Bombonele din hrisca si fulgi de cocos
Bombonele din hrisca si fulgi de cocos reprezinta un rasfat dulce, sanatos si natural, dar cu mult mai putine calorii decat dulciurile procesate pe care le gasesti in magazine. Un preparat perfect pentru momentele in care iti doresti ceva bun, dar nu vrei sa iti pui in pericol silueta. Creeaza o simfonie a gustului, combinand aroma tomnatica de alune si hrisca cu cea exotica de cocos si curmale!
TIMP PREPARARE 30 minute
PORTII 20 bombonele
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Bombonele din hrisca si fulgi de cocos
- 1 cana hrisca coapta
- 1/2 cana migdale/alune de padure
- 1 cana fulgi de cocos
- 1/2 cana curmale fara samburi
- scortisoara
- apa
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare:
- Lasa hrisca intr-un castronel la hidratat peste noapte in apa, apoi, cand incepi prepararea, scoate-o intr-o strecuratoare si scurge-o bine de apa.
- Torni peste curmalele apa cat sa le acopere si apoi le pui la foc mic pana cand apa incepe sa clocotesca.
- Imediat dupa ce au dat in clocot, se inchide focul si curmalele se lasa la racit.
- Maruntesti migdalele, apoi le pui in blender impreuna cu hrisca bine scursa de apa, curmalele, scortisoara si jumatate din cantitatea de cocos.
- Mixezi ingredientele pana cand obtii o crema consistenta, adaugandu-se apa daca este necesar.
- Crema trebuie sa fie suficient de tare incat sa permita modelarea ulterioara a bomboanelor.
- Iei din compozitia rezultata cate putin, cu ajutorul unei lingurite si modelezi bomboanele in forma de bila. Nu trebuie sa fie foarte mari, gandeste-te sa poata fi mancate dintr-o imbucatura, maxim doua.
- Tavalesti bine bomboanele prin fulgii de cocos ramasi.
- Se lasa la rece cel putin o ora si tot la rece se pastreaza daca nu le-ai consumat pe loc.
Observatii:
- Hidratarea boabelor de hrisca nu reprezinta un process dificil, dimpotriva, dar trebuie sa fii atent la doua aspecte, daca vrei sa iti reuseasca perfect: cantitatea de lichid si timpul.
- Cand pui hrisca la hidratat, adauga apa suficienta, cel putin cat sa o acopere, altfel nu va avea de unde sa extraga lichid si nu doar ca va ramane tare in mijloc, dar nu va avea nici gustul acela de nuca de toamna, specific ei.
- Acest aliment, in forma in care o gasesti comercializata in magazine, trebuie sa stea in jur de 10 ore in apa inainte de preparare, ca sa se inmoaie complet.
- Hrisca nu se va transforma in gel, ca semintele de chia, dar isi va mari volumul prin acumularea de apa, asa ca trebuie sa ai grija sa ii pui suficienta.
Stiai ca?
- Hrisca nu contine gluten, deci poate fi consumata si de persoanele care prezinta intoleranta la acesta?
- Contribuie la curatarea ficatului si a bilei de toxine si ajuta la eliminarea excesului de apa din corp?
- Hrisca nu este, asa cum multa lume crede, o cereala, ci o planta ierbacee cu flori, din care se consuma semintele? Din aceeasi familie cu hrisca, Ploygonaceae, face parte stevia creata, rubarba si macrisul.
- In Rusia, care este, in momentul de fata, cel mai mare cultivator si exportator de hrisca din lume, exista un preparat traditional pe baza de hrisca, numit Kasha, care este nelipsit de pe mesele rusilor? Kasha se prepara din hrisca fiarta in lapte, indulcita cu miere si aromatizata cu scortisoara, optional adaugandu-se nuca.
- Hrisca este un aliment care contine 8 aminoacizi esentiali, mangan, cupru, calciu si magneziu, fibre, proteine si foarte putine grasimi (1,8-2,7%)?
- 100 de grame de hrisca au doar 154 de calorii ?
Buna! Daca hidratez hrisca nu mai trebuie fiarta? E potrivită consumată doar hidratata pt cei cu un sistem digestiv cu probleme? Mulțumesc frumos
Cel mai indicat mod de a consuma hrișca este ca aceasta să se fiarbă în raport 2:1 (apă:hrișcă) pentru 20-30 minute. Această recomandare se face pentru a îmbunătăți digestibilitatea (pseudo)cerealelor și e valabilă pentru toate pesoanele, nu doar pentru cele cu probleme digestive. Inclusiv hrișca coaptă este bine să se consume astfel. Coacerea se face pentru a intensifica gustul, nu pentru a sări peste etapa de fierbere.