goji
100 g
Produs disponibil in mai multe variante:
Tonic general al organismului, goji este fructul cu o concentrație de antioxidanți semnificativă. Conține polizaharide, aminoacizi, uleiuri esențiale, vitamina A și C, calciu, fier, sodiu și betacaroten. Datorită proprietăților deosebite, fructele goji întăresc sistemul imunitar, mențin greutatea corporală în limite normale și încetinesc procesul de îmbătrânire.
Din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre, fructele goji trezesc curiozitatea, incită interesul și stârnesc entuziasmul oamenilor datorită, pe de o parte, proprietăților terapeutice și nutritive recunoscute și, pe de altă parte, legendelor și miturilor care li se asociază. Să fie fructele goji capabile cu adevărat să încetinească sau chiar să oprească, în anumite cazuri, îmbătrânirea? Unde se desparte realitatea de poveste? Vă invităm să descoperim răspunsurile împreună, plecând într-o călătorie care începe, cu mii de ani in urma, pe meleagurile Chinei antice.
Fructe Goji: Informații generale
Fructele Goji, sau Lycium Barbarum, pe numele lor științific, își au originea în zonele muntoase ale Chinei antice, în Mongolia și Tibet acum mai bine de 1700 de ani, unde erau folosite în scopuri medicinale de călugarii care, la vârste înaintate, se pare că aveau o sănătate înfloritoare. Cuvântul Goji este o aproximare a cuvântului chinez gǒuqǐ (杞), denumirea chinezească pentru boabe.
Treptat, goji au pășit peste granițele asiatice și au ajuns să fie introduse treptat și în alimentația zilnică a occidentalilor, dar de cea mai mare popularitate s-au bucurat mai ales în ultimii 5 de ani, pe măsură ce efectele lor benefice au venit să contracareze efectele chimicalelor prezente în alimentele de baza. China este in zilele noastre cel mai mare comerciant și exportator în domeniu.
Legende și mituri despre fructele Goji
Nu se știe cu precizie dacă utilizarea acestora cu mii de ani în urma era datorată cunoștințelor - ceea ce înseamnă că apariția lor este chiar și mai veche de 1700 de ani - sau întâmplătoare. Circulă o legendă potrivit căreia fântâna de unde își procurau apa de băut călugării tibetani era situată exact lângă un arbust goji, iar fructele, când se coceau, cădeau în apă, conferind acesteia calități terapeutice. Dacă avem în vedere că multe dintre marile descoperiri în materie de alimentație ale omenirii (cum sunt, de exemplu, cartofii copți) s-au făcut din greșeală, este posibil ca fructele de goji să nu facă excepție, iar răspândirea lor să aibă la bază nu un mit, ci o întâmplare cu rezultat fericit. Povestea de mai sus nu este singura în circulație despre fructele goji, în realitate găsim mult mai multe, răspândite în toată lumea și majoritatea au în centru același motiv: un om care trăiește miraculos de mult (200-300 de ani), consumându-le.
Analizând obiectiv, fără îndoială că o mare parte dintre aceste legende reprezintă o strategie de marketing, cunoscut fiiind faptul că elementul miraculos are întotdeauna darul de a atrage publicul. Pe de altă parte, pe principiul nu iese fum fără să faci foc, este de asemenea cert că la bază se află chiar mai mult decât un sâmbure de adevăr: fructele goji au beneficii deosebite, iar acest lucru a fost dovedit pe cale științifică.
Studii efectuate pe fructele goji
Vă aducem în atenție două cercetări care au studiat efectul fructelor de Goji. Cel dintâi a avut loc în anul 1994, aplicat pe 79 de persoane cu cancer. Rezultatele, publicate în Jurnalul Chinez de Oncologie, arată că subiecții au răspuns mai bine la tratamentul maladiei lor, din momentul în care goji au fost introduse în regimul alimentar zilnic.
Al doilea studiu a avut loc în spațiul occidental, folosind o metodă de o acuratețe mai mare cum ar fi cea a randomizării, a dublulului orb și al verificării clasice cu placebo. Rezultatele, publicate în Revista de Medicină Complementară și Alternativă (vol. 14, nr. 4, 2008) relevă un nivel crescut al energiei zilnice, o calitate mai bună a somnului, acuitate mentală, calm și îmbunătățirea funcțiilor gastro-intestinale la subiecții aleși, care au consumat suc de goji pe parcursul a 14 zile neîntrerupt.
Ce gust au fructele goji?
Fructele goji au un gust plăcut, ușor picant, dulce și totodată acrișor. Au semințe, lucru care dă diverselor preparate în combinația cărora intră, o textură specială. Ca formă, seamănă întrucâtva cu stafidele, dar mai alungite, asociere făcută atât pe baza dimensiunilor fructelor inițiale, cât și a faptului că, pentru ambele, forma principală de comercializare este uscată.
Medicina tradițională chineză ne invață să le consumăm atât crude, cât și uscate sau folosite în ceai, adăugate în supe pentru a da savoare și nutrienți, cât și sau sub formă de extracte lichide. De altfel, pe piață chiar găsim disponibil sucul de goji - extract lichid, de obicei în sticle de 900 de ml. În unele regiuni ale globului fructele de goji se adaugă în cerealele pentru micul dejun sau alte tipuri de snack-uri și gustări, în prăjituri sau chiar salate.
Unde cresc fructele goji?
În China, plantațiile de goji se întind pe mai mult de 200.000 de hectare, dar a început să se cultive din ce în ce mai mult și în țările occidentale, în special în cele cu clima temperată. Arbustul de goji, din familia Solanaceae (cea din care fac parte și tomatele), cu fructe mici (1,5 - 2cm lungime) de culoare roșiatică - portocalie, se cultivă ușor, întrucât nu este extrem de pretențios: preferă o zonă cu expunere totală la soare și un sol de o umiditate moderată. Rezistă la temperaturi scăzute până la -28°C și călduri de 38°C. Deși începe să rodească încă după primul an (în luna august), rodul semnificativ apare abia după 4-5 ani și se ridică la aproximativ 2 kilograme de fruct pentru un arbust matur.
Adaptabilitatea lui la condiții termice variate este motivul pentru care a început să fie cultivat și în România, unde există o adevarată comunitate axată pe acest subiect, cu forum dedicat, care permite consumatorilor și cultivatorilor să facă permanent schimb de experiență.
Puteți planta și crește arbustul de goji chiar și în propria grădină sau în balcon, nu e nevoie neapărat să aveți o plantație de tip clasic pentru a vă bucura de beneficiile acestor fructe. Ideal ar fi să alegeți înmulțirea cu ajutorul lăstarilor puși să facă rădăcini, este o metodă mai eficienta și mult mai rapidă decât în cazul semințelor. În cazul în care alegeți cultivarea în balcon, într-o jardinieră, nu uitați că planta are nevoie de un pământ umed mereu, ușor nisipos, dacă este posibil, și că în perioada de înflorire are nevoie să stea în aer liber, nu în interior (apropo de balcoanele închise).
Fructe Goji: Compoziție
Fructele goji conțin vitamina A și C în concentrație ridicată, toate vitaminele din grupa B (B1, B2, B3), minerale (calciu, potasiu, fier, zinc, seleniu, fosfor, mangan, cupru, crom), 17 aminoacizi, betaină, flavonoide, carotenoide (beta-caroten, zeaxantina, luteină, licopen). O porție de 25 de grame de fructe goji uscate (cantitatea zilnică recomandată pentru consum) aduce organismului tău:
- mai mult de 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A
- 16% din doza zilnică de vitamina C
- 9% din doza de fier
- 5% din doza de calciu.
Fructe Goji - Beneficii pentru sănătate
Lista beneficilor pe care consumul de goji îl aduce sănătății noastre este extrem de lungă. Nu vorbim însă despre un consum ocazional sau excesiv, ci de unul controlat, dozat cu responsabilitate și moderație. Iată mai jos exemple care vor demonstra cu siguranță renumele de superaliment ale acestor fructe.
- contribuie la reducerea nivelului de colesterol în sânge și controlul glicemiei
- au un efect antiinflamator
- ajută la cicatrizarea țesuturilor lezate
- au efect energizant pentru organism, motiv pentru care nu se recomandă consumul la o oră prea târzie, seara, în schimb, sunt indicate în perioadele de efort intens intelectual sau fizic
- duc la îmbunătățirea vederii
- prin conținutul de antioxidanți contrinbuie la regenerarea țesuturilor și încetinirea procesului de îmbătrânire
- acționează împotriva constipației
- îmbunătățesc circulația sanguină
- întăresc sistemul imunitar
- sprijină protejarea pielii împotriva radiațiilor solare puternice
- contribuie la menținerea sănătoasă a sistemului nervos
- sunt un puternic antioxidant
- întăresc oasele și ligamentele
- sprijină procesele hepatice și renale
Fructe Goji - Beneficii pentru frumusețe
Produsele de machiaj, atât de iubite de către femei, acționează asupra exteriorului: dau pielii un aspect neted, îi ascund imperfecțiunile. Ele lucrează pentru a masca efectul, nu pentru a combate cauza și de aceea reprezintă soluția rapidă, aflată, de cele mai multe ori, la îndemână, dar cu o durată limitată în timp. După un număr considerabil de ore de la aplicare, chiar și cele mai scumpe produse cosmetice se șterg, se întind, astupă porii și încep să facă mai mult rău decât bine.
- Fructele de goji consumate regulat, acționează din interior, îmbunătățesc aspectul pielii, previn îmbătrânirea prematură, petele, dermatita sau acneea.
- Poate hrăni tenul datorită vitaminei A, C și altor compuși antioxidanți. Să nu uităm că un ten frumos nu înseamnă doar un ten machiat, ci mai ales unul sănătos.
In aceste condiții, nu este de mirare faptul că fructele de goji au cucerit vedete internaționale, care le folosesc atât în alimentația zilnică, cât și înainte de reprezentații sau repetiții istovitoare sau pentru măști cosmetice.
Cum se consumă fructele Goji?
Înainte de consum
Dat fiind că fructele de goji se găsesc în comerț în general sub formă uscată, se recomandă ca înainte de consum ele să fie ținute în apă (eventual ușor călduță) până când se înmoaie. Acest tratament nu mai este necesar în cazul în care adăugăm fructe de goji în supele fresh, de exemplu, pentru un plus de savoare. În rest, modul în care le integrăm în meniurile noastre zilnice ține mult de imaginația și de preferințele alimentare ale fiecărei persoane.
Goji în salate și deserturi
După rehidratare, putem adăuga, de exemplu, fructe de goji în salate sau chiar prăjituri.
Fructele de goji și produsele lactate
Combinate cu iaurt sau băuturi vegetale, fructele de goji pot fi consumate sub forma unui smoothie racoritor, extrem de sănătos sau la congelator pentru o înghețată de senzație.
Goji și cereale - o combinație de senzație
Dacă facem o combinație între goji și cereale, apoi legăm amestecul cu puțină marmeladă fără zahăr și îl punem în forme, vom obține niște delicioase batoane de cereale homemade. Fructe de goji împreună cu lapte proaspăt și cereale, constituie un mic dejun care va asigura energia necesară în prima parte a zilei.
Gătește cu goji!
Alăturate legumelor la tigaie vor da aroma dulce acrișoară tipică bucătăriei asiatice, rezultând un preparat exotic.
Cantiatea zilnică recomandată
Din punct de vedere al cantității ideale de consumat zilnic pentru sănătate, iată câteva specificații făcute de specialiștii în nutriție:
- Dacă veți consuma goji sub formă uscată, este recomandată o cantitate de aproximativ 25 g zilnic.
- Dacă alegeți suc concentrat de goji, se recomandă 20 ml de 1 sau 2 ori pe zi . Acesta poate fi consumat ca atare singur sau, după gust, diluat în apă sau piureuri de fructe proaspete.
Ceaiul de goji
- Ceaiul de goji este o băutură cu efecte benefice asupra organismului.
- Un amănunt interesant: în prepararea ceaiului de goji nu intră neapărat numai fructele, ci și frunzele, așadar dacă se întâmplă să găsiți în comerț frunze, nu doar fructe de goji, nu le ocoliți. În China antică se considera că frunzele arbustului aveau rol în stimularea potenței și creșterea fertilității.
- Mod de preparare: peste 2 lingurițe de fructe uscate (sau mix de fructe și frunze) se pun 150 ml de apă clocotită și se lasă timp de 10 minute. Ceaiul are un gust deosebit și nu este necesar adaosul de zahăr, întrucât fructul în sine va îndulci lichidul fierbinte. Puteți adăuga și coajă de portocală, ghimbir ras sau lămâie, după gust.
- Spre deosebire de alte ceaiuri, unde, după preparare, arunci pliculețul care a dat aroma, în cazul ceaiului de goji este recomandat ca fructele să fie consumate, întrucât au gust plăcut și se obține astfel un cumul maxim de beneficii.
Pot fructele de goji să fie cu adevarat utile în dietele de slăbire? Răspunsul este cu siguranță DA, dar numai cu condiția ca dieta respectivă să se bazeze pe principiile clasice, sănătoase, iar ele să fie respectate. Goji este un adjuvant, nu un remediu miraculos, care te slăbește peste noapte. Aceasta înseamnă că fructele îți ușurează sarcina pe care ți-ai asumat-o, adică pierderea în greutate, dar numai în cazul în care te-ai angajat să urmezi o dietă sănătoasă, variată și echilibrată.
Fructele de goji au un indice glicemic foarte scăzut și, mai mult decât atât, dau senzația de sațietate datorită fibrelor conținute, așadar se constituie în minunate gustări între mese sau în momentele în care simți nevoia să ronțăi ceva. O gustare care însă nu conține decât 90 de calorii pentru cantitatea zilnică recomandată. Goji au un gust delicos și amână senzația de foame, marele dușman al dietei tale. Mai mult decât atât, ajută metabolismul, scad pofta de dulce, și dau energie. Sunt o sursă de fibre (3 grame de fibre la 28 grame de fruct), ceea ce ajută sistemul digestiv al organismului.
Fructe Goji: Mituri
- Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte? Din păcate, nu chiar așa! Oricât de mari ar fi beneficiile fructelor goji, ele nu depășesc totuși granița realului, așadar legendele expuse mai sus, despre persoane care au trăit, consumându-le, sute de ani, nu trebuie luate, firește, ca atare. Nu a fost dovedit prin studii că fructele goji ar preveni sau încetini îmbătrânirea, deși, având în vedere conținutul ridicat de antioxidanți, acest lucru nu este deloc imposibil, dar nu la un nivel vizibil cu ochiul liber, ci la nivel microcelular. Un lucru este cert însă: pentru persoana care consumă fructe de goji, influențată fiind de creșterea calității vieții datorită efectelor terapeutice ale fructelor, procesul de îmbătrânire pare cu siguranță mai lent.
- Fructele goji vindecă artrita măcar reduc durerile articulare? Tehnic vorbind, nu este dovedit pe cale științifică, așadar vom trece și acest aspect în categoria mituri. Ar fi posibil, totuși, ca și în acest caz să fie o exagerare a unei proprietăți a fructelor, aceea de creștere a energiei zilnice (de data aceasta clar dovedită științific). Când te simți plin de energie parcă uiți de dureri, nu?
Fructe Gojii: Riscuri
Nu au fost consemnate, în literatura științifică, riscuri sau efecte adverse ale utilizării fructelor de goji, atunci când sunt consumate în doza recomandată, de care am discutat anterior. Practic, nu anumite produse în sine, ci excesul lor este cel care dăunează organismului. în cazul utilizării în doze mai mari decât cele recomandate și, mai ales în cazul consumului de către persoane care se află deja sub tratament medical pentru anumite afecțiuni, ca orice alt aliment, fructele de goji pot interacționa cu medicația.
Medicul curant este cel care trebuie să decidă dacă și în ce cantitate puteți consuma anumite alimente, inclusiv fructe de goji. De asemenea, persoanele care suferă de diferite afecțiuni renale sunt sfătuite să nu consume cantități mari de goji din cauza compoziției lor bogate în calciu și oxalați, care ar putea să nu fie filtrate corespunzător de către rinichii deja suferinzi și astfel să se creeze condiții propice pentru formarea pietrelor, însă depinde de întregul tablou clinic al pacientului, de aceea este bine să consultați un nutriționist.
Este posibil ca fructele de goji să interacționeze cu medicamentele anticoagulante. Literatura de specialitate prezintă cazul unei femei de 80 de ani, de naționalitate chineză, care ar fi consumat 3-4 căni de ceai de fructe goji zilnic, dar, chiar și pentru acest unic exemplu, riscul în cazul de exces există.
La modul teoretic, fructele de goji nu au motiv să dăuneze femeilor însărcinate sau care alăptează, dar, pentru că nu sunt disponibile studii științifice care să probeze pe baza științifică acest lucru, pentru precauție, nu se recomandă folosirea produselor în cazurile mai sus amintite.
- Declarație nutrițională
- per 100g
- Valoare energetica
- 1092kj/ 261kcal
- Grasimi
- 4.5 g
- din care acizi grasi saturati
- 0.2 g
- Glucide
- 43 g
- din care zaharuri
- 43 g
- Fibre
- 9.6 g
- Proteine
- 12 g
- Sare
- 0 g
Goji