Acasă Gătesc gustos 10 condimente esentiale in orice bucatarie – infografic

10 condimente esentiale in orice bucatarie – infografic

0
10 condimente esentiale in orice bucatarie – infografic

condimente si mirodeniiSarea si piperul sunt prezente in orice bucatarie, dar creativitatea si papilele gustative proprii ne impun sa folosim mult mai multe condimente atunci cand gatim. Dincolo de celebra sare in bucate, repertoriul nostru culinar s-a extins, pentru a cuprinde numeroase mirodenii care dau gust, culoare si aroma felurilor dulci si sarate de mancare. Daca si tu ai rafturile pline de pungute si borcanele cu nucsoara, cuisoare, rosii deshidratate, seminte de telina si de fenicul, coriandru, rozmarin, salvie, cimbru, marar, curry, mustar pudra si paprika, atunci analizeaza articolul si infograficul de mai jos, pentru a-ti pune ordine in condimente, a afla cum le depozitezi cel mai bine si a-ti extinde repertoriul culinar fara a constata ca ai cumparat mirodenii in exces si trebuie sa le arunci, pentru ca au expirat fara a fi folosite (da, condimentele expira!).

De ce condimentele nu trebuie sa-ti lipseasca din bucatarie

condimente diverseUnii spun ca sezonul condimentelor incepe la finalul verii si inceputul toamnei, cand nimic nu te incalzeste mai bine decat o cana de ceai bogat in antioxidanti (in care ai presarat putin cardamom, pentru a-ti stimula digestia si metabolismul) si nimic nu iti opreste pofta de dulce mai bine ca o placinta de dovleac cu nucsoara si scortisoara. Odata cu venirea frigului, vei gati feluri mai consistente si mai satioase, in oale maricele, pe aragaz sau in cuptor, iar cand iti bat la usa Sarbatorile de iarna, iti vei parfuma casa cu prajituri si fursecuri aromate.

Indiferent de anotimp, condimentele te ajuta sa dai o noua viata resturilor din frigider (si sa reduci, astfel, risipa alimentara si financiara a familiei tale, avand o alimentatie sustenabila), sa modifici textura unei salate obisnuite si sa dai un je ne sais quoi  unei budinci pe care o gatesti de fiecare data la fel. Oricat de simplu ai gati de obicei, mirodeniile potrivite sunt un pachet castigator in orice bucatarie: ofera aroma, textura si complexitate oricarei retete.

Citeste si articolul nostru despre arome de baza si condimente – ingrediente fundamentale pentru mancaruri savuroase!

O scurta lectie de istorie despre condimente

navigatie pe mareMirodeniile au inceput sa invadeze lumea de acum 4.000 de ani, civilizatiile istorice din Asia, Africa si Europa facand comert maritim cu acestea. Scortisoara, piperul, cardamomul, ghimbirul si turmericul erau utilizate in scop culinar, medical si religios, iar negotul cu mirodenii a fost dominat, pe rand, de arabi si chinezi (inainte de aparitia crestinismului), romani (in primele 5 secole d.Hr.), venetieni (secolele X-XV), portughezi (secolul XVI), olandezi (secolul XVII) si britanici (secolul XIX). Astazi platim bani buni doar pe sofran si pastai de vanilie, dar acum sute de ani aproape orice condiment era dificil de gasit si extrem de scump: umilul piper era ceva neintalnit in casele oamenilor de rand, iar cei instariti pastrau mirodeniile exotice pentru ocazii festive.

Cum ai grija de condimente, in bucatarie?

Pentru a nu uita sa le folosesti, a vedea imediat ce cantitate ai din fiecare si a-ti reface stocul la timp, nu depozita condimentele indesate intr-un dulap sau un sertar, ci tine-le la vedere: pe un raft, in cutii transparente cu magnet, prinse pe o tablita metalica (deasupra blatului de lucru) sau pe frigider, in borcanele asezate intr-un suport rotativ (tinut pe blatul din bucatarie). Retine urmatoarele sfaturi legate de mirodeniile tale, pentru a nu le irosi si a te bucura din plin de aroma lor:

depozitare condimente

  • condimentele uscate au o durata de viata mai mare comparativ cu cele proaspete, dar dupa vreo 12 luni isi pierd aroma (mirosindu-le inainte de fiecare utilizare, iti dai seama daca au expirat)

  • nu cumpara condimente angro, ci in cantitati mici, fix cat pentru recipientele in care le tii

  • nu le tine in soare plin (isi vor pierde aroma mai rapid), ci intr-un loc uscat si intunecat, departe de caldura emisa de aragaz si cuptor, in recipiente de sticla acoperite

  • cumpara si condimente intregi (scortisoara, nucsoara, piper), care vor fi mai aromate atunci cand sunt macinate pe loc

10 condimente esentiale in orice bucatarie

Te-ai intrebat vreodata ce condimente ar trebui sa ai in bucatarie? Fie ca vrei sa faci ordine in muntele de borcanele cu mirodenii din camara sau ca abia te-ai apucat de gatit si vrei sa stii cum sta treaba, descopera mai jos lista noastra de 10 condimente esentiale in orice bucatarie!

1. Scortisoara.

scortisoaraScortisoara este apreciata pentru abilitatile ei de a ajuta digestia, de a scadea tensiunea arteriala, de a stabiliza insulina, de a aroma atat feluri dulci, cat si mancaruri sarate. Scortisoara este obtinuta din scoarta mai multor specii de copaci, iar cele mai comune tipuri pe care le gasesti in magazine au la baza Cinnamomum verum (scortisoara de Ski Lanka/Ceylon, care are un gust mai dulce si o aroma mai fina si mai delicata) si Cinnamomum cassia (scortisoara chinezeasca, care este mai tare si are un gust puternic). Presar-o peste bolul cu cereale integrale, la micul dejun, foloseste-o in bauturi calde (cidru cald de citrice si merisoare, latte de carbune), sosuri, smoothie-uri (smoothie de banane si curmale, smoothie verde, smoothie cu unt de alune), deserturi de casa (prajitura cu mere, negresa cu banane, rulouri cu migdale si scortisoara, bilute energizante, tort bundt de morcov) sau feluri principale de mancare (orez natur, curry, cartofi dulci la cuptor).

Alege scortisoara Ceylon, pentru un produs polifenolic de top!

niavis-eco-scortisoara-ceylon-Pulbere-60gScortisoara de Ceylon se obtine din scoarta arborelui Cinnamomum verum, are o aroma mai fina si mai delicata, comparativ cu scortisoara chinezeasca (obtinuta din scoarta de Cinnamomum cassia). 

2. Turmeric.

turmericTurmericul (sau „sofranul indian”, cum i se mai spune) este un condiment popular in medicina ayurvedica si a ajuns la fie la moda, in ultima vreme, gratie proprietatilor sale antiinflamatorii (asigurate de continutul de curcumina). Si acestea nu sunt singurele sale atribute: citeste articolul de pe blogul nostru despre proprietatile si beneficiile turmericului pentru sanatatea ta! Acest condiment portocaliu intens da culoare retetelor in care este utilizat si se obtine din rizomul uscat al plantei Curcuma longa, care este inrudita cu ghimbirul. Foloseste-l in bauturi calde (golden latte), smoothie-uri (smoothie cu mango, smoothie de ananas si morcovi), retete dulci (crema de zahar ars, cozonac cu nuca si cacao) sau sarate (paine cu malai, unt vegan, omleta de tofu umpluta, pasta de tofu cu morcov, clatite de naut).

Descopera 27 de retete DIY cu turmeric, pentru dinti, par si piele frumoase!

Alege turmericul bio, pentru un produs antiinflamator de top!

bioh-turmeric-pulbere-150gTurmericul contine peste 100 de compusi chimici uimitori, dar este celebru pentru continutul de curcumina (care reprezinta 3% din greutate), un polifenol cu proprietati antiinflamatoare, care ii confera culoarea galben-portocalie.

3. Ghimbir pudra.

ghimbirNu intotdeauna ai ghimbir proaspat in casa si, desi acesta din urma are un gust mai intens, ghimbirul pudra are farmecul lui si rezista mai mult timp pe raft. Bogat in gingerol, substanta cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante puternice, ghimbirul (Zingiber officinale) este eficient impotriva starilor de greata (ca cea matinala, din timpul sarcinii) si poate scadea glicemia. Foloseste ghimbir pudra in ceaiuri, retete asiatice si mediteraneene, dulci (turta dulce si prajituri) si sarate (sosuri, tagine si marinade).

Alege ghimbirul pulbere bio, pentru un produs antiinflamator de top!

niavis-eco-ghimbir-pulbere-60gGhimbirul pulbere se poate folosi atat in scop culinar (pe post de condiment), cat si in scop terapeutic (sub forma de ceai), fiind utilizat de mii de ani in medicina ayurvedica, datorita proprietatilor sale.

4. Usturoi pudra.

usturoiVarianta uscata si maruntita a banalului usturoi (Allium sativum) te poate salva daca nu ai o capatana la indemana (1/8 lingurita de pudra de usturoi este echivalentul unui catel intreg) si se foloseste in retetele in care ai nevoie doar de o aroma usoara de usturoi. Acest condiment scade natural colesterolul „rau”/LDL, iti protejeaza ficatul, contine inulina (fibra solubila prebiotica, care contribuie la digestie, absorbtia calciului si reglarea poftei de mancare) si iti ajuta imunitatea. Adauga pudra de usturoi in sosuri (sos de branza vegan), dressing-uri si vinegrete sau in retete ca sandwich-uri cu pasta de naut, cartofi wedges si parmezan vegan.

Usturoiul este considerat un superaliment. Descopera alte 13 superalimente, intr-un infografic util!

5. Pudra de ceapa.

ceapaCeapa in varianta deshidratata este prezenta in lista noastra de condimente utile din acelasi motiv ca usturoiul. ¼ de cana de ceapa proaspata taiata marunt este echivalentul 1 linguri de pudra de ceapa uscata. Ceapa (Allium cepa) contine inulina, combate inflamatia (gratie quercitinei) si protejeaza inima. Adaug-o in sosuri, dressing-uri, vinegrete, supe, mancaruri de fasole, peste legume la cuptor, in ardei umpluti (in stil mexican) si paste carbonara cu ciuperci.

6. Chilli pudra.

chilli pudraPudra de chili este obtinuta din diverse tipuri de ardei iute uscat si maruntit, este perfecta pentru iubitorii de retete picante si poate fi un adjuvant de nadejde in lupta cu osteoartrita (functioneaza ca agent antiinflamator) si cu kilogramele in plus (deoarece contine calorii negative). Alege un condiment fara sare si zahar adaugate si incorporeaza chilli pudra in marinade, supe, mancaruri de fasole/legume si feluri de mancare mexicane (sau Tex-Mex, bucataria americana regionala din statele invecinate Mexicului), portugheze, indiene, chineze, coreene si thailandeze.

7. Chimion.

chimionSemintele de chimion ale plantei Cuminum cyminum (care face parte din familia patrunjelului) pot fi folosite intregi sau sub forma de pudra in bucatarie. Acest condiment aromat este bogat in fier si ajuta difestia. Chimionul este prezent in retetele asiatice, din Orientul Mijlociu si din nordul Africii; foloseste-l si tu in retete de paine, clatite din cartofi dulci si linte, ciuperci umplute cu legume, chiftelute de post, orez cu legume sau musaca vegana de vinete.

8. Oregano uscat.

oregano uscatOregano (Origanum vulgare) este inrudit cu maghiranul si menta, contine antioxidanti fitonutrienti care lupta cu infectiile bacteriene, fibre, vitamine si minerale. Un pic de oregano merge de minune in orice reteta cu sos de rosii si in feluri de mancare de inspiratie italiana, greceasca sau mexicana, conferindu-le aroma, fara a coplesi restul ingredientelor. Presara-l peste crutoane aromate si pizza cu legume sau in dressing-uri, spaghete, tagliatelle cu legume, calzone cu ciuperci, kebab cu sos de cocos si condimente creole, snitele de soia.

9. Busuioc uscat.

busuiocOdata uscat, busuiocul (Ocimum basilicum) isi pierde din gustul specific, dar asta nu inseamna ca este un condiment care trebuie sa iti lipseasca din colectia culinara. Antiinflamator si antioxidant, busuiocul ajuta la detoxifierea corpului (sprjinind functia ficatului) si este un adjuvant al digestiei sanatoase. Adauga-l in supe si sosuri de rosii, in pate vegetal de naut, chiftele din seminte de floarea-soarelui, placinta ciobanului, placinta vegetariana cu legume, friptura vegetala pe pat de orez brun sau burgeri vegetali. Poti face chiar pesto din el!

10. Foi de dafin.

foi de dafinFrunzele uscate de dafin (Laurus nobilis) iti pot detoxifia corpul, protejandu-l de infectii bacteriene, reduc inflamatia si ajuta inima. Ca sa numai vorbim despre aroma lor lemnoasa, pe care o obtii din numai 1-2 frunze de dafin adaugate in mancare (mai multe pot transforma rezultatul intr-unul amar) si scoase la final, inainte de servire. Foile de dafin sunt nelipsite din mancarurile cu legume fierte ore bune, muraturi si conserve (zacusca de vinete si nautgogosari in sos de mustar, muraturi asortate, castraveti in saramura), dar poti fi regasite si in retete cum sunt pateul de linte si mancarea de linte rosie.

10 condimente si mirodenii esentiale in orice bucatarie – infografic

Articolul precedent Rulada de spanac si tofu
Articolul următor Fursecuri cu unt de arahide
Viziunea SanoVita este că, promovând hrana sănătoasă, nu doar vom asista la o îmbunătățire a sănătății românilor, ci, mai mult de atât, vom fi unul dintre factorii care participă activ la schimbarea în bine. Ne dorim să contribuim la o lume mai bună, mai conștientă de ceea ce mănâncă, de oportunitățile care există în cămara fiecăruia și să dăm idei pentru o alimentație sănătoasă și, în același timp, gustoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.