Gulas vegetal cu tofu si ciuperci
Preparat de post consistent si savuros, acest gulas vegetal cu tofu si ciuperci te va incanta prin combinatia de ingrediente si iti va demonstra ca poti imbina, in gastronomie, gustul cu sanatatatea, fara a folosi produse de origine animala. Alaturi de o salata usoara, poate reprezenta pranzul perfect.
TIMP PREPARARE 60 minute
PORTII 4
TIP RETETA Fel principal
DIFICULTATE Medie
PRINTEAZA RETETA
Ingrediente retetaGulas vegetal cu tofu si ciuperci
- 3 catei de usturoi
- 2 cepe
- 1 cana ciuperci tocate
- 1 litru bulion sau 1 cana pasta de rosii concentrata
- un praf de piper cayenne
- 2 ardei roșii sau chiar gogoșari
- 1 lingurita cimbru
- 1/2 conserva crema de cocos
- 2 tofu cu sare (400 g) tocat cuburi
- 1 cartof potrivit
- apa
- cateva linguri de ulei
- sare si piper după gust
[/vc_cta][/vc_column]
Mod de preparare reteta Gulas vegetal cu tofu si ciuperci
- Se pun la calit ciupercile tocate, usturoiul și cimbrul in putin ulei de floarea soarelui preat la rece si 2-3 linguri de apa.
- Dupa ce fierb cateva minute si aromele se omogenizeaza, se adauga cartoful curățat și tocat cubulețe și bulionul/sosul de rosii. In cazul in care folosesti o pasta de rosii foarte concentrata, poti sa adaugi si jumatate de cana de apa.
- Se lasa preparatul sa mai fiarba la foc domol cat sa se ingroase sosul și apoi poti adauga restul ingredientelor: ceapa, coaja de lamaie, piperul cayenne, și bucatile de tofu.
- Dupa ce ai amestecat toate acestea, lasi toate ingredientele sa mai fiarba 5-10 minute la foc mic, iar la final integrezi si crema de cocos, apoi opresti focul.
- Gulasul vegetal cu tofu si ciuperci se va servi cald și recomandăm să fie servit alaturi de o pâine proaspătă, făcută în casă.
Observatii reteta Gulas vegetal cu tofu si ciuperci
- Nu am adaugat la lista de ingrediente si cantitatea de apa intrucat ea poate sa difere. Ciupercile contin in mod natural apa, asadar atunci cand le calesti nu trebuie sa adaugi mai mult de 2-3 linguri de apa sau ulei de masline, iar bulionul poate fi suficient de lichid incat sa nu mai necesite apa suplimentara. Cantitatea adaugata depinde, deci, de ingredientele folosite.
- Piperul Cayenne este o defapt o pudră obținută din ardei iute cu numele specific, Cayenne. Dacă îți place ca preparatul tău să fie mai picant, adaugă mai mult piper Cayenne, sau chiar piper negru măcinat.
- Crema de cocos va aduce un plus important acestui preparat atat pentru gust si textura, cat si din punctul de vedere al calitatilor nutritive.
Stiai ca?
- Tofu, preparata din soia, nu difera foarte mult, din punctul de vedere al procesului de productie, de branza din lapte de origine animala?
- Tofu este un aliment extrem de apreciat si consumat de catre persoanele care au adoptat o dieta vegana, dar si foarte raspandit in bucataria asiatica? El aduce in alimentatia ta un numar important de proteine, cat si minerale esentiale cum ar fi fierul, calciul, magneziul, plus o serie de grasimi bune.
- Produsele din soia, asa cum este si tofu, reprezinta o valoroasa sursa de fibre, vitamine din complexul B si acizi grasi de tip omega 3? Nu doar veganii si vegetarienii o folosesc, ci si toti cei care doresc sa se hraneasca sanatos, intrucat nu contin colesterol si nici grasimi saturate.
- Cu o consistenta mai vascoasa decat a bauturii de cocos si obtinuta prin ridicarea la suprafata a grasimilor continute, crema de cocos poate fi un inlocuitor perfect al iaurtului si smantanii de origine animala, pentru preparatele culinare?