Câte straturi are o salată perfectă?
Salatele sunt reginele preparatelor în perioada aceasta, deoarece sunt ușor de gătit, de mâncat și sunt, în același timp, sățioase, gustoase și sănătoase. Iată cum ar trebui să arate o salată completă, ținând cont de straturile de bază.
Primul strat- Frunzele
Frunzele de salate verzi reprezintă „fundația” rețetelor de acest tip. Acestea nu doar că oferă un aspect plăcut, dar și asigură aportul esențial de vitamine ( A și C), minerale ( fier, calciu, magneziu, potasiu) și fibre. De asemenea, frunzele de salată verde au un conținut scăzut de calorii (aproximativ 15 kcal la 100 gr. de frunze proaspete). Totuși, există multe tipuri de frunze potrivite pentru salată – clasica lăptucă, spănăcelul, fetica (Valerianella locusta), rucola, romaine, frisee, endivia sau combinațiile dintre acestea pe care le găsești gata spălate în vitrinele frigorifice de la supermarket – așa că poți să faci combinații, în funcție de preferințe.
Al doilea strat – Legumele și fructele
Cel de-al doilea strat pentru salată este compus din legume și, opțional, fructe. Adaugă roșii, castraveți, ardei, sau mazăre, conopidă, morcov ras, ceapă, mere. O parte considerabilă din compoziția unei porții de salată trebuie, ideal, să fie formată din legume. Acestea conțin minerale, fibre și vitamine.
Fructele uscate reprezintă alte ingrediente numai bune prin care să adaugi gusturi și texturi noi în salate. Pe lângă asta, acestea îți oferă o mulțime de vitamine.
– Merișorul conține vitaminele; E, K , flavonoide (substanțe cu efect antioxidant) și minerale precum mangan și cupru. Specialiștii recomandă merișorul ca puternic aliat al unei diete echilibrate și sănătoase.
Avem pentru tine o idee de salată foarte gustoasă cu morcovi și migdale. De asemenea, te sfătuim să adaugi legume proaspete într-o salată de tofu marinat.
Al treilea strat – Proteinele
Să nu uităm de alimentele vegetale bogate în proteine. Leguminoasele, spre exemplu, sunt alimente foarte hrănitoare, fiind principala și cea mai importantă sursă proteică dintr-o salată.
-Boabele de fasole reprezintă o sursă ideală de proteine. De asemenea, conțin zinc, cupru, mangan, magneziu, fier și vitaminele B1, B6 și K.
– Lintea are un conținut proteic ridicat, fibre, vitamine din grupul B, folat, fier, cupru, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, zinc, seleniu.
-Poți adăuga aici tofu și tempeh. Sunt hrănitoare, sănătoase și gustoase. Pe scurt, sunt ideale pentru o salată completă.
Salata Tabbouleh cu linte este recomandarea noastră. De asemenea, poți încerca varianta specială de salată grecească cu năut.
Al patrulea strat – Topping-ul
Când ne gândim la un topping sănătos, luăm în calcul acele ingrediente pe care le punem într-o cantitate mică pentru a da un plus de aromă salatei. Astfel, poți adăuga: semințe de rodie, parmezan, măsline, stafide, numeroasele verdețuri aromate (pătrunjel, busuioc, oregano proaspăt).
– Semințele de dovleac conțin minerale precum fier, zinc, fosfor și magneziu, seleniu potasiu și toate vitaminele B (cu excepția B12), vitaminele E și K.
– Semințele de floarea-soarelui conțin fibre, folat, seleniu, magneziu, cupru, fier, calciu și grăsimi sănătoase. Mențin sănătatea ochilor și a pielii, contribuie la reglarea digestiei şi ajută la normalizarea valorilor tensiunii arteriale.
– Nucile au un conținut ridicat de grăsimi benefice, antioxidanți și reprezintă o sursă bogată de vitamina E.
La final, dacă dorești să oferi mai mult gust, îți lăsăm și o idee de dressing, potrivit pentru mai multe tipuri de salate.
Acum că știi care este secretul unei salate reușite, te încurajăm să încerci rețete ținând cont de această structură. Numărul și tipul ingredientelor le alegi tu, după gust și preferințe. Poftă bună!