Sos sau supă de conopidă
Dacă eşti vegetarian sau vegan, și nu numai, acest sos de conopidă este perfect pentru tine. Chef Daniela ți-a pregătit o rețetă de sos/supă de conopidă ce se prepară destul de rapid, cu puține ingrediente, iar timpul de gătire este relativ scurt astfel ca tu să te poți bucura de un gust plăcut și de toți nutrienții din ingrediente.
TIMP DE PREPARARE 40 minute
PORȚII 4 căni
TIP REȚETĂ Supă
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 2 cepe medii, tăiate cubulețe (aprox. 1 ½ cănă)
- 1 cap de conopidă, feliată subțire (aprox. 4 căni)
- 1/3 cană caju crud
- 1/4 linguriță turmeric (pentru gust/culoare)
- 4 linguri drojdie inactivă uscată
- 2 căni de supă stock
- sare de mare, după gust
- piper alb proaspăt măcinat, după gust
- 2-3 linguri ulei de măsline
Mod de preparare:
- Pentru a face sosul, încinge puțin ulei într-o oală medie-mare la foc mic spre mediu. O dată încinsă oala, adaugă ceapa și menține pe foc timp de 3 până la 5 minute sau până când este gătită și translucidă – adăugând puțină supă stock, după cum este necesar, pentru a te asigura că ceapa nu capătă nicio culoare și nici nu se arde.
- Între timp, într-un blender de mare viteză, adaugă stockul de legume, caju, turmeric și drojdia uscată și amestecă până la omogenizare. În funcție de cât de galben dorești să fie sosul, adaugă puțin mai mult turmeric.
- Odată ce ceapa este moale, adaugă în oală conopida, urmată de amestecul lichid. Conopida abia ar trebui să fie acoperită de lichid. Dacă este necesar, adaugă mai mult lichid, doar pentru a acoperi.
- Adu amestecul la punctul de fierbere apoi redu focul și acoperă oala. Gătește timp de 20 până la 25 de minute sau până când conopida tocmai s-a fiert.
- Când este gata, transferă cu grijă preparatul într-un blender și amestecă până la omogenizare. Poate fi necesar să faci acest lucru de mai multe ori.
- Gustă pentru condimente, adăugând sare și piper alb după cum îți place.
- Pentru a transforma acest sos într-o supă, pur și simplu adaugă mai multă apă până ajungi la consistența dorită, asemănătoare supei.
Sfaturi și recomandări
- Pentru conopidă, îndepărtează frunzele exterioare, apoi separă conopida în bucăți foarte mari și feliaz-o în bucăți groase de 1,5 cm.
- Adaugă puțin mai multă drojdie nutritivă și un pic de boia de ardei (mai ales pentru culoare) pentru a obține un sos vegan de „brânză” mai delicios.
- Pentru extra proteină, poți adăuga tofu natur 200g la pasul 2 când blendezi caju cu stock-ul de legume și turmeric.