Făina de năut este obținută din boabe de năut uscate și măcinate, este extrem de bogată în acid folic (1 cană de făină de năut are puțin mai mult acid folic decat doza zilnică recomandată), conține vitamine din grupul B-urilor, minerale (mangan, cupru, fosfor, fier, magneziu, potasiu, zinc, calciu, seleniu), proteine și fibre. O prezență perenă în bucătăria indiană de sute de ani încoace, făina de năut poate înlocui cu succes făina albă de grâu: are mai mulți nutrienți, mai puține calorii și carbohidrați, nu conține gluten și se comportă la fel ca aceasta la copt/prăjit.
Năutul (Cicer arietinum) este o leguminoasă versatilă, iar făina de năut are următoarele beneficii pentru organismul uman:
-
conține antioxidanți (polifenoli vegetali), care pot repara impactul negativ al radicalilor liberi ți studiile arată că poate reduce cantitatea de acrilamidă din produsele de patiserie (substanță instabilă, produsă în urma procesării făinurilor și cartofilor, cu potențial cancerigen, care poate afecta funcționarea nervilor, mușchilor și hormonilor)
-
are cu 25% mai puține calorii decât făina de grâu, fiind o alternativă perfectă pentru persoanele care vor să reducă numărul de calorii consumate
-
leguminoasele scad pofta de mâncare, iar năutul nu face excepție, deci făina de năut te poate ajuta să ții foamea la distanță mai mult timp (prin reglarea hormonului foamei, grelina)
-
afectează mai puțin glicemia decât o face făina de grâu, deoarece are o cantitate cu 50% mai mică de carbohidrați și un indice glicemic mult mai mic (făina de grâu are un IG de 70, năutul – unul de 6)
-
năutul este bogat în fibre, care contribuie la scăderea nivelului de colesterol din sânge și la o digestie sănătoasă
-
făina de năut conține mai multe proteine decât făina de grâu albă/integrală, ajutându-te să îți controlezi greutatea și să îți dezvolți musculatura; năutul este o sursă excelentă de proteine pentru vegani, conținând 8 din cei 9 aminoacizi esențiali
100 g de năut proaspăt conțin:
-
364 kcal
-
60,6 g carbohidrați
-
19,3 g proteine
-
17,4 g fibre
-
6 g grăsimi (din care 101 mg Omega-3 și 2.593 mg Omega-6)
-
4 mg Vitamina C (7% din doza zilnică recomandată)
-
0,8 mg Vitamina E (4% din doza zilnică recomandată)
-
9 mcg Vitamina K (11% din doza zilnică recomandată)
-
0,5 mg Vitamina B1 (32% din doza zilnică recomandată)
-
0,2 mg Vitamina B2 (12% din doza zilnică recomandată)
-
1,5 mg Vitamina B3 (8% din doza zilnică recomandată)
-
0,5 mg Vitamina B6 (27% din doza zilnică recomandată)
-
557 mcg Vitamina B9 (139% din doza zilnică recomandată)
-
105 mg calciu (11% din doza zilnică recomandată)
-
6,2 mg fier (35% din doza zilnică recomandată)
-
115 mg magneziu (29% din doza zilnică recomandată)
-
366 mg fosfor (37% din doza zilnică recomandată)
-
875 mg potasiu (25% din doza zilnică recomandată)
-
3,4 mg zinc (23% din doza zilnică recomandată)
-
0,8 mg cupru (42% din doza zilnică recomandată)
-
2,2 mg mangan (110% din doza zilnică recomandată)
-
8,2 mcg seleniu (12% din doza zilnică recomandată)
Greutate: 500 g.
- Declarație nutrițională
- per 100g
- Valoare energetica
- 1498 kj/ 357 kcal
- Grasimi
- 5 g
- din care acizi grasi saturati
- 1.27 g
- Glucide
- 50 g
- din care zaharuri
- 3 g
- Fibre
- 8.6 g
- Proteine
- 22 g
- Sare
- 0 g
Făină de năut