Gem de pere si cardamom
Daca iti place gustul de caramel sarat, atunci trebuie sa incerci aceasta reteta de gem de pere si cardamom! Toamna este anotimpul perfect pentru a pregati gem de pere si cardamom, pentru care poti folosi orice soi de pere vrei. Cardamomul este un condiment care completeaza la fix aroma fructelor tomnatice, cu mirosul lui care aminteste de eucalipt, cuisoare si citrice, in acelasi timp. Rezultatul este un gem de pere si cardamom perfect de mancat ca atare, de folosit in sau peste clatite (frantuzesti sau americane) ori de adaugat in alte retete dulci.
TIMP PREPARARE 65 minute
PORTII 3 borcane de 200 g
TIP RETETA Desert
DIFICULTATE Scazuta
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente reteta Gem de pere si cardamom
- 1 ½ kg pere
- 1 ¼ cani zahar brut
- zeama de la 1 lamaie mare
- ¾ lingurita cardamom pudra
- ½ lingurita sare
Vrei sa pregatesti reteta? Cumpara produsele!
Mod de preparare reteta Gem de pere si cardamom
- Pentru aceasta reteta de gem de pere si cardamom trebuie sa cureti perele de coaja, apoi sa le tai in cuburi si sa le amesteci cu zaharul brut, intr-o oala incapatoare.
- Da drumul la aragaz, pune oala pe foc mediu si asteapta ca amestecul de fructe si zahar din ea sa dea in clocot.
- Sterilizeaza borcanele alese in apa fierbinte sau in cuptor; pentru aceasta cantitate de ingrediente, vei avea nevoie de 3 borcane de 200 g.
- Dupa ce gemul de pere da in clocot, incepe sa amesteci frecvent in oala, cu o lingura de lem, pentru a nu se prinde de fund.
- Cand perele s-au inmuiat, paseaza-le cu o presa de piure.
- Dupa 45 de minute, vei obtine un gem de pere omogen.
- Adauga in oala sarea, zeama de la lamaie si cardamomul, mai lasa 2 minute pe foc si apoi stinge aragazul.
- Toarna gemul de pere si cardamom in borcanele sterilizate (cu un polonic mic), lasa 0,5 cm spatiu gol pana sus, sterge-le marginea si pune-le capacul.
- Sterilizeaza din nou borcanele, intr-o oala incapatoare, in care ai turnat destula apa cat sa le acopere; cand apa incepe sa fiarba, asteapta 10 minute, apoi stinge focul.
- Dupa alte 5 minute, scoate cu grija borcanele din apa, pune-le pe un prosop curat si lasa-le la racit peste noapte sau cel putin 12 ore.
- Depoziteaza borcanele cu gem de pere si cardamom in camara sau la loc umbrit si racoros, timp de pana la 1 an.
Observatii reteta Gem de pere si cardamom
- Serveste gemul de pere si cardamom pe paine integrala prajita, peste inghetata de casa cu banane, clatite frantuzesti sau americane.
- Poti alege sa cureti doar jumatate din cantitatea de pere de coaja, pentru a obtine un gem cu o textura mai pronuntata, care aminteste de un chutney.
- Acest gem de pere si cardamom nu are nevoie de adaos de pectina pentru a se intari: acest proces are loc in mod natural, pe masura ce perele fierb.
- Sucul de lamaie confera gemului aciditatea necesara pentru a rezista la borcan luni bune.
- Daca nu vrei sa mai sterilizezi borcanele cu gem de pere si cardamom dupa preparare, atunci le poti pastra la frigider timp de pana la 1 luna.
- Daca folosesti cardamom intreg, pe care il transformi in pudra pe loc, nu vei avea nevoie decat de ½ lingurita, aroma acestuia fiind mai intesa.
Stiai ca?
- Perele contin Vitamina C, fibre, magenziu, cupru si potasiu, fiind un ajutor de nadejde pentru sistemul nervos central, dar si inainte si dupa o sesiune de sport?
- Cardamomul provine din semintele mai multor plantelo din genurile Elettaria (care sunt mai mici si verde deschid la culoare) si Amomum (care sunt mai mari si maronii la culoare), din familia Zingiberaceae, originare din Indonezia si India?
- Ca pret pe kilogram, cardamomul este al treilea cel mai scump condiment din lume, dupa sofran si vanilie?