Risotto cu drojdie inactivă și ciuperci
Poate că orezul simplu sau pilaful fac deja parte din bucătăria ta, dar tot la risotto apelezi când vine cineva special în vizită și vrei să impresionezi cu acest preparat mult mai „fin”. Iar când vorbești despre bucătăria italiană te gândești la risotto cu tot felul de delicatese – cu trufe, șofran sau anghinare.
Noi îți propunem ceva mult mai simplu, dar tot cu un gust savuros adus de ciuperci și – micul nostru truc – fulgi de drojdie inactivă.
TIMP DE PREPARARE 40 minute
PORȚII 4
TIP REȚETĂ Salată
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente pentru risotto
- 250 g de orez risotto
- 300 g ciuperci tăiate fâșii
- 1 ceapă medie tăiată fin
- 1 cățel de usturoi pisat
- 25 ml ulei de măsline
- 25 g fulgi de drojdie inactivă
- sare si piper după gust
- 750 ml apă fierbinte
- jumătate de legătură de pătrunjel
Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsul!
Mod de preparare risotto
- Se pune apa la fiert pe un ochi de la aragaz;
- Punem între timp și tigaia la încins;
- Sotăm ciupercile la foc iute în ulei de măsline pentru 5-6 minute, după care le scoatem și le punem deoparte într-un bol;
- În aceași tigaie adăugăm ceapa tocată fin si o sotăm la foc mai redus timp de 2 minute;
- Adăugăm apoi orezul risotto, pe care îl călim 2-3 minute;
- Urmează usturoiul, pe care îl călim timp de un minut sau chiar mai puțin;
- Adăugăm un polonic (150ml) de apă fiebinte;
- Punem sare și reducem focul pentru a lăsa totul să fiarbă cu capac. Adăugăm din când în când câteva polonice de apă fierbinte;
- Când orezul este aproape gata, adăugăm ciupercile și lăsăm pe foc pentru încă 1 minut, după care închidem aragazul;
- Compoziția trebuie să fie lichidă, să curgă lejer din lingură;
- Se adaugă treptat drojdia și se amestecă circular cu o lingură, până ce consistența va fi asemănătoare unei creme;
- În final, adăugăm pătrunjelul tocat, precum și sare și piper după gust;
- Ai terminat! Acum poți să te bucuri de un risotto cu drojdie inactivă și ciuperci.
Știai că?
- Risotto-ul nu trebuie amestecat fără oprire, altfel lași prea mult aer să intre și devine prea lipicios. E un exercițiu care se învață – amestecă îndeajuns de des cât să nu se lipească de fund;
- Risotto nu trebuie să fie atât de moale încât să-l poți modela ca pe o pastă. El trebuie să fie al dente, să poți mușca din el;
- Prima rețetă ce conține risotto, deși nu îl denumește așa în mod direct, datează din 1809;
- Cea mai mare porție de risotto a fost făcută în Australia de către asociația crescătorilor de orez în 2004 și cântărea peste 7 tone.