Falafel tradițional din năut la cuptor
Când te gândești la mâncare din Orientul Mijlociu, printre primele preparate care-ți vin în minte este falafel. Această delicatesă care este de obicei cosumată cu humus este reprezentarea veridică a faptului că mâncarea vegană poate fi – și este, desigur – foarte gustoasă. Așadar hadeți să facem împreună o vizită culinară în Orientul Mijlociu.
TIMP DE PREPARARE 60 minute
PORȚII 7-10
TIP REȚETĂ Aperitiv
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 2 căni năut uscat, înmuiat de seara până dimineața
- 1 ceapă roșie, tăiată bucăți mai mari
- 2 legături pătrunjel proaspăt
- 4 căței usturoi, tăiat felii
- 1 linguriță sare
- ½ linguriță chimen
- ½ linguriță scorțișoară
- 1 lingură ulei măsline (pentru uns foaia de copt).
Mod de preparare:
- Preîncălziți cuptorul la 180 C. Tapetați o tavă de copt cu hârtie de copt. Ungeți hârtia cu puțin ulei de măsline.
- Într-un robot de bucătărie, adăugați năutul înmuiat/scurs și blendați mai grunjos (nu trebuie să devină o cremă).
- Adaugă peste năutul din blender ceapa roșie, pătrunjelul, usturoiul, sarea, chimenul și scorțișoara. Blendați până când compoziția este bine amestecată. Acest proces poate necesita ceva timp de lucru și este posibil să fie necesar să opriți robotul și să împingeți cu o spatulă ingredientele până la lame, din când în când.
- Formați chifteluțele de falafel și puneți-le pe tava cu ulei. Coaceți timp de 25-30 de minute și întoarceți cu grijă chifteluțele la jumătatea timpului.
- Falafelul trebuie să aibă un aspect maro auriu.
- Pot fi servite singure, în lipie cu castraveți, roșii și ceapă, sandwichuri, hummus, tahini
Știai că?
- Nu se știe care este exact originea falafelului. Mulți istorici spun că acest preparat a fost realizat pentru prima dată în Egiptul antic și apoi, în urma exportului, a ajuns și în alte regiuni.
- Cuvântul falafel provine din arăbescul Falāfil (arabă: فلافل) care este plurarul de la Filfil (فلفل) care înseamnă piper.
- În momentul de față falafelul este considerat preparat național în Israel, Egipt și în Teritoriile Palestiniene.
- Consumul de năut stabilizează nivelul de zahăr din sânge, îmbunătățeste toleranța la glucoză și sensibilitatea la insulină în cazul personelor care suferă de diabet zaharat.
- Năutul sprijină scăderea în greutate, pentru că fibrele alimentare pe care le conține reduc foamea, acelerează tranzitul intestinal și păstrează senzația de sațietate pe termen lung.