Acasă Rețete Aluaturi și Pâine de casă Pâine de casă fără frământare

Pâine de casă fără frământare

0
Pâine de casă fără frământare

Pâinea este un simbol în cultura noastră și totodată un aliment de bază. Nelipsită de pe mesele românilor, pâinea este procurată și consumată zilnic, însă aceasta se poate prepara și acasă, procesul fiind chiar relaxant și satisfăcător. Pe mulți îi sperie timpul pe care trebuie să îl investească în facerea pâinii – frământat, dospit, copt, procese care necesită un interval dedicat de la care nu ne putem abate, astfel că sfârșesc prin a nu coace pâine în propria casă. Acum, pentru că temperaturile s-au cumințit și ne permit să folosim cuptorul, vă propunem în rândurile următoare o rețetă de pâine de casă fără frământare.

TIMP PREPARARE   40 minute

TIMP DE ODIHNĂ  3 ore și 30 de minute

TOTAL  4 ore și 10 minute

PORTII   10

DIFICULTATE   Scăzută

PRINTEAZA RETETA

Print Friendly, PDF & Email


Ingrediente:

Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!

Făină integrală de grâu

Făină de secară

Mod de preparare:

  • Într-un castron mare amestecați făina, sarea, semințele și drojdia până se combină.
  • Adăugați apa caldă și amestecați cu o spatulă sau cu o lingură până se formează un aluat lipicios.
  • Folosiți o spatulă pentru a răzui părțile laterale, dacă este necesar. Acoperiți vasul cu folie de plastic alimentară și așezați vasul în frigider de seara până dimineața (Dacă vă grăbiți să faceți pâine, puneți vasul într-un loc cald în bucătăria dumneavoastră (nu foarte cald) și lăsați aluatul să se odihnească timp de trei ore, după acest interval acesta va crește și va fi acoperit cu bule).
  • Înainte de a începe, puneți hârtie de copt în forma în care veți coace pâinea (tavă de pâine sau de cozonac sau oală adâncă de fontă). Apoi, puneți făină pe suprafața de lucru. Păstrați într-un recipient lângă voi, făină pentru mâini.
  • Folosind o racletă din inox sau o spatulă, puneți aluatul pe suprafața de lucru presărată în prealabil cu făină. La început, aluatul va fi foarte lipicios. Îndoiți-l ușor spre centru de aproximativ cinci – șapte ori, având în acest timp făină pe mâini. Introduceți marginile inferioare pentru a da forma tăvii. E important ca aluatul să nu fie prea moale fiindcă își va pierde forma.
  • Încălziți cuptorul la 235°C.
  • Cât se încălzește cuptorul, transferați aluatul și așezați-l deasupra hârtiei de copt, ridicați marginile acesteia și așezați-l în recipientul în care îl veți coace. Cu o lamă ascuțită, crestați partea superioară a aluatului pentru a-i permite să crească în timpul coacerii.
  • Acoperiți cu folie de plastic sau prosop umed și lăsați-l să stea timp de 30 de minute.
  • Introduceți tava în cuptor, pentru 35-40 minute împreună cu un vas termorezistent cu apă (ajută la formarea unei cruste perfecte) pe care îl așezați în partea de jos a cuptorului.
  • Pâinea este coaptă când este rumenită în partea de sus. Urmăriți cu atenție pentru a preveni arderea. Scoateți pâinea din cuptor și așezați-o pe un grătar de răcire. Lăsați-o să se răcească complet timp de cel puțin 45 de minute înainte de tăiere.
  • Dacă folosiți o oală adâncă de fontă: puneți oala în cuptorul încins pentru opt-zece minute, apoi transferați aluatul cu grijă în aceasta (atenție mare). Puneți capacul și lăsați timp de 30 minute la 235˚C. Îndepărtați capacul și coaceți încă opt-zece minute pentru a rumeni partea de sus.
  • Scoateți apoi pâinea din cuptor și lăsați la răcit.

Sfaturi și recomandări

  • Asigurați-vă că apa este fierbinte spre caldă, dar nu foarte fierbinte fiindcă va altera drojdia. Ar trebui să puteți atinge apa fără să vă ardeți degetul. Temperatura ideală este de aproximativ 49 -55° C.
  • Folosiți un cuțit zimțat pentru a tăia mai ușor pâinea.
  • Lăsați pâinea să se răcească complet înainte de a o felia, astfel încât să poată termina de gătit în interior. De asemenea, utilizați un grătar, astfel încât aerul să poată circula dedesubt și să prevină umezirea pâinii.
  • Aceasta este o rețetă de pâine fără frământare, așa că rezistați dorinței de a frământa! Magia se întâmplă lăsând aluatul să se odihnească.
  • Asigurați-vă că drojdia nu este expirată sau că aluatul nu va fermenta și, implicit, nu va crește.
  • În cazul în care cuptorul dvumneavoastră nu este suficient de fierbinte, pâinea nu se va coace corespunzător. Vă recomandăm să utilizați un termometru pentru cuptor pentru a vă asigura că utilizați temperatura potrivită.
  • Puteți să congelați pâinea. Înfășurați-o bine în folie de plastic alimentară și congelați-o timp de două-trei luni. Puteți, de asemenea, să feliați mai întâi pâinea înainte de a o congela, astfel încât să puteți folosi cantitatea de care aveți nevoie. Decongelați pe blat, apoi încălziți în cuptor pe o foaie de copt timp de 15 minute la 175˚ C.
  • Păstrare – Cel mai bine este să lăsați pâinea la temperatura camerei într-o cutie de pâine sau într-o pungă de hârtie, astfel încât să rămână crocantă. Nu păstrați în frigider pentru că se va învechi din cauza cristalizării amidonului.
  • Pâinea artizanală este cea mai proaspătă în aceeași zi, însă se menține așa preț de două zile dacă este depozitată corect. Pentru a reîmprospăta pâinea, stropiți coaja cu apă și puneți-o direct pe grătarul cuptorului preîncălzit la 200˚ C.

 

Știați că?

  • Cercetătorii au descoperit că pâinea, sub diversele sale forme și compoziții, este un aliment vechi ce datează de mai bine de 30.000 de ani.
  • În Antichitate oamenii foloseau pâine albă pentru a șterge grafitul înainte de a se inventa alte modalități. Chiar și în zilelele noastre unii artiști folosesc pâinea pentru a curăța cărbunele sau zonele pastelate dintr-un tablou.
  • Ideea pâinii foliate aparține lui Otto Frederick Rohwedder, un oftalmolog American devenit bijutier. Prototipul mașinii de feliat pâine a fost gata în anul 1912, însă de abia în anul 1928 a fost gata mașinăria.
  • În Franța, prin lege, o brutărie trebuie să producă de la zero toată pâinea pe care o comercializează pentru a se putea numi brutărie.

 

Sumar
recipe image
Denumire Reteta
Paine de casa fara framantare
Autor
Publicat la
Timp preparare
Articolul precedent Smoothie de Mure – Boysenberry Smoothie
Articolul următor Ghidul băuturilor vegetale. Cum alegem ce bem?
Pasiunea pentru bucătăria vegană a început din dorința de a-și hrăni sănătos familia. Treptat, după o serie de cursuri de formare și multe ore petrecute în bucătărie, pasiunea a evoluat spre profesie. Chef Daniela iubește să combine gusturi, culori, arome și texturi. Dacă ai dileme legată de rețete, gust, asocieri culinare, forme de prezentare, Daniela este omul potrivit căruia să îi ceri o opinie. Și garantat ți-o va da abia după ce o va fi testat în bucătăria proprie, unde zilnic se întâmplă multă magie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.