Acasă Gătesc gustos Trei obiceiuri pe care să le deprinzi în bucătărie anul acesta

Trei obiceiuri pe care să le deprinzi în bucătărie anul acesta

0
Trei obiceiuri pe care să le deprinzi în bucătărie anul acesta

 

Foarte mulți dintre noi văd noul an ca pe un nou început. O nouă ocazie de a o „lua de la capăt” sau de a-ți pune în gând lucruri pe care ai vrea să le faci de-a lungul anului ce abia începe. Fie că e vorba de a petrece mai mult timp cu cei dragi, de a învăța o nouă limbă sau de a adopta un stil de viață mai sănătos, toate aceste scopuri sunt setate pentru a ne face viața de zi cu zi mai bună sau mai ușoară. Avem ocazia de a deprinde obiceiuri noi chiar și în bucătărie. Sau, pur și simplu simțim nevoia unei noi provocări. Din păcate, de cele mai multe ori nu reușim să le ducem până la capăt. Reucunosc că și eu am trecut prin aceste dificultăți…

De aceea vreau să vă ajut să vă propuneți obiective realiste în zona gătitului pe care sunt sigură că o să reușiți să le duceți până la capăt. Iată câteva sugestii de obiective – plus niște tactici prin care puteți să le duceți la capăt.

1. Încearcă să gătești mai variat

Oricât de mult am încerca să ne diversificăm meniul, de cele mai multe ori ne rezumăm la câteva rețete pe care le facem mai mereu. Dacă printre obiectivele tale de anul nou se află și învățarea unor rețete noi, avem câteva propuneri despre cum le poți duce la capăt.

În primul rând, e bine să îți stabilești de la început un plan. De exemplu, în loc să încerci în ianuarie și februarie să faci cât mai multe rețete noi, poți încerca să faci o rețetă nouă în fiecare lună. Dacă ai deja mai multe rețete salvate de pe diferite site-uri le poți planifica de pe acum pe tot parcursul anului. Ianuarie poate fi luna în care încerci pentru prima dată să faci falafel. În iulie, cum e o lună mai călduroasă, poți face o rețetă de înghețață cu musli. Poți pe parcurs să mai modifici rețetele alese la începutul anului dacă ți-a atras o altă rețetă atenția. Tot ce contează e să încerci să te ții de obiectivul propus la început, adică la cel de a face o rețetă nouă în fiecare lună. Pe parcurs, dacă consideri că ai timp, poți modifica obiectivul în a învăța două rețete noi pe lună. Atunci când o să ajungi la finalul lui 2022 o să îți dai seama că pe parcursul anului ai învățat (cel puțin) 12 rețete noi pe care le poți integra ușor în meniul tău de zi cu zi.

2. Vrei să gătești mai mult?

Ești pasionat de bucătărie și ai vrea să gătești mai mult dar, din păcate, timpul nu prea e de partea ta… Fie că e vorba de orele în plus petrecute la muncă. Fie că vorbim de curățenie sau de îngrijitul copiilor, uneori simțim că nu avem timp să facem ceea ce ne place. Cu riscul de a mă repeta, vreau să transmit că ceea ce te va ajuta să îți eliberezi timpul pentru a putea găti mai mult este planificarea.

Când îți planifici din timp tot ce ai de făcut îți e mai ușor să te organizezi și să îți faci timp pentru hobby-uri. Poți face la fiecare sfârșit de săptămână planul pentru următoarea săptămână. Poți include chiar și planul de mese cu rețetele pe care vrei să le pregătești. În acest mod poți face din timp toate cumpărăturile. Și o să ai toate ingredientele le îndemână și, în plus, o să poți găti mai cosecvent.

Dacă nici planificarea nu te ajută, atunci poți încerca să faci rețete ușoare. De obicei acestea nu necesită prea mult timp de preparare. Supele sunt ușor de făcut, să nu mai spunem că sunt foarte sănătoase și riscul să nu-ți iasă e destul de mic. Oricum, ce trebuie să reținem toți este faptul că nu aspectul preparatului este important, ci gustul. Atâta timp cât îți place cum ți-a ieșit la gust, preparatul este perfect.

O altă modalitate prin care te poți motiva să gătești mai multe rețete este invitatul prietenilor sau a familiei la tine acasă. Atunci când le promiți celor dragi că o să le gătești ceva și nu te ții de promisiune ajungi să te simți destul de prost. De aceea încercăm pe cât posibil să ne ferim de aceste situații și să ne facem timp să gătim. E de ajuns să îți inviți un prieten sau un membru al familiei o dată pe săptămână sau la două săptămâni. În acest mod vă puteți consolida relația de prietenie și să îți îmbunătățești talentele culinare.

3. Încearcă să reduci risipa din bucătărie

De câte ori ni s-a întâmplat să cumpărăm ceva, să uităm acel ceva printr-un colț de frigider și să îl găsim mai târziu expirat sau stricat? Pot recunoaște că și eu sunt vinovată de acest lucru. De aceea mi-am propus ca în 2022 să încerc cât mai mult să reduc risipa alimentară din bucătăria mea. Cum o să fac asta? Așa cum am mai spus mai sus, o să încep cu planificarea.

Atunci când îți planifici regulat preparatele pe care vrei să le faci, îți e mai ușor să te asiguri că în cămara sau frigiderul tău o să ai numai ingredientele de care ai nevoie. Când ai în frigider numai strictul necesar șansele de a avea produse uitate sau nefolosite scad considerabil. O altă modalitate pe care aș vrea să o aplic, și vă sfătuiesc și pe voi să o faceți, este cea de a folosi prima dată produsele cu un termen de expirare scurt. Așa o să mă asigur că folosesc în timp util tot ce am în figider.

Iar pentru a nu ne rezuma numai la alimente, putem încerca să reducem și „risipa” uneltelor din bucătărie. Îți poți propune ca odată pe lună să faci ordine într-un dulap/sertar din bucătărie și să renunți la ce nu mai folosești, păstrând doar ustensilele esențiale în bucătărie. Știu că îți e greu să te desparți de ele… Pentru a te putea hotărî mai ușor ce să păstrezi sau nu te poți întreba: „Am folosit acest obiect de cel puțin 3 ori anul trecut?” și dacă răspunsul e nu, atunci nu cred că o să îi duci neapărat lipsa. La final de an o să observi cât de ușor o să îți fie să te organizezi în bucătărie. Poți dona uneltele de care nu ai nevoie unor persoane defavorizate sau poți să le dai unor prieteni care au nevoie de așa ceva.

Fie ca 2022 să fie un an cu sănătate, plin de planuri cu însemnătate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.