Acasă Gătesc gustos De ce este bine sa folosesti ulei presat la rece in bucataria ta?

De ce este bine sa folosesti ulei presat la rece in bucataria ta?

0
De ce este bine sa folosesti ulei presat la rece in bucataria ta?

ulei presat la receCum se produce in mod normal uleiul clasic, cel pe care il gasesti la pret mic in hipermaketuri?

De ce uleiul pe care il cumparam din magazine este atat de fluid si palid? Te-ai astepta ca un ulei sa fie mai vascos si mai colorat… dar nu, nu si intr-o lume in care productivitatea este regina, in timp ce calitatea, care ar trebui sa primeze, ramane o cersetoare pe care nu o baga nimeni in seama. Consistenta si culoarea uleiului clasic se explica astfel: in primul rand pentru ca uleiul respectiv este superprelucrat si tratat cu substante chimice, in al doilea rand pentru ca nu este 100% ulei, ci are si multa apa in compozitie. Daca nu s-ar proceda asa, nu l-ai gasi de cumparat atat de ieftin.

Procesarea uleiului in mod obisnuit se face la cald (temperaturi care pot sa atinga si 200 de grade Celsius), metoda prin care se extrage din seminte cantitatea maxima de ulei, dar, din pacate, odata cu aceasta tratare termica sunt distruse si o mare parte dintre substantele nutritive continute de seminte. Dupa extragerea uleiului urmeaza procesarea lui, mai exact curatarea cu ajutorul substantelor chimice si al aburilor fierbinti.

Care este diferenta intre uleiul procesat si uleiul presat la rece?

La polul opus gasim sortimentele de ulei presat la rece. Acesta, asa cum o spune si denumirea, este 100% natural: a fost obtinut fara a folosi chimicale sau temperaturi inalte, strict prin procedee mecanice. Este adevarat ca aceasta metoda nu ofera aceeasi productivitate ca si uleiul clasic, adica dintr-un kilogram de seminte nu obtii la fel de mult ulei presat la rece, cum ai fi obtinut prin tratare la cald, lucru care se vede si in pretul mai ridicat. Obtii totusi ceva, mult mai important: sanatate. Termenul de valabilitate este, de asemenea redus: aproximativ 12 luni, datorita faptului ca nu este tratat termic. Uleiul din seminte (de floarea-soarelui, de dovleac, de in), uleiul de susan sau uleiul de cocos pastreaza majoritatea nutrientilor prezenti in materia prima din care au fost obtinute, au un parfum aparte, dar perfect perceptibil si o aroma foarte placuta, specifica si deloc neutra.

ulei presat la receAvantajele uleiului presat la rece

  • da o aroma diferita preparatelor tale, prin gustul specific natural
  • pastreaza calitatile nutritive ale semintelor, deci este mai sanatos
  • mancarea iti va iesi mai gustoasa

Cum folosim uleiul presat la rece?

Raspunsul la intrebarea de mai sus este: in salate, pentru a cali legume, in sosuri, paine de casa sau deserturi. In functie de punctul de ardere, uleiul presat la rece poate fi utilizat si la prajit (specialistii te sfatuiesc sa alegi uleiul de masline, uleiul de avocado, uleiul de cocos, de nuci de Macadamia). Evita, in schimb, sa prajesti cu uleiurile presate la rece care au un punct de fum ridicat, dar contin prea multi acizi grasi Omega-6 (care pot provoca inflamatie in corp) si produc grasimi trans cand sunt arse: ulei de floarea-soarelui, de seminte de bumbac, de porumb, de sofranel, de arahide, de migdale, de samburi de struguri, de susan, de tarate de orez, de soia.

Gateste gustos si sanatos:
descopera uleiurile presate la rece marca Sano Vita!

Ulei de cocos bio presat la rece

Ulei_de_cocos_200ml

Ulei de floarea soarelui presat la rece

ulei-presat-la-rece-din-sem-floarea-soarelui-1l

Ulei de dovleac presat la rece

ulei-presat-la-rece-din-sem-dovleac-250ml-sano-vita

Ulei din seminte de susan presat la rece

ulei-presat-la-rece-din-sem-susan-250ml-sano-vita

Ulei din seminte de in presat la rece

ulei-presat-la-rece-din-sem-in-250-ml-sano-vita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.