Acasă Nutriție și alimentație sănătoasă Cum treci peste „nu pot”?

Cum treci peste „nu pot”?

0
Cum treci peste „nu pot”?

 

Mulți dintre noi se confruntă frecvent cu „nu pot”, atunci când încearcă să înlocuiască un obicei nesănătos cu unul mai sănătos. Dacă reușim, însă, să traversăm aceste bariere psihologice pe care noi singuri ni le impunem, atunci putem reuși orice. Cum facem acest lucru în ceea ce privește stilul de viață? Cu răbdare, în mulți pași mici.

Primul dintre aceștia ar fi să îți dai seama care sunt, de fapt, barierele tale. Ce te-a împiedicat să îți schimbi obiceiurile alimentare în trecut? Ce crezi că te-ar putea opri în viitor? Identificarea acestor bariere acum – și crearea unui plan care să te ajute să le depășești – te va ajuta să adopți noi obiceiuri. Când atingi o barieră – și majoritatea oamenilor o fac – cere ajutor. Vorbește cu familia și cu prietenii, pentru a te încuraja sau cu un medic, pentru a te asigura că îți desfășori activitățile în siguranță.

Există multe motive pentru care poate nu vrei să încerci să schimbi obiceiurile alimentare. Iată câteva bariere frecvente și câteva soluții la acestea:

1. „Nu voi putea niciodată să schimb modul în care mănânc” – acest lucru vine de fapt dintr-o teamă de eșec. Oamenii amână să facă schimbări în viața lor din cauza acestei frici. Aceasta te poate împiedica să începi să-ți schimbi stilul de viață și poate apărea mai ales în zilele în care te simți descurajat. Poate în trecut ai mai încercat, însă totul s-a terminat lăsându-ți un gust amar privitor la tine și la voința ta. Vreau să îți spun că nu e obligatoriu să fie mereu așa.

 

Solutii posibile:

  • Definește cu mai multă atenție „succesul” și „eșecul”. Dacă scopul tău este pur și simplu să îți îmbunătățești alegerile alimentare sau să pierzi puțin în greutate, probabil vei avea succes. Un obiectiv de a slăbi foarte mult, foarte rapid, de a „vindeca” o boală sau de a mânca „perfect” nu este realist și poate duce foarte ușor la eșec.
  • Stabilește obiective mici, măsurabile. Consumul a două bucăți de fructe pe zi este un obiectiv destul de ușor de atins. Însă a renunța la mâncarea ta preferată este mult mai greu și este mai probabil să nici nu încerci măcar. Toate schimbările se fac cu pași mici înlocuind acolo unde o poți face cu ușurință. Apoi, pe parcurs, vei reuși inclusiv cu aspectele nutriționale nesănătoase dar de care ești legat emoțional.

 

2. „Nu am timp să fac schimbări” – este un motiv foarte comun. Poate lua forma „Viața mea este prea ocupată” sau „Mă simt mereu grăbit/ă” sau „Am lucruri mai importante de făcut”.

 

Solutii posibile:

  • Găsește modalități sau tehnici de a gestiona mai bine timpul, cum ar fi tehnica pomodoro.
  • Întreabă-i pe ceilalți cum reușesc să includă o alimentație sănătoasă în viața lor.
  • Nu încerca să faci prea multe modificări simultan. Modificările mici necesită mai puțin timp, dar se cumulează.
  • Cere ajutor familiei și prietenilor pe măsură ce îți schimbi comportamentul alimentar. Acest lucru poate presupune ca aceștia să te ajute să îți eliberezi timpul.
  • Gătește mese rapide. Mulți oameni cred că pentru a mânca bine, ai nevoie de mult timp pentru a găti. Dar există multe cărți de bucate despre cum să pregătiți mese rapide și sănătoase.
  • În ceea ce privește sportul, poate o oră de exerciții pe zi pare mult. Însă astăzi poți face 15 minute de mișcare, conștientă și impusă. Apoi gândește-te cum te-a făcut să te simți acest lucru. Fiind atent la starea ta psihică după cele 15 minute, mâine vei putea mai mult.

 

3. „Nu-mi plac alimentele sănătoase” – mulți oameni folosesc acest motiv sau variații ale acestuia, cum ar fi „Nu-mi plac legumele”, „Nu-mi plac alimentele cu conținut scăzut de grăsimi” sau „Nu pot să renunț la dulciuri”. Deseori, în spatele acestor motive se află frica de necunoscut.

 

Solutii posibile:

  • Dă-le timp. Preferințele alimentare se modifică lent, dar se schimbă în timp. Adoptarea unui nou obicei poate dura 3 luni sau mai mult. Convinge-te să scapi de prejudecățile cu privire la ceea ce îți place și ce nu îți place și dă o nouă șansă celor din urmă.
  • Ia-o usor. Nu trebuie să renunți complet la alimentele preferate, dar poate că va trebui să le rărești. Redu numărul modificărilor de la un moment dat și acordă-ți timp pentru a te adapta.
  • Admite factorii care îți influențează preferințele alimentare. Morcovii nu sunt la fel de tentanți pentru o reclamă, de exemplu. De asemenea, dacă crezi că sunt „mâncare de iepure”, încearcă să înlocuiești aceste mesaje negative cu mesaje pozitive, care să te încurajeze să îi incluzi în dieta ta.
  • Încearcă treptat să înlocuiești dulciurile, de exemplu, cu variante mai sănătoase, precum fructele sau diverse preparate dulci gătite cât mai dietetic.

 

4. „Alimentele sănătoase costă prea mult”- este adevărat că lucruri precum produsele proaspete, pâinea integrală și alte produse alimentare sănătoase pot costa mai mult decât fast-food și junk food. Însă te poți menține în limita bugetului, alocând puțin timp suplimentar pentru planificare, cumpărături și gătit. Cu cât investești mai mult timp, cu atât vei economisi mai mulți bani.

 

Solutii posibile:

  • Economisește bani învățând și planificând. Planifică mesele în fiecare săptămână, astfel încât să scadă nevoia – sau pofta – de a mânca în oraș sau de a comanda. Planifică meniurile astfel încât să îți rămână și pentru mesele viitoare.
  • La supermarket, economisește bani cumpărând marca magazinului în loc de mărci de renume și cumpărând din rafturile pentru alimente vrac.
  • Cumpără pâine din cereale integrale vechi de o zi la reducere la un magazin local de panificație.
  • Dacă nu ești obișnuit să gătești, începe să înveți. Nu este greu să gătești mese simple, ieftine și sănătoase.

 

5. „Voi fi criticat sau luat în derâdere dacă mănânc alimente sănătoase” – mulți oameni sunt împiedicați să își schimbe obiceiurile alimentare din cauza modului în care cred că vor fi văzuți de ceilalți. Poate fi greu să urmezi un plan de alimentație sănătoasă atunci când familia și prietenii nu te susțin.

 

Solutii posibile:

 

  • Găsește alți prieteni care vor să se schimbe. Fă un curs despre gătitul meselor sănătoase, găsește o comunitate online sau implică-ți familia. Mulți oameni lucrează la probleme nutriționale și îți pot oferi sprijin.
  • Găsește restaurante unde te simți confortabil.
  • Comandă alimente gătite într-un mod mai sănătos (de exemplu, preparate pe grătar, în loc de a fi prăjite în ulei). Este un lucru obișnuit și este posibil ca personalul să fie destul de familiarizat cu solicitările tale .

 

6. „Nu mă pricep să fac schimbări” – poate lua forma „Sunt prea bătrân pentru a face schimbări”. Adesea, stima de sine scăzută face dificilă schimbarea.

 

Solutii posibile:

  • Fă modificări mici și măsurabile. Sunt mai ușor de realizat și de obicei provoacă mai puțină frică, deoarece există un risc mai mic. De exemplu, încearcă să mănânci cu o bucată de fruct mai mult pe zi decât de obicei.
  • Lucrează la respectul de sine, dacă acesta este o problemă. Consilierea poate ajuta cu probleme de stimă de sine. Succesul pe care îl simți din îmbunătățirea obiceiurilor alimentare poate îmbunătăți și stima de sine. Puțin câte puțin, poți începe să schimbi modul în care te vezi și capacitatea însăși de a te schimba.
  • Pentru a identifica propriile bariere în calea schimbării obiceiurilor alimentare, gândește-te la ultimele dăți în care ai vrut să îți schimbi comportamentul alimentar, dar nu ai făcut-o. Ce te-a retinut? Notează-ți motivele. Apoi, pentru fiecare dintre aceste motive, scrie un răspuns care te ajută să reconsideri alegerea. Uită-te la lista ta de motive și răspunsuri ori de câte ori ești pe cale să alegi ce să mănânci.

 

Și așa, ușor, ușor, fiind atent la tine și la cum te simți după ce ai făcut un pas mic în direcția cea bună, vei descoperi că poți mai mult. Aceasta este rețeta pentru cei mai mulți dintre noi. Există și situații particulare în care e nevoie de mai mult de lucru, poate și de un psiholog, schimbarea stilului de viață fiind o provocare psihică, în primul rând. Însă ceea ce trebuie să ne motiveze pe fiecare dintre noi este faptul că reușita este la o mică distanță. Trebuie doar să încep să fac pași mici în acea direcție.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.