Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Fructele de goji: 9 beneficii și utilizări ale acestui super-aliment despre care trebuie să știi

Fructele de goji: 9 beneficii și utilizări ale acestui super-aliment despre care trebuie să știi

0
Fructele de goji: 9 beneficii și utilizări ale acestui super-aliment despre care trebuie să știi

Beneficiile fructelor de goji, recunoscute de medicina tradițională chineză, au început să fie subiectul a din ce în ce mai multe studii medicale moderne. Astfel, medicina modernă reușește să demonstreze prin știință aportul pe care aceste micuțe fructe îl aduc sănătății.

Originare din estul Asiei, goji sunt cultivate și valorificate în alimentația și tratamentele medicinale din China de peste 2000 de ani. Aici, întreaga plantă este folosită pentru proprietățile sale – de la florile plantei, fructele de goji, frunzele, semințele și până la rădăcină.

Mai mult, luna august a fiecărui an marchează celebrarea unui festival tradițional ce coincide cu sezonul de cules fructe de goji, pe care chinezii le numesc „nestemate roșii”.

În ultimii ani, beneficiile fructelor goji au intrat în atenția întregii planete, ceea ce a dus la dezvoltarea unei întregi industrii în jurul fructului minune.

În prezent, două specii principale de goji sunt cultivate pe tot globul – Lycium barbarum și Lycium chinense.  Aceste două specii au fost utilizate încă de la început în ceaiurile medicinale și, până în prezent, au căpătat o mulțime de întrebuințări, cum ar fi în produsele cosmetice și de îngrijire.

Noi, experții SanoVita, am promis să fim alături de românii care vor să se educe în legătura dintre alimentație și sănătate. Astfel, un ghid complet despre beneficiile goji, contraindicațiile sale, dar și cum se consumă nu putea să lipsească din articolele noastre.

Proprietățile nutriționale ale goji: Superputerile fructelor-minune

Fructele goji sunt deseori numite „super-alimente”, iar acest lucru se datorează în mare parte proprietăților fructului propriu-zis, care reprezintă o sursă valoroasă de nutrienți.

Porția zilnică de goji recomandată pentru un adult este de aproximativ 28 de grame. Această cantitate mică ne poate asigura o serie vitamine și minerale, precum vitaminele A și C și mineralele calciu, fier și sodiu. De exemplu, 28 de grame de goji pot asigura cca. 350% din doza zilnică recomandată de vitamina A.

Complexul bogat de nutrienți al fructelor de goji, aduce nenumărate beneficii asupra organismului, atunci când sunt consumate cu măsură. Fructele goji asigură deopotrivă o cantitate importantă de antioxidanți. Iar printre antioxidanții prezenți în fructele goji se numără polizaharidele, care joacă un rol-cheie în funcțiile organismului.

Beneficiile goji în lupta cu bolile: Cum îți susțin micii aliați organismul

1. Fructele de goji ajută la buna funcționare a organelor interne

Goji ajută la sănătatea ficatului, putând contribui la prevenirea afecțiunilor sale. Fiind o bună sursă de antioxidanți, fructele goji sprijină îmbunătățirea funcției primare a ficatului, aceea de detoxifiere. De asemenea, numărul mare de aminoacizi și conținutul ridicat de vitamina C contribuie la menținerea sănătății renale.

2. Goji ajută sistemul imunitar

Vitaminele A și C din fructele de goji ajută în mod natural sistemul imunitar. Antioxidanții, împreună cu vitaminele amintite, sunt cunoscuți pentru efectul stimulator asupra imunității și pentru capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi dăunători și împotriva inflamației. Mai mult, fierul din goji este un mineral esențial, ce ajută în transportul oxigenului și, astfel, poate crește numărul de noi celule roșii care sprijină buna funcționare a sistemului imunitar.

3. Goji ar putea contribui la limitarea sau chiar stoparea dezvoltării unor cancere

Fructele de goji acționează ca antioxidanți în organism, iar o dietă echilibrată care include fructele de goji ar putea contribui la limitarea sau chiar stoparea dezvoltării unor cancere. Nivelurile ridicate de antioxidanți, inclusiv vitamina C, zeaxantina și carotenoizii sunt responsabili pentru combaterea celulelor canceroase. Studiile arată că antioxidanții ar putea încetini creșterea tumorii, reduce inflamația și ajuta la eliminarea substanțelor nocive din organism.

4. Fructele de goji sunt folosite în produsele și tratamentele cosmetice

Acestea pot fi folosite la întreținerea sănătății pielii. Acest lucru se datorează proprietăților antioxidante și conținutului de beta-caroten din goji, o formă a vitaminei A și un compus organic esențial în multe plante colorate.

Luptând împotriva radicalilor liberi provocați de poluarea aerului, fum și razele ultraviolete, antioxidanții din goji pot reduce inflamația. Antioxidanții din goji ar putea ajuta pielea pentru a reține umiditate și pentru a regenera eficient celulele tenului. Cu un conținut de nutrienți care se remarcă în mod deosebit prin vitaminele A și C, calciu, fier și sodiu, fructele de goji ar putea contribui și la reducerea acneei, la sporirea producției de colagen și la uniformizarea nuanței pielii.

5. Goji au un impact benefic asupra stării psihice

Consumul de goji ne poate ajuta în menținerea stării de bine și a energiei, putând fi de folos, împreună cu un stil de viață echilibrat, în gestionarea unor afecțiuni precum anxietatea sau depresia.

Fructele de goji au un potențial antioxidant ridicat, care poate ajuta în atenuarea stresului oxidativ. Astfel, goji oferă multe beneficii în menținerea sănătății mintale, cum ar fi prevenirea radicalilor liberi de a deteriora ADN-ul, lipidele și proteinele.

6. Pot ajuta la îmbunătățirea vederii

Fructele de goji pot ajuta vederea, deoarece conțin niveluri ridicate de antioxidanți benefici, dintre care amintim în mod special zeaxantina. Aceiași antioxidanți pot reduce impactul razelor UV asupra ochilor.

O cercetare efectuată pe un eșantion de 150 de seniori a descoperit câteva beneficii ale suplimentării alimentației cu goji. Acestea au crescut nivelul de antioxidanți din sânge, au prevenit hiperpigmentarea maculei (parte a retinei) și au ajutat la înmuierea depozitelor de proteine grase de sub retină.

7. Ar putea stabiliza nivelul de insulină

Un tip de polizaharidă din goji ar putea ajuta în controlul cantității de zahăr din sânge. Un studiu arată că acest tip de polizaharidă care se regăsește și a fost extrasă din goji – administrată pacienților cu diabet în concentrație de 300 de mg/zi per kg corp – ar putea echilibra nivelul de insulină din sânge. Mai mult, studiul arată și că această polizaharidă regăsită în goji ar putea spori nivelul de colesterol sănătos HDL la pacientul diabetic. 

8. Revigorează organismul

Sucul de goji, spre exemplu, poate crește nivelul de energie și îmbunătăți starea generală de bine. Datele fac parte dintr-o cercetare care a descoperit și faptul că sucul concentrat obținut din fructele de goji poate îmbunătăți somnul, rezistența la efort fizic, concentrarea și poate diminua efectele stresului.

9. Te-ar putea ajuta să slăbești

Goji sunt apreciate pentru posibilele beneficii – alături de un stil de viață și o dietă sănătoase – asupra slăbitului, datorită compoziției nutriționale. Desigur, efectele benefice ale acestui „super-aliment” nu apar pe cont propriu, ci odată ce le integrăm într-o alimentație echilibrată și diversificată.

Un studiu efectuat în rândul atleților arată că integrarea unei cantități de 30 de grame de goji uscate poate scădea masa corporală. Rezultatele studiului au fost obținute concomitent cu menținerea unui stil de viață activ, lucru ce subliniază importanța mișcării, pe lângă o dietă echilibrată.

De asemenea, 100 de grame de goji uscate au 13 grame de fibre, ceea ce înseamnă că sunt sățioase și te vor face să te simți plin/ă pentru o perioadă mai lungă. Acest lucru și conținutul lor relativ ridicat de proteine le face o gustare excelentă care să-ți dea energie până la următoarea masă.

Cum să consumăm goji pentru a ne bucura de tot ce-i mai bun din acest fruct?

Fructele de goji pot fi consumate crude, cel mai des pe post de gustare

În acest fel, putem să ne bucurăm de multitudinea de vitamine și minerale din goji, fără a pierde din proprietățile sale naturale. Gustul fructelor goji crude este dulce și puțin acrișor, asemenea merișoarelor.

Fructe de goji uscate

De multe ori, nu avem acces la goji proaspete, iar cea mai facilă alternativă pentru a ne bucura la maximum de acest „super-aliment” este reprezentată de fructele goji uscate, pe care le poți consuma propriu-zis pe post de gustare. Sau le poți integra extrem de ușor în cerealele de la micul dejun, cu lapte sau iaurt, în boluri nutritive, salate de fructe sau o înghețată cu goji și müsli – un mod inedit de a-ți lua atât nutrienți, cât și fibre.

Sucuri de goji delicioase

Fructele goji pot fi transformate foarte ușor și în lichide, perfecte pentru momentele în care ești on-the-go sau în zilele libere, când vrei să te răsfeți cu o gustare simplu de pregătit. Așa că îți recomandăm să încerci sucul de goji sau smoothie-ul de goji – ambele obținute cu ajutorul versatilelor fructe de goji uscate.

Ceai cald din goji uscate

De asemenea, poți opta pentru o băutură caldă în zilele mai friguroase, preparând o cană de ceai din goji, pentru care vei avea nevoie de 200 de ml de apă și 20 de grame de goji uscate. Poți mări cantitatea, folosind câte 10 grame de goji pentru fiecare 100 de mililitri de apă. Ceaiul de goji, de altfel, se numără printre cele mai vechi utilizări ale acestor fructe.

Folosește goji în tratamente cosmetice homemade

Nu în ultimul rând, poți folosi fructele de goji în măști și tratamente faciale. Majoritatea măștilor conțin goji pasate, care protejează și revigorează pielea datorită compușilor antioxidanți.

Poți încerca și tu cea mai simplă mască pentru ten sau mâini, pentru care ai nevoie de doar 2-3 ingrediente. Pune aproximativ 5 goji uscate în 10 mililitri de apă la temperatura camerei. Lasă-le la înmuiat timp de 15-20 de minute, iar apoi pasează-le și aplică pasta astfel obținută pe tenul uscat. Alternativ, poți adăuga și jumătate de linguriță de miere.

Când să limitezi consumul de goji

Consumul de goji este recomandat în multe afecțiuni și pentru îmbunătățirea stării generale de bine. Există, însă, și situații în care este indicat să consulți un specialist înainte să integrezi goji în alimentația ta.

Dacă suferi de diabet

Fructele goji pot reduce nivelul de zahăr din sânge, reprezentând un posibil instrument pentru ținerea sub control a diabetului. Goji pot fi consumate de pacienții cu diabet, însă contează regimul general de alimentație, combinațiile alimentare, cantitățile și toleranța fiecărui organism în parte.

Nu există studii care să demonstreze direct legătura dintre consumul de goji și hipoglicemie, dar este recomandat întotdeauna să consulți un specialist atunci când o boală este identificată. Un regim potrivit pentru o anumită boală și adaptat particularităților fiecărui pacient poate avea un rol esențial în stagnarea bolii și managementul simptomelor, uneori punând chiar în remisiune anumite afecțiuni.

Dacă iei medicamente de subțiere a sângelui (wafarin)

Fructele goji pot cauza efecte adverse atunci când însoțesc administrarea unor medicamente, cum sunt cele pentru subțierea sângelui. Un studiu a descoperit faptul că o pacientă de 71 de ani care a consumat suc de goji în timpul tratamentului cu wafarin a întâmpinat efecte adverse, care au dispărut apoi odată cu încetarea curei cu suc de goji.

Dacă urmezi un tratament medicamentos pentru tensiune

Fructele goji ar putea augmenta efectele medicamentelor pentru tensiune, încurajând apariția hipotensiunii. Nu există studii clare care să confirme acest lucru, dar dacă urmezi un tratament pentru hipertensiune, sfătuiește-te cu un specialist înainte să consumi goji în mod regulat.

Consumate într-o alimentație echilibrată, fructele de goji sunt un adevărat aliat al sănătății, cu numeroase beneficii asupra organismului. Pe cât de diverse sunt beneficiile fructelor goji, pe atât de ușor este să le integrăm în mic dejunuri, gustările dintre mese și deserturi. Dacă încă nu le-ai încercat, îți promitem că fructele goji sunt un aliment gustos și valoros în orice bucătărie.

Ești pregătit/ă să incluzi fructele de goji în alimentația ta? Cumpără produsul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.