Trufe de ciocolată delicioase
Trufa de ciocolată este un tip de bomboană care, în mod traditional, are în interior cremă ganache de ciocolată și este acoperită tot cu ciocolată, pudră de cacao sau cu nuci prăjite. Dacă v-am făcut și vouă poftă, haideți să vedem varianta mai sănătoasă a unei rețete de trufe pe care ne-a pregătit-o chef Daniela Dan.
TIMP DE PREPARARE 30 minute
PORȚII 10
TIP REȚETĂ Desert
DIFICULTATE Scăzută
PRINTEAZĂ REȚETA
Ingrediente:
- 400 g ciocolată vegană de calitate, tocată mărunt
- 250 ml cremă vegetală din cocos
- 1 vârf/două de sare (opțional)
- 1 cană de migdale crude, tocate grosier cu cuțitul
- ½ cană de caju crud, tăiat grosier cu cuțitul
- 1 lingură esență rom/vanilie (opțional)
- ½ cană semințe de cânepă crude (pentru “tăvălit”)
- ½ cană migdale tocate mărunt (pentru “tăvălit” )
Vrei să pregătești rețeta? Cumpără produsele!
Mod de preparare:
- Tăiem, cu atenție, migdalele și nucile de caju cu un cuțit pe un tocător, nu foarte mărunt.
- Într-o tavă de copt punem hârtie de copt și așezăm nucile tocate. Se țin la cuptor 12-15 minute la 1800 C sau până când încep să se rumenească. Se lasă deoparte la răcit.
- Într-o oală, punem laptele de cocos și ciocolata și le topim la bain-marie. Când ciocolata s-a topit, scoatem oala din baia de apă și lăsăm amestecul să se răcească timp de 10 minute.
- Peste ciocolată adăugăm nucile coapte, sarea și esența de rom/vanilie, amestecând bine.
- Într-un vas de sticlă termorezistentă se toarnă toată compoziția și se lasă în frigider 1-2 ore, până când ciocolata este fermă dar încă flexibilă.
- Pentru a rula trufele, folosiți o lingură mică de înghețată (această metodă funcționează foarte bine, deoarece nu trebuie să manipulați foarte mult trufele. Alternativ, puteți utiliza o lingură mai mică). Trageți lingura de-a lungul tăvii pentru a face o mică buclă de ciocolată. Apoi rulați într-o bilă mică. Transferați bilele pe o tavă tapetată cu hartie de copt în timp ce lucrați. Este important să lucrați repede și să vă mențineți mâinile cât mai reci posibil; în caz contrar, căldura din mâini va topi ciocolata pe măsură ce rulați trufele.
- După ce ați terminat, tăvăliți trufele prin semințele de cânepă și migdalele tocate mărunt.
Observații:
- Cu cât ciocolata este mai bună, cu atât trufele sunt mai gustoase. Pentru cele mai bune rezultate, folosiți o ciocolată dulce-amară sau semidulce. Am obținut rezultate excelente folosind atât o ciocolată cu 62%, cât și una cu 72% cacao.
- Odată ce ciocolata s-a topit, lăsați să se răcească ușor înainte de a adăuga sare. Asigurați-vă că utilizați o sare de mare de bună calitate. Deși sarea este opțională, adaugă un contrast foarte plăcut ciocolatei dulci.
- Aceste trufe pot fi preparate cu câteva ore înainte de consum și refrigerate. Serviți-le aproape de temperatura camerei, astfel încât să se topească frumos în gură.
- Dacă nu sunteți famliarizați cu gustul de cânepă, aceast din urmă poate fi înlocuită cu alte tipuri de semințe sau nuci, măcinate grosier.
Știai că?
- Termenul „trufă de ciocolată” vine de la ciuperca comestibilă cunoscută sub numele de „trufă”, care are un aspect similar cu bomboanele.
- Deși istoria ei nu este foarte sigură, una dintre poveștile despre trufa de ciocolată spune că a fost inventată în Franța, de maestrul bucătar Auguste Escoffier sau de unul dintre muncitorii săi, care ar fi pus accidental cremă încălzită într-un castron cu ciocolată.
- Trufele de ciocolată au în mod tradițional o formă sferică, deoarece crema ganache era rulată manual în bile, deși acum poate fi cumpărată și în formă de cuburi, conuri sau altele.