- 50 g drojdie proaspata
- 2 linguri zahar brut
- 1/2 ceasca ulei de masline
- 150 ml apa calda
- 150 ml lapte de soia
- 1/2 cana migdale maruntite
- 2 linguri stafide, optional
- 3 linguri miere
- 1 lingurita scortisoara
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare:
- Intr-un castron mare se pune faina de grau integrala, facand o gaura in mijlocul ei.
- Separat, prepari o maia: dizolvi drojdia in apa calduta, adaugi si dizolvi apoi zaharul brut si o lingura de faina. Amesteci bine.
- Torni compozitia peste faina din castron si adaugi bautura de soia si uleiul de masline.
- Se amesteca ingredientele si apoi se framanta bine, pana se obtine o coca tare și elastica.
- Aluatul se acopera cu un servet si se lasa la dospit intr-un loc căldut si ferit de curent, timp de 30 de minute.
- Dupa ce aluatul s-a odihnit si a crescut, se va intinde usor cu sucitorul, pana cand obtii o foaie groasă de aproximativ 1 cm, cu o forma cat mai apropiata de un dreptunghi.
- Se intinde mierea pe foaie si peste ea vei presara scortisoara, migdalele maruntite grunjos si stafidele.
- Se ruleaza aluatul, se taie in felii de 2 cm grosime si se aseaza culcate intr-o tava unsa cu ulei, pastrand distanta intre ele, intrucat isi vor mari volumul cand vor fi date la cuptor.
- Se lasa din nou la dospit 15-20 de minute intr-un loc caldut, apoi se coc in cuptor, la foc mediu, pana se rumenesc putin.
Observatii:
- Daca in loc de rulouri vrei sa obtii un fel de cozonac rotund din care sa tai ulterior felii, poti folosi pentru copt o tava rotunda si sa lasi mai putin loc intre rulori. La final, poti sa ungi rulourile cu putina miere pe deasupra, pentru un aspect lucios.
- Daca nu se integreaza intr-un preparat tratat termic la cuptor sau pe flacara, migdalele crude trebuie lasate obligatoriu 8 ore la hidratat, pentru a-si elibera complet substantele nutritive? Dupa aceea, le poti chiar decoji. De fapt, oricum este o idee buna sa le lasi la hidratat, chiar si daca sunt tratate termic.
Stiai ca?
- Migdalele sunt de fapt fructe de la care consumam samburii (din punct de vedere botanic), insa le numim nuci?
- Gratie compozitiei lor, bogata in vitamina E, migdalele pot fi pastrate pe o perioada extrem de indelungata, de pana la doi ani, fara a se altera sau a-si pierde calitatile nutritive, cu conditia sa le depozitezi in frigider?
- Aproape 40% din totalul productiei mondiale de migdale merge, an de an, catre producatorii de ciocolata, care le integreaza in diferite moduri in preparatele comercializate pentru a aduce un plus de savoare retetelor?





